Король-Мельник Антоніна Юліанівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Король-Мельник Антоніна Юліанівна
Прізвисько «Таня»
Народження 1922(1922)
Войнилів Калуського району Івано-Франківської області
Смерть 31 жовтня 1946(1946-10-31)
село Липа Долинського р-ну Івано-Франківської області
Країна Україна
Приналежність УПА
Роки служби медичний
Член ОУН

Антоніна Юліанівна Король-Мельник (1922, селище Войнилів — †31 жовтня 1946, село Липа) — українська лікарка, учасниця ОУН.

Життєпис[ред. | ред. код]

Антоніна Король народилася в сім'ї службовця. Її батько — Юліан Король — вчений, шанований поштмейстер. Закінчила гімназію у м. Станіслав (тепер — Івано-Франківськ). Студіювала медицину у Львові. Тут ближче познайомилась з Ярославом Мельником, який часто бував у місті як керівник ОУН Калуського повіту, і за його рекомендацією вступила до ОУН.

Під час німецької окупації продовжувала навчання на медичному факультеті Львівського університету, останній курс медицини студіювала у Празі (Чехословаччина). На зимові канікули приїхала до батьків, але вже не повернулась на навчання. Пішла у підпілля.

Влітку 1944 року повінчалась з Ярославом Мельником. Була водночас лікаркою, друкаркою, кухаркою, а під час боїв — ще й санітаркою. Навесні 1945 року народила близнюків — дівчинку і хлопчика. Далися взнаки умови, в яких жила Король-Мельник: хлопчик народився слабеньким і невдовзі помер. А дочку Віру повстанці залишили у жінки з трьома її дітьми. Вона і ростила Віру сім років.

31 жовтня 1946 року, через зрадника, після тижневої облоги гори Яворини, спецслужби виявили криївку. Антоніна Король-Мельник трагічно загинула разом із чоловіком та ще сімома підпільниками з крайового проводу ОУН.

Джерела[ред. | ред. код]