Сокіл (Дніпро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сокіл
Дніпро
Загальна інформація
Країна  Україна
Район Соборний
Адмінодиниця Новокодацький район
Телефонний код 56
Головні вулиці Бульвар Слави, вул. Космічна, вул. Космодромна, вул. Космонавта Комарова, вул. Маршала Нєдєліна
Заклади освіти
та культури
Середня загально-освітня школа № 83, загальноосвітня школа-інтернат № 5, ліцей та 2 дошкільних заклади

Сокіл (рос. Сокол) — житловий масив у Соборному районі міста Дніпро. Розташований на південно-східній околиці правобережної частини міста між житловими масивами Перемога, Тополя, а також Євпаторійською та Тунельною балками. Поділяється на житлові масиви Сокіл (північно-західна частина) та Сокіл-2 (південно-східна частина), що відділені один від одного магістраллю бульвару Слави.

Історія[ред. | ред. код]

Землі на яких знаходиться ж/м «Сокіл» належали старовинному козацькому селу Лоцманська Кам 'янка.

У 1930-х роках на схилах пагорба, де згодом виник житловий масив, проводились навчання аероклубу «Сокіл». Від клубу цю ж назву отримав пагорб між Тунельною та Євпаторійською балками. Більша частина курсантів аероклубу загинула на початку радянсько-німецької війни.

У середині 1970-х років було розроблено генеральний план міста, де зокрема було зпроектовано багатоповерховий житловий масив на пагорбі Сокіл.

У 1980 році розпочато будівництво багатоповерхових будинків житлового масиву «Сокіл-1».

Наприкінці декади зводиться житловий масив «Сокіл-2».

За Євпаторійською балкою проєктувалось зведення житлового масиву «Сокіл-3», але воно не було здійснене через економічну кризу 1990-х років.

Забудова та інфраструктура[ред. | ред. код]

Середня загально-освітня школа № 83 по вул. Маршала Нєдєліна, 1

Характер забудови дев'яти та дванадцяти поверхові будинки (близько десятка на Соколі-1 та приблизно стільки ж на Соколі-2). Головні вулиці житлового масиву: бульвар Слави, вулиця Космічна, вулиця Космодромна, вулиця Космонавта Комарова, вулиця Маршала Нєдєліна, Екіпажний провулок.

На бульварі Слави розташовані супермаркети «Брусничка» та АТБ, два відділення Нової пошти.

З навчальних закладів діють: Середня загально-освітня школа № 83, загальноосвітня школа-інтернат № 5, ліцей та 2 дошкільних заклади.

Транспорт[ред. | ред. код]

Район з центром міста з'єднує автобусний маршрут № 157А.

8 вересня 2018 року відкрито тролейбусний маршрут № 21 «Площа Соборна — ж/м Сокіл-2». Запуск нового маршруту обійшовся міському бюджету в 33 млн гривень. Для того, щоб здешевити будівництво, вирішили не будувати нову тягову підстанцію, а реконструювати стару, яка живить всі тролейбусні маршрути, які прямують через житловий масив Тополя[1][2].

Посилання[ред. | ред. код]

  • Сокіл // Дніпровський міський сайт
  • Золотарьова Анастасія. Особливості житлового масива «Сокіл»: інфраструктура, розвиток району, історія // Сайт «Інформатор» (рос.)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. На маршрут № 21 на ж/м «Сокіл» запустять 8 нових тролейбусів (фото) // Дніпровський міський сайт. — 2018. — 20 липня.
  2. Борис Філатов відкрив новий тролейбусний маршрут на житловий масив «Сокіл» // Дніпровський міський сайт. — 2018. — 8 вересня.