Котлован (озеро, місто Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Котлован, також Криничне — штучне озеро в Індустріальному районі міста Дніпро, розташоване в промзоні промислових підприємств району, поблизу вулиці Журналістів.

Площа водного дзеркала - 13,4 гектари, об'єм води - 0,7 млн кубічних метрів. Максимальна глибина - 8 метрів, середня - 5,2 метри. Живлять водойму ґрунтові води, опади і танення снігу. Рівень води може сильно коливатись в залежності від кількості опадів.

Озеро є місцем відпочинку місцевих жителів Індустріального району, на його узбережжі є безкоштовний та платний пляжі. Проте Котлован не може бути офіційно визнаний рекреаційною зоною, оскільки перебуває в санітарній зоні сусідніх промислових підприємств. Вода чиста, оскільки в ній відсутні синьо - зелені водорості. В Котловані водяться 13 видів риб, серед них великі окуні, також в озері є популяція мармурових раків, по берегах гніздяться птахи.

Мешканці Індустріального району влаштовують регулярні суботники, прибираючи береги від побутового сміття.

Історія[ред. | ред. код]

У 1970 - ті роки, з метою забудови ближньої частини Індустріального району, а саме вулиць Осінньої, Журналістів і Косіора (нинішня Петра Калнишевського), на місці майбутнього озера було розпочато добування піску. Піщаний кар'єр досяг кількаметрової глибини і став затоплюватись ґрунтовими водами. Було вирішено зробити в ньому штучну водойму. Затоплення відбулось настільки стрімко, що частину техніки не вдалось вивезти і її залишки досі перебувають на дні. Новоутворене озеро отримало назву Криничне, від розташованої за 1 кілометр річки Кринична, що нині не існує. Проте в народі закріпилась назва Котлован, що витіснила першу назву.

Посилання[ред. | ред. код]