Кругла бухта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кругла бухта
Вид на бухту з пірсу пляжу «Омега»
Бухта на карті Севастополя
44°36′00″ пн. ш. 33°26′45″ сх. д. / 44.60000° пн. ш. 33.44583° сх. д. / 44.60000; 33.44583Координати: 44°36′00″ пн. ш. 33°26′45″ сх. д. / 44.60000° пн. ш. 33.44583° сх. д. / 44.60000; 33.44583
Море Чорне море
Прибережні країни Україна Україна
Регіон Севастополь
Міста та поселення Севастополь
ідентифікатори і посилання
GeoNames 697541
Кругла бухта. Карта розташування: Автономна Республіка Крим
Кругла бухта
Кругла бухта
Кругла бухта (Автономна Республіка Крим)
Кругла бухта. Карта розташування: Sevastopol
Кругла бухта
Кругла бухта
Кругла бухта (Sevastopol)
Мапа
CMNS: Кругла бухта у Вікісховищі

Кру́гла бу́хта або бу́хта Оме́га  — бухта Чорного моря в Севастополі. Знаходиться за п'ять кілометрів на північний захід від входу в Севастопольську бухту в кінці проспекту Жовтневої Революції. За обрисами бухта нагадує коло, звідси і її назва. Мис біля входу в бухту на схід називається Кругла коса. На її західному березі розташований міський пляж «Омега».

Кругла бухта неглибока, має піщане дно, через що раніше, на початку XX століття, носила іншу назву — Піщана. Наприкінці XIX — початку XX століть на берегах її перебували дачні та курортні селища. За назвою одного з них — Омега — бухта отримала свою другу неофіційну назву.

На південному і південно-західному березі бухти аж до середини XX століття добували цілющі грязі для лікування опорно-рухового апарату людини. У 1980-х роках родовища цілющої грязі були з невідомої причини знищені владою і засипані землею.

За радянських часів в бухті перебував всесоюзний санаторій-профілакторій «Омега», який за часів незалежності України був перетворений у військовий шпиталь.

У бухту виведений аварійний стік каналізаційних вод, у зв'язку з чим пляж іноді закривають за санітарно-епідеміологічним причин.

Східний берег і прилегла до нього акваторія бухти в 1940-х роках використовувалися як гідроаеродром, який мав назву «Севастополь-V», пізніше був ліквідований (за неофіційними даними — у зв'язку з незрозумілими перешкодами для радіозв'язку в цьому районі). На цьому березі знаходиться готель, вертолітний завод, яхт-клуб «Південь» і дикий пляж. У виходу з бухти на східному березі встановлений маяк.

Взимку бухта є місцем зимівлі лебедів та качок. Птахів підгодовують місцеві жителі.

Джерела[ред. | ред. код]