Кравець Євген Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кравець Євген Володимирович
 Солдат
Загальна інформація
Народження 9 жовтня 1988(1988-10-09)
Хуст, Закарпатська область, УРСР
Смерть 18 жовтня 2014(2014-10-18) (26 років)
Орловське, Донецька область, Україна
Поховання Маринове
Громадянство Україна Україна
Alma Mater ОНПУ
Військова служба
Роки служби 2014
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ Територіальна оборона
Формування 18 БТО «Одеса»
Війни / битви
CMNS: Кравець Євген Володимирович у Вікісховищі

Євге́н Володи́мирович Краве́ць (9 жовтня 1988(19881009) — 18 жовтня 2014) — солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1988 року в місті Хуст на Закарпатті у сім'ї військовослужбовця. Дитинство пройшло на Одещині, в смт Раухівка Березівського району. Закінчив Раухівську загальноосвітню школу із золотою медаллю, 2010-го — Одеський національний політехнічний університет з «червоним» дипломом, за спеціальністю «Інженер-енергетик».

У зв'язку з російською збройною агресією проти України призваний за частковою мобілізацією 15 травня 2014 року до щойно створеного батальйону територіальної оборони Одеської області.

Солдат, навідник АГС-17 «Полум'я» 1-го стрілецького відділення 2-го взводу 1-ї роти охорони 18-го батальйону територіальної оборони «Одеса». Зі своїм підрозділом виконував завдання на кордоні з Придністров'ям, по тому — на території проведення антитерористичної операції в Донецькій області, де обороняв підступи до м. Маріуполь.

Трагічно загинув 18 жовтня 2014 року за тимчасовим місцем дислокації стрілецької роти батальйону на південній околиці села Орловське Тельманівського району, — близько 21:30 у наметі старший солдат з автомату АК-74 розстріляв чотирьох співслужбовців. Від наскрізних кульових вогнепальних поранень обличчя та ноги Євген помер дорогою до лікарні. Сержанти Геннадій Бойченко і Олександр Орлик та старший солдат Микола Мокан загинули на місці, ще один боєць дістав поранення.

Похований з військовими почестями на кладовищі села Маринове Березівського району, де мешкають батьки.

8 жовтня 2018 року вироком суду у м. Маріуполь вбивцю засуджено до довічного позбавлення волі.

Сім'я[ред. | ред. код]

Без сина лишились мати Людмила Дмитрівна Кравець та батько Володимир Антонович Кравець — майор, старший офіцер мобілізаційного відділення Березівського райвійськкомату. Старший брат — кадровий військовий, майор Олег Кравець, учасник АТО, заступник військового комісара з територіальної оборони Березівського райвійськкомату.

Вшанування[ред. | ред. код]

Меморіальна дошка на фасаді Раухівської ЗОШ І-ІІІ

9 жовтня 2015 на фасаді Раухівської ЗОШ І-ІІІ ступенів відкрили меморіальну дошку на честь випускника школи Євгена Кравця.

В смт Раухівка вул. Радянську перейменовано на вулицю Євгена Кравця. На цій вулиці розташована Раухівська селищна рада.

Джерела[ред. | ред. код]