Кім Йо Чжон

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кім Йо Чжон
кор. 김여정
Кім Йо Чжон
Кім Йо Чжон
Кім Йо Чжон у лютому 2018
Перша заступниця завідувача відділу агітації і пропаганди Трудової партії Кореї
Нині на посаді
На посаді з листопад 2014
Попередник посада заснована
Народився 26 вересня 1988(1988-09-26) (35 років)
Пхеньян, КНДР
Відомий як політична діячка
Громадянство КНДР
Освіта Університет імені Кім Ір Сена
Військовий університет імені Кім Ір Сена
Alma mater Університет імені Кім Ір Сена[1] і Kim Il-sung Military Universityd
Політична партія Трудова партія Кореї
Батько Кім Чен Ір
Мати Ко Йон Хі
У шлюбі з Choe Songd[2]
Діти child, name unknownd[3] і child, name unknownd
Рідня Кім Чен Ин
Кім Чон Нам
Кім Чон Чхоль
Релігія атеїзм
Підпис

Кім Йо Чжон (кор. 김여정, Kim Yo-jong; нар. 26 вересня 1988[4]) — північнокорейська політична діячка, член політбюро[en], заступниця завідувача відділу пропаганди та агітації ТПК[en]. Рідна сестра вищого провідника КНДР Кім Чен Ина.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 26 вересня 1988. Дочка Кім Чен Іра та його другої дружини Ко Чжон Хі.

З 1996 до 2000 року навчалася зі своїм братом Кім Чен Ином у Швейцарії. Кім Йо Чжон відвідувала школу Лібенфельд-Штайнхельцлі в Берні під ім'ям Пак Мі Х'янг і проживала у простій квартирі неподалік. Також вона відвідувала уроки балету та додаткові уроки німецької мови.[5] Після цього вона вчилася у Військовому університеті ім. Кім Ір Сена.
У січні 2014 року Кім Йо Чжон стала завідувачкою 54-м відділом ТПК, до завдань якого входить матеріальне забезпечення збройних сил[6].
Уперше північнокорейські медіа офіційно згадали Кім Йо Чжон у березні 2014 року, коли вона супроводжувала брата під час виборів до Верховних народних зборів.
У лютому 2018 року Кім Йо Чжон була присутня на церемонії відкриття Зимової олімпіади в Пхьончхані — уперше після Корейської війни член правлячої сімʼї Кім відвідав Південну Корею.[7] Вона входила до складу делегації на Зимових Олімпійських іграх, у рамках яких Південна і Північна Кореї висунули об'єднану команду. Вона також була присутня на міжнародних самітах поруч зі своїм братом, у тому числі на зустрічах із президентом Південної Кореї Мун Чже Іном, лідером Китаю Сі Цзіньпіном і президентом США Дональдом Трампом.[8]
У квітні 2019 року Кім Йо Чжон виключили з політбюро Трудової партії, але згодом поновили[9].

Заяви щодо російської агресії проти України[ред. | ред. код]

27 січня 2023 Кім Йо Чжон заявила, що «ми завжди будемо стояти на одному полі бою з російською армією та народом, який бореться за гідність і честь країни, її суверенітет і безпеку» і що будь-яка військова техніка, яку Захід постачає Україні "згорить і стане купою заліза проти незламного бойового духу та сили героїчної російської армії". А рішення США надіслати Україні танки M1A2 Abrams сестра Кім Йо Чжон назвала "мерзенним кроком".[10]

Особисте життя[ред. | ред. код]

У січні 2015 року Кім Йо Чжон вийшла заміж за Чой Сонга — сина урядовця[6]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.nkleadershipwatch.org/kim-yo-jong-2/
  2. https://www.theguardian.com/world/2017/oct/09/kim-yo-jong-sister-brains-behind-kim-jong-uns-image
  3. https://abcnews.go.com/International/kim-yo-jong-north-korean-leaders-sister-pregnant/story?id=53267658
  4. Стаття в південнокорейській газеті MK News. Архів оригіналу за 21 квітня 2020. Процитовано 25 квітня 2020.
  5. Принцесса Йо-Йонг. Что известно о сестре Ким Чен Ына, которую пророчат в руководители КНДР. ФОКУС (ru-UA) . Архів оригіналу за 17 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  6. а б [[Факти (ICTV)]], Сірий кардинал КНДР: що відомо про Кім Йо Чжон — молодшу сестру Кім Чен Ина. Архів оригіналу за 26 квітня 2020. Процитовано 25 квітня 2020.
  7. theБабель, Світові ЗМІ пишуть, що Кім Чен Ин серйозно хворий. Його місце пророкують публічній і впливовій молодшій сестрі. Для Північної Кореї це виклик, і ось чому
  8. Рулить сестра? Нові чутки про здоров я Кім Чен Ина. ua.korrespondent.net (рос.). Архів оригіналу за 16 жовтня 2020. Процитовано 8 жовтня 2020.
  9. https://www.ukrinform.ua/rubric-world/3011004-ocoliti-pivnicnu-koreu-zamist-kim-cen-ina-moze-jogo-sestra-zmi.html [Архівовано 24 квітня 2020 у Wayback Machine.] Укрінформ, Очолити Північну Корею замість Кім Чен Ина може його сестра — ЗМІ
  10. "КНДР стоїть на одному полі бою з РФ": сестра диктатора Кім Чен Ина відкрито підтримала Москву, 29 січня 2023