Шимпанзе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шимпанзе
Шимпанзе звичайний в Камеруні
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Інфратип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Примати (Primates)
Підряд: Сухоносі мавпи (Haplorhini)
Інфраряд: Simiiformes
Родина: Гомініди (Hominidae)
Підродина: Homininae
Триба: Hominini
Рід: Шимпанзе (Pan)[1]
Oken, 1816
Розповсюдження шимпанзе
Розповсюдження шимпанзе
Посилання
Вікісховище: Pan (genus)
Віківиди: Pan
EOL: 42004
ITIS: 572838
NCBI: 9596
Fossilworks: 97177

Шимпанзе́ (Pan) — рід родини гомінідів ряду приматів.

До нього відносяться два сучасних види: шимпанзе звичайний (Pan troglodytes) і шимпанзе карликовий (Pan paniscus), також відомий під назвою бонобо. Останній є генетично найближчою до людей твариною.

Більш відомий шимпанзе звичайний поширений головним чином в західній і центральній Африці. Бонобо зустрічається у лісах Демократичної Республіки Конго. Річка Конго є межею між двома видами[2]. Зараз обидва види знаходяться під загрозою вимирання.

Тривалість життя[ред. | ред. код]

Дослідження тривалості життя шимпанзе більше вивчено при їх перебуванні в неволі. За даними агенства Press Association (PA), шимпанзе в неволі живуть приблизно до 33 років. Однак, зафіксований випадок, що найстарішим шимпанзе в історії була Little Mama, якій, як вважають вчені, було близько 70 років, коли вона померла в сафарі-парку Флориди (США) в 2017 році.

В даний час, найстарішому шимпанзе на європейському континенті виповнилося 50 років. Шимпанзе Коко, яка народилася в зоопарку Дадлі в Вест-Мідлендсі (Велика Британія) в 1973 році, а з 2006 року мешкала в зоопарку Віпснейд поблизу містечка Данстейбла, графство Бедфордшир (Велика Британія) у квітні 2023 року досягла віку 50 років в зоопарку Твайкросс в Лестерширі[3][4].

Інтелект[ред. | ред. код]

Докладніше: Інтелект шимпанзе

Хоча шимпанзе не можуть говорити через будову голосового апарату, але вони здатні спілкуватися руками мовою глухонімих людей (мовою жестів). Вони здатні вживати слова в переносному сенсі, можуть створювати нові поняття, комбінуючи відомі слова, наприклад: «запальничка» — «пляшка-сірник», мають почуття гумору. Першого шимпанзе навчили говорити мовою жестів в 1967 році, а до 1972 року вже з десяток шимпанзе були навчені мові жестів. Також були придумані інші мови для спілкування з шимпанзе, такі як мова символів і мова лексиграмм. Самця Канзі вдалося навчити розуміти на слух близько 3000 англійських слів і активно вживати більш ніж 500 слів за допомогою клавіатури з лексиграмм. Описаний випадок, коли навчена мові знаків самка бонобо сама навчила цьому своє дитинча.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Groves, C.P. (2005). Wilson, D.E.; Reeder, D.M. (ред.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (вид. 3rd). Baltimore: Johns Hopkins University Press. с. 182—183. ISBN 0-801-88221-4. OCLC 62265494.
  2. ADW:Pan troglodytes:information. Animal Diversity Web (University of Michigan Museum of Zoology). Архів оригіналу за 25 червня 2013. Процитовано 11 серпня 2007.
  3. Whipsnade Zoo chimpanzee reaches 50th birthday. 6 June 2023
  4. Найстарішому шимпанзе на європейському континенті виповнилося 50 років. // By Андрій Неволін. 06.06.2023

Посилання[ред. | ред. код]