Страшенно красивий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страшенно красивий
Beastly
Жанр Фентезі, Підлітковий, Романтичний, Наукова фантастика, Драма
Режисер Деніел Барнз
Продюсер Сьюзен Карцоніс
Сценарист Деніел Барнз
На основі Beastlyd
У головних
ролях
Ніл Патрік Гарріс
Алекс Петтіфер
Ванесса Гадженс
Мері-Кейт Олсен
Оператор Менді Волкер
Композитор Марсело Сарвос
Монтаж Томас Нордберг, Тодд Міллер
Художник Расті Смітd
Кінокомпанія CBS Filmsd[1]
Дистриб'ютор CBS Films
Тривалість 95 хв
Мова Англійська мова
Країна США США
Рік 2011
Дата виходу 3 березня 2011
Кошторис 17 млн. $[2][3]
Касові збори 38 млн. $[4]
IMDb ID 1152398
beastlythemovie.com

Страшенно красивий (англ. Beastly) — американський фільм режисера Деніела Барнза, що вийшов 2011 року, екранізація роману Алекс Флінн «Beastly», який вийшов у друк 2007 року, чергова інтерпретація класичної історії «Красуні і чудовиська», що переносить глядача в сучасний Мангеттен.

Сюжет[ред. | ред. код]

Сюжет розгортається у світі підлітків. Зарозумілий та пихатий студент Кайл Кінгсон, син популярного ведучого новин Роба Кінгсона, обраний президентом комітету «зелених» школи, що критично сприймає студентка Кендра Гілферті, про яку ходить слава відьмачки. Кайл, невдоволений її критикою, виставляє на вечірці Кендру на посміховисько. Кендра накладає на нього прокляття, перетворивши на татуйовану потвору. Якщо він знайде когось, хто покохає його в такому вигляді, колишня зовнішність знову повернеться до нього. Але якщо ніхто не покохає Кайла до наступної весни, він залишиться у такому вигляді назавжди.

Батько Кайла не в змозі сприйняти сина з такою зовнішністю і підбирає для нього окреме житло, в якому крім Кайла починають жити служниця Дзола і сліпий вчитель Вілл Фраталлі. Кайл уникає зустрічей зі своїми колишніми знайомими, але навесні захоплюється однокласницею Ліндою Тейлор, на яку раніше не звертав уваги. Кайл називається їй вигаданим ім'ям Хантер. Хантер рятує батька-наркомана Лінди від торговців наркотиками, але один з них погрожує вбити Лінду, і Хантер переконує батька Лінди, що для її безпеки вона повинна оселитися в будинку Хантера. Спочатку Хантер ховає від Лінди своє обличчя, але через деякий час показується їй. Спілкуючись з дівчиною, Хантер змінюється на краще. У листі він освідчується Лінді в коханні, але не наважується віддати їй лист. Хантер зустрічається з Кендрою, щоб отримати більше часу, але Кендра відмовляє йому, але погоджується повернути зір Віллу і дати три грінкартки дітям Дзоли, якщо Лінда покохає Хантера. Хантер віддає Лінді лист, але потім жалкує, бо вона, ще не прочитавши лист, називає його хорошим другом. Після ознайомлення з листом Лінда дзвонить Хантеру, але він, розчарований її словами про друга, не відповідає. Дзола і Вілл переконують Хантера зустрітися з Ліндою до того, як вона відправиться в далеку подорож. Хантер на вокзалі пояснює Лінді, що, написавши такого листа, не відповідав на дзвінки, бо не вірив, що Лінда може його покохати. Він прощається з Ліндою, і вона, відходячи до автобусу, каже, що кохає його, руйнуючи цим прокляття. До Кайла повертається його зовнішність, але Лінда, що вибігає з вокзалу за Хантером, спочатку не вірить в розповідь Кайла про казкове перетворення. Та коли вона набирає номер Хантера і чує дзвінок мобільника Кайла, вона таки розуміє, що Хантер — це Кайл, і вони цілуються.

Закінчується фільм поверненням зору у Вілла, Дзола отримує грінкартки на дітей, а Кендра прямує в кабінет Роба Кінгсона, який виявив бездушність до сина, коли з тим сталося нещастя.

В ролях[ред. | ред. код]

Виробництво[ред. | ред. код]

Знімання фільму розпочалося у червні 2009 року, закінчилося в серпні 2009 і тривало 45 днів. Місцем знімання став Монреаль, Канада.[5]

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки і критика[ред. | ред. код]

Фільм отримав в основному негативні відгуки: Rotten Tomatoes дав оцінку 21 % на основі 95 відгуків від критиків (середня оцінка 3,7/10).[6] Metacritic — 40/100 на основі 26 відгуків критиків.[7] Загалом фахівці відзначали незграбні діалоги і безглуздий сюжет.

Касові збори[ред. | ред. код]

Фільм окупився в прокаті, отримавши валовий дохід 43,2 млн $ при бюджеті 17 млн $.[8]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Був знятий альтернативний фінал, де Лінді захоплена торговцем наркотиками, і під час її визволення Кайл був застрелений. Поки він поранений лежить у неї на руках, вона зізнається йому в коханні, руйнуючи прокляття.
  • Зовнішній вигляд Хантера відрізняється від описаного в романі — у нього відсутні хутро та ікла.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://stopklatka.pl/film/bestia-2011-1
  2. Vincent Brousseau-Pouliot. Une superproduction hollywoodienne à Montréal. MonCinema. Архів оригіналу за 23 квітня 2012. Процитовано 4 липня 2009.
  3. CBS FILMS: “A TINY PART OF OUR BUSINESS,” SAYS MOONVES. Studio briefing. Архів оригіналу за 24 липня 2011. Процитовано 5 серпня 2010.
  4. Beastly. The Numbers. Архів оригіналу за 10 вересня 2013. Процитовано 02 червня 2011.
  5. Une superproduction hollywoodienne à Montréal. La Presse (французькою) . 2 липня 2009. Архів оригіналу за 17 липня 2020. Процитовано 17 липня 2020.
  6. Beastly (2011) (англ.), архів оригіналу за 30 серпня 2017, процитовано 17 липня 2020
  7. Beastly, архів оригіналу за 19 вересня 2020, процитовано 17 липня 2020
  8. Beastly. Box Office Mojo. Архів оригіналу за 11 червня 2020. Процитовано 17 липня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]