Кришталеві гори

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кришталеві гори

Кришталеві гори — ланцюг низьких гір на заході центральної Африки. Проходять паралельно атлантичному узбережжю і розташовуються на території Габону і Екваторіальної Гвінеї між річками Огове на півдні і Кампо на півночі. Кришталеві гори відносять до західного краю Південногвінейської височини. Середні висоти 600—800 м над рівнем моря. Найвища точка — гора Дана (1000 м). Гори складені докембрійськими кристалічними породами. Схили покриті вологими вічнозеленими екваторіальними лісами[1].

У горах створено однойменний національний парк (англ. Crystal Mountains National Park), оскільки схили гір багаті рослинною різноманітністю і покриті вічнозеленими тропічними лісами, незайманими цивілізацією. Річки, протікаючи через гори, утворюють пороги і чудові водоспади. Тут водяться лісові слони, горили, буйволи, шимпанзе та інші ссавці вологих екваторіальних лісів палеотропіків. Кришталеві гори — одно з небагатьох місць в країні, де водяться леопарди, а також росте велика кількість бегоній і орхідей[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березня 2016. Процитовано 17 травня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Le Parc National des Monts de Cristal | Gabon des services. gabon-services.com. Архів оригіналу за 7 січня 2014. Процитовано 5 лютого 2014.

Посилання[ред. | ред. код]