Крекінг-установка Сіді-Керір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка Сіді-Керір. Карта розташування: Єгипет
Сіді-Керір
Сіді-Керір
Виробничий майданчик SIDPEC у Александрії

Крекінг-установка Сіді-Керір – виробництво нафтохімічної промисловості у Єгипті, на південно-західній околиці другого за розміром міста країни Александрії. Перша установка такого типу в історії країни.

У 1997-му в Єгипті створили компанію Sidi Kerir Petrochemicals (SIDPEC), а за три роки вона ввела в експлуатацію установку парового крекінгу потужністю 300 тисяч тонн етилену на рік. Окрім основного олефіну отримують 10 тисяч тонн бутену-1 (поширений кополімер) та 50 тисяч тонн піролізного бензину (PyGas, pyrolysis gasoline — високооктанова суміш, що може використовуватись як присадка до пального).

Отриманий на установці етилен в основному полімеризують у поліетилен, оскільки на тому ж майданчику діє лінія річною потужністю 225 тисяч тонн.[1][2][3]

Сировиною для підприємства є суміш етану (85%) та пропану (15%), яку постачає сусідній Газопереробний завод Західної пустелі. З 2016 року за кілька сотень метрів від майданчику SIDPEC почала роботу друга єгипетська установка парового крекінгу, споруджена компанією Ethydco. Вона так само отримує сировину від Газопереробного заводу Західної пустелі, тому SIDPEC могла відчувати нестачу етан-пропанової суміші.[4] Втім, у 2022-му на ГПЗ почав надходити додатковий ресурс, що було пов'язане із розробкою офшорного родовища Равен.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (SIDPEC), Sidi Kerir Petrochemicals Company. Sidi Kerir Petrochemicals Company (SIDPEC). www.sidpec.com. Архів оригіналу за 26 лютого 2019. Процитовано 16 жовтня 2018.
  2. (SIDPEC), Sidi Kerir Petrochemicals Company. Sidi Kerir Petrochemicals Company (SIDPEC). Архів оригіналу за 3 липня 2008. Процитовано 16 жовтня 2018.
  3. .Co Petrochemicals Kerir S (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 17 жовтня 2018.
  4. ChemOrbis. Egypt’s second PE producer ETHYDCO starts ethylene production - ChemOrbis.com. www.chemorbis.com (англ.). Архів оригіналу за 1 жовтня 2020. Процитовано 16 жовтня 2018.