Крекінг-установка у Джубайлі (Sharq)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крекінг-установка у Джубайлі (Sharq). Карта розташування: Саудівська Аравія
Джубайль
Джубайль
Виробничий майданчик Eastern Petrochemical у Джубайлі

Крекінг-установка у Джубайлі (Sharq) — нафтохімічне виробництво у центрі нафтопереробної та нафтохімічної промисловості Саудівської Аравії Джубайлі, яке належить Eastern Petrochemical Company.

Лідер саудівської нафтохімічної галузі SABIC з 1980-х здійснювала в Джубайлі масштабне виробництво олефінів через свою дочірню структуру Arabian Petrochemical, при цьому одним з головних споживачів етилену була компанія Eastern Petrochemical (Sharq), створена на паритетних засадах з групою японських інвесторів під керівництвом Mitsubishi. На початку 21 століття SABIC доповнила свої потужності цілим рядом нових установок парового крекінгу, споруджених за участі іноземних інвесторів. Зокрема, в 2010-му почала роботу установка нещодавно згаданої компанії Sharq, що дозволяє випускати 1300 тисяч тонн етилену і 200 тисяч тонн пропілену.

Як сировину для парового крекінгу використовують етан та певну частку пропану. Зріджені вуглеводневі гази надходять до Джубайлю по етанопроводу Джуайма/Беррі – Джубайль, пропанопроводу Джуайма – Джубайль та введеній в дію наприкінці 2010-х багатонитковій системі Васіт – Джубайль (як етан, так і пропан). В подальшому етан та пропан зможуть надходити по багатонитковим системам Танаджиб – Джубайль (з середини 2020-х) та Ріяс – Джубайль (з другої половини 2020-х).

Отриманий з нового виробництва етилен використовується для продукування поліетилену високої щільності та лінійного поліетилену низької щільності (по 400 тисяч тонн), етиленгліколю (700 тисяч тонн) та оксиду етилену (510 тисяч тонн).[1][2]  

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sharq Ethylene Plant Goes on Stream. Chemical Technology (брит.). 21 квітня 2010. Архів оригіналу за 17 червня 2020. Процитовано 14 березня 2019.
  2. Saudi Petrochemicals Sector Petrochemicals –Industrial (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 серпня 2014.