Кулуар

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кулуар
Зображення
CMNS: Кулуар у Вікісховищі
Кулуар Штайнерне-Рінне, вид з півночі, між вершинами Предіґтштуль (ліворуч) і Флайшбанк (праворуч); Кайзерські гори (Австрія).
Червоний кулуар[pl] у польських Західних Татрах

Кулуа́р (від фр. couloir — «прохід» або «коридор») — улоговина у схилі гори, спрямована вниз за напрямом течії води. Широка у верхній частині, звужується внизу.

Різновиди кулуарів:

  • льодові — загладжені камінням і снігом, з щільним льодом.
  • снігові — визначають шляхи скидання снігу, а отже, лавин.
  • скельні — шляхи скидання води і каміння.

Етимологія[ред. | ред. код]

Термін «кулуар» — це галліцизм, тобто запозичення з французької мови. Його поширення відбулося під впливом публікацій французькою й англійською мовами, причому в останньому випадку термін було перейнято з оригінальним французьким написанням іще ⅩⅨ століття.[1]

В українській мові є визначення, які можуть приблизно виражати те саме поняття, що в першоджерелі, як-то яр, ущелина чи перевал, однак термін «кулуар» відноситься саме до високогірних районів. Українською можна також перекласти безпосередньо як прохід чи коридор.[2]

Геологія[ред. | ред. код]

Кулуар може бути ущелиною або вертикальною тріщиною з дуже крутими стінками крізь твердий гірський масив або у льодовику. Попри те, що кулуари часто обмежені прямовисними скельними стінами, вони також можуть бути менш чітко окресленими і часто є простим схилом або переривчастим осипищем, що тягнеться схилом гори в оточенні дерев або інших природних утворень. Кулуари значніші в зимові місяці, коли вони можуть заповнятися снігом і льодом, та стають пологішими, ніж у теплу пору, коли більша частина снігу і льоду може відступити. Ця фізична особливість робить використання кулуарів популярним як для альпінізму, так і для екстремального катання на лижах[fr].

Значення для зимового спорту[ред. | ред. код]

Якщо в Сполучених Штатах Америки такі особливості рельєфу не є поширеними на гірськолижних курортах, то в Європі вони значно поширеніші. Кулуари зазвичай вважаються позатрасовими маршрутами і тому не відзначаються на мапах гірськолижних схилів. Однак ісунють винятки:

Кулуар Корбета[en], Вайомінґ

Примітки[ред. | ред. код]

  1. (англ.) Couloir. Merriam-Webster. Процитовано 26 квітня 2019. // У словнику Мерріам-Вебстер згадується перша поява терміну в англійській мові 1822 року.
  2. Кулуа́р // Російсько-український академічний словник 1924–33рр.