Ларрі Фінк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ларрі Фінк
Laurence "Larry" Douglas Fink
Народився 2 листопада 1952(1952-11-02) (71 рік)
Лос-Анджелес (Каліфорнія)
Громадянство США США
Місце проживання Мангеттен
Норт-Сейлем
Вейл
Діяльність політик, керівник, економіст, фінансист
Відомий завдяки CEO BlackRock
Alma mater Каліфорнійський університет в Лос-Анджелесі і UCLA Anderson School of Managementd
Знання мов англійська
Заклад BlackRock і First Bostond
Членство Kappa Beta Phid
Роки активності 1977 — тепер. час
Посада генеральний директор
Партія Демократична партія США
Конфесія юдаїзм
Сайт blackrock.com/corporate/about-us/leadership/larry-fink

Лоренс «Ларрі» Дуглас Фінк (нар. 2 листопада 1952 року) — американський бізнесмен-мільярдер. Нинішній голова та ґенеральний директор BlackRock, американської багатонаціональної корпорації з управління інвестиціями[1]. BlackRock є найбільшою компанією з управління капіталом у світі з більш ніж 10 трильйонами активів в управлінні[2][3]. У квітні 2022 року статки Фінка оцінювалися в 1 мільярд доларів за версією журналу Forbes[4]. Він входить до складу правління Ради з міжнародних відносин та Всесвітнього економічного форуму[5].

Раннє життя та освіта[ред. | ред. код]

Фінк народився 2 листопада 1952 року в Лос-Анджелесі[6][7]. Він виріс одним з трьох дітей у єврейській родині[8][9] у Ван-Найсі, штат Каліфорнія, де його мати Лайла (1930—2012) була професором англійської мови, а батько Фредерік (1925—2013) — власником взуттєвої крамниці[3]. Він отримав ступінь бакалавра політичних наук в Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі в 1974 році[7]. Фінк також є членом таємного товариства Kappa Beta Phi[10]. Пізніше він отримав ступінь MBA з нерухомості у Вищій школі менеджменту Андерсона при Каліфорнійському університеті в Лос-Анджелесі в 1976 році[7][11].

Кар'єра[ред. | ред. код]

З 1970 по 2000[ред. | ред. код]

Фінк розпочав свою кар'єру в 1976 році в First Boston, нью-йоркському інвестиційному банку[12], де він був одним з перших трейдерів іпотечних цінних паперів, а згодом очолив відділ обліґацій фірми[13]. У First Boston Фінк був членом правління, керуючим директором та співголовою відділу оподатковуваного фіксованого доходу; він також заснував відділ фінансових ф'ючерсів та опціонів і очолював групу іпотечних продуктів та продуктів на ринку нерухомості[14].

За деякими оцінками, Фінк додав[3] близько 1 мільярду доларів до прибутку First Boston. Він був успішним у банку до 1986 року, коли його відділ втратив 100 мільйонів доларів через неправильний проґноз щодо відсоткових ставок[3]. Цей досвід вплинув на його рішення заснувати компанію, яка б інвестувала гроші клієнтів, а також здійснювала комплексне управління ризиками[3].

У 1988 році, під корпоративною парасолькою The Blackstone Group, Фінк став співзасновником BlackRock та її директором і головним виконавчим директором. Коли BlackRock відокремився від Blackstone у 1994 році, Фінк зберіг свої посади, які він продовжував займати і після того, як BlackRock став більш незалежним у 1998 році. Серед інших його посад у компанії — голова правління, голова виконавчого та керівного комітетів, голова корпоративної ради та співголова ґлобального клієнтського комітету[3][14]. BlackRock стала публічною у 1999 році[15].

2000-ні роки[ред. | ред. код]

Фінк (третій праворуч) отримує премію Вудро Вільсона у квітні 2010 року

У 2003 році Фінк допоміг домовитися про відставку ґенерального директора Нью-Йоркської фондової біржі Річарда Грассо, якого широко критикували за його зарплатний пакет у 190 мільйонів доларів[3]. У 2006 році Фінк очолив злиття з Merrill Lynch Investment Managers, яке подвоїло портфель управління активами BlackRock[7]. Того ж року купівля BlackRock житлового комплексу Stuyvesant Town-Peter Cooper Village на Мангеттені за 5,4 мільярда доларів стала найбільшою угодою у сфері житлової нерухомості в історії США. Коли проект закінчився дефолтом, клієнти BlackRock втратили свої гроші, в тому числі Каліфорнійська пенсійна система, яка втратила близько 500 мільйонів доларів[3].

Уряд США уклав контракт з BlackRock, щоби допомогти країні оговтатися після ґлобальної фінансової кризи 2008 року. Довготривалі зв'язки Фінка з високопосадовцями викликали питання щодо потенційного конфлікту інтересів у зв'язку з державними контрактами, які надавалися без проведення конкурсних торгів[3]. Контракт BlackRock дозволив Фінку налагодити стосунки з першим міністром фінансів Обами Тімоті Ґайтнером та іншими членами команди Обами з відновлення економіки[16]. У 2016 році Фінк сподівався сам стати частиною федерального уряду як міністр фінансів Гілларі Клінтон[17]. У той же час Blackrock найняла на роботу в свою фірму багатьох колишніх призначенців з виконавчої влади[18]. Цей крок зміцнив зв'язок BlackRock з федеральним урядом[18].

У грудні 2009 року BlackRock придбав Barclays Global Investors, після чого компанія стала найбільшою компанією з управління капіталом у світі[3]. Незважаючи на свій великий вплив, Фінк не є широко відомим публіці, за винятком його реґулярних виступів на CNBC[3]. У 2010 році BlackRock виплатив Фінку 23,6 мільйона доларів[19], а в 2021 році — 36 мільйонів доларів[20]. До 2016 року в управлінні BlackRock було 5 трильйонів доларів, а штат компанії налічував 12 000 співробітників у 27 країнах[21][22].

У 2016 році Фінк отримав нагороду ABANA Achievement Award у Нью-Йорку. Цією нагородою відзначають особу, яка є прикладом видатного лідерства в банківській та фінансовій сферах і має прихильність до позитивного професійного співробітництва між США та країнами Близького Сходу і Північної Африки[23].

У 2018 році Фінк посів 28 місце у списку найвпливовіших людей світу за версією Forbes[24].

Під час пандемії коронавірусу 2020 року ФРС звернулася до BlackRock за допомогою у придбанні проблемних цінних паперів, як це було у 2008 році[25].

Залучення громадськості[ред. | ред. код]

Фінк є членом опікунської ради Нью-Йоркськоґо університету, де він обіймає різні посади, в тому числі головує в комітеті з фінансових питань. Він також є співголовою опікунської ради Медичного центру Лангоне при Нью-Йоркському університеті та опікуном Клубу хлопчиків та дівчаток Нью-Йорка. Фінк також є членом правління Фонду Робіна Ґуда[26]. У 2009 році Фінк заснував Центр фінансів та інвестицій імені Лорі та Лоренса Фінків в Каліфорнійському університеті в Андерсоні[27], де наразі є головою правління[28].

У грудні 2016 року Фінк приєднався до бізнес-форуму, організованого новообраним президентом Дональдом Трампом, щоб надати стратегічні та політичні поради з економічних питань[29].

У своєму щорічному відкритому листі до генеральних директорів 2018 року він закликав корпорації відігравати активну роль у покращенні навколишнього середовища, працювати над покращенням своїх громад та збільшувати різноманітність своєї робочої сили[30]. Це було сприйнято як свідчення того, що BlackRock, один з найбільших публічних інвесторів, активно впроваджує ці цілі[31]. У своєму відкритому листі 2019 року Фінк заявив, що компанії та їхні керівники повинні заповнити вакуум лідерства, щоб вирішувати соціальні та політичні проблеми, коли уряди не в змозі вирішити ці питання[32].

Після вбивства Джамаля Хашоґджі в жовтні 2018 року Фінк скасував плани відвідати інвестиційну конференцію в Саудівській Аравії[33].

У своєму відкритому листі за 2020 рік[34] Фінк оголосив сталість довкілля основною метою майбутніх інвестиційних рішень BlackRock[35]. У цьому листі він пояснив, як клімат стане рушійною силою в економіці, впливаючи на всі її аспекти. В окремому листі до інвесторів він також повідомив, що BlackRock розірве зв'язки з попередніми інвестиціями, пов'язаними з вуґіллям та іншими інвестиціями, які мають великий екологічний ризик[36].

Ларрі Фінк також підтримує Фонд поліції Нью-Йорка, який є ґрупою, що надає фінансову підтримку Департаменту поліції Нью-Йорка. Неприбуткова організація «Колір змін» закликала Фінка відмовитися від участі у Фонді поліції Нью-Йорка після вбивства Джорджа Флойда і подальших загальнонаціональних протестів[37][38].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Фінк одружений зі своєю дружиною Лорі, його шкільним коханням[39], з 1974 року. У подружжя троє дітей. Джошуа, їхній старший син, був генеральним директором Enso Capital, нині неіснуючого гедж-фонду[40], в якому Фінк мав частку[41]. Фінки володіють будинками на Мангеттені, в Північному Салемі, штат Нью-Йорк, та Аспені, штат Колорадо.

Фінк є прихильником Демократичної партії протягом усього життя та її членом[3].

Сприйняття громадськості[ред. | ред. код]

У своєму щорічному листі до акціонерів у 2018 році Фінк заявив, що інші компанії повинні усвідомлювати свій вплив на суспільство[42]; однак антивоєнні орґанізації були незадоволені заявою Фінка, оскільки його компанія BlackRock є найбільшим інвестором у виробників зброї через свій американський аерокосмічний та оборонний ETF[43]. У вересні 2018 року активіст американської некомерційної орґанізації Code Pink зіткнувся з Фінком на сцені під час Yahoo Finance All Markets Summit[44].

Зміна клімату[ред. | ред. код]

У грудні 2021 року BlackRock об'єдналася з саудівським менеджером з управління активами, щоб заплатити 15,5 мільярда доларів за купівлю та подальшу оренду ґазопроводів для Saudi Aramco[45][46].

Однак Фінк здебільшого виступав за те, щоб компанії вживали заходів щодо зміни клімату, і у відкритому листі у 2022 році заявив: «Кожна компанія і кожна галузь будуть трансформовані переходом до світу з нульовим рівнем викидів парникових газів. Питання в тому, чи будете ви лідером, чи вас поведуть за собою?»[47][48].

У 2022 році Фінк був названий одним з головних «кліматичних лиходіїв» США за версією The Guardian через те, що BlackRock наживається на вирубці лісів[49].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • 2007, Golden Plate Award Американської академії досягнень[50][51]
  • 2015, Премія «Заклик сумління»[52]
  • 2015, Золота медаль Американського товариства[53]
  • 2016, Медаль Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі[54]
  • 2019, Премія Чарльза Шваба за фінансові інновації[55]

References[ред. | ред. код]

  1. Profile: Laurence D. Fink. Forbes. 2010. Архів оригіналу за 6 лютого 2010. Процитовано 26 січня 2010.
  2. Podder, Sohini; Krauskopf, Lewis (14 січня 2022). BlackRock assets cross $10 trillion, revenue slightly misses. Reuters.com. Процитовано 18 січня 2022.
  3. а б в г д е ж и к л м н Suzanna Andrews: Larry Fink's $12 Trillion Shadow, Vanity Fair, April 2010
  4. Larry Fink - 2022 Billionaires Net Worth. Forbes (англ.). Процитовано 4 травня 2022.
  5. «Board of Trustees», World Economic Forum
  6. «Laurence Fink: Executive Profile & Biography», Businessweek.
  7. а б в г Davidson, Andrew; Goldsmith, Marshall (2009). 1000 CEOs. Penguin. ISBN 9780756661243.
  8. The demonisation of BlackRock's Larry Fink. The Economist. ISSN 0013-0613. Архів оригіналу за 27 July 2023. Процитовано 23 серпня 2023.
  9. Who is Larry Fink? Is He Jewish: His Latest ESG Woe: Saudi Oil Money. coopwb.in. Процитовано 20 серпня 2023.
  10. Roose, Kevin (2014). Young Money: Inside the Hidden World of Wall Street's Post-Crash Recruits. London, UK: John Murray (Publishers), An Hachette UK Company. с. 208. ISBN 978-1-47361-161-0.
  11. CEO Compensation: #55 Laurence D Fink. Forbes. 22 квітня 2009. Процитовано 26 січня 2010.
  12. Wigglesworth, Robin (7 жовтня 2021). The ten trillion dollar man: how Larry Fink became king of Wall St. Financial Times. Архів оригіналу за 28 жовтня 2021. Процитовано 28 жовтня 2021.
  13. Profile: Laurence D. Fink (MBA '76). Fink Center for Finance & Investments. Los Angeles: UCLA. 2010. Архів оригіналу за 24 травня 2012. Процитовано 26 січня 2010.
  14. а б «Laurence Fink — News, Articles, Biography, Photos — WSJ.com», Wall Street Journal. Retrieved October 14, 2011.
  15. Corporate History. Архів оригіналу за 17 травня 2012. Процитовано 22 березня 2014.
  16. Andrews, Suzanna. Larry Fink's $12 Trillion Shadow. Vanity Fair (en-us) . Процитовано 12 червня 2020.
  17. VerHage, Julie (9 січня 2016). BlackRock's Fink Hoping Hillary is Ticket to Treasury Post. FOXBusiness (амер.). Процитовано 12 червня 2020.
  18. а б The BlackRock Revolving Door – BlackRock Transparency Project. blackrocktransparencyproject.org. Архів оригіналу за 12 червня 2020. Процитовано 12 червня 2020.
  19. The Wall Street Journal/Hay Group Survey of CEO Compensation. The Wall Street Journal. 8 травня 2011. Архів оригіналу за 16 жовтня 2011. Процитовано 14 жовтня 2011.
  20. Vandevelde, Mark (14 квітня 2022). BlackRock chief executive Larry Fink's pay rose to $36mn in 2021. Financial Times. Архів оригіналу за 14 квітня 2022. Процитовано 15 квітня 2022.
  21. BlackRock shapes shifts NYTimes, September 16, 2016
  22. About Us | BlackRock. BlackRock (амер.). Процитовано 23 лютого 2018.
  23. 2016 ABANA Achievement Award Dinner. ABANA (амер.). Процитовано 23 лютого 2018.
  24. Larry Fink. Forbes (англ.). Процитовано 15 січня 2019.
  25. Zuckerman, Gregory; Lim, Dawn (10 травня 2020). Big Money Managers Take Lead Role in Managing Coronavirus Stimulus. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 12 червня 2020.
  26. Governance. Robin Hood Foundation. Процитовано 13 січня 2015.
  27. The Laurence and Lori Fink Center for Finance & Investments, Los Angeles, California: UCLA Anderson School of Management, процитовано 22 липня 2017
  28. Board Leadership | UCLA Anderson School of Management. anderson.ucla.edu. Процитовано 15 січня 2019.
  29. Bryan, Bob (2 грудня 2016). Trump is forming an economic advisory team with the CEOs of Disney, General Motors, JPMorgan, and more. Business Insider. Процитовано 1 червня 2017.
  30. Terms and conditions. BlackRock.
  31. Weinbar, Sharon (29 березня 2018). How big money can drive diversity in venture capital – TechCrunch. techcrunch.com. Процитовано 30 березня 2018.
  32. Sorkin, Andrew Ross (17 січня 2019). World's Biggest Investor Tells C.E.O.s Purpose Is the 'Animating Force' for Profits. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 23 січня 2019.
  33. Merced, Michael J. de la; Sorkin, Andrew Ross (15 жовтня 2018). Blackstone and BlackRock Chiefs Withdraw From Saudi Conference. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 18 січня 2019.
  34. Larry Fink's Letter to CEOs. BlackRock (англ.). Процитовано 16 січня 2020.
  35. Sorkin, Andrew Ross (14 січня 2020). BlackRock C.E.O. Larry Fink: Climate Crisis Will Reshape Finance. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 16 січня 2020.
  36. Nacu-Schmidt, Ami. Media and Climate Change Observatory Monthly Summary: If you think you've heard this story before, you haven't seen anything yet - Issue 37, January 2020. scholar.colorado.edu.
  37. Murphy, Paul P. (29 травня 2020). Three police officers appeared to kneel on George Floyd in new video. CNN. Процитовано 12 червня 2020.
  38. Color of Change Calls on Larry Fink to Stop Supporting NYC Police Foundation. Institutional Investor (en-gb) . 11 червня 2020. Процитовано 12 червня 2020.
  39. The ten trillion dollar man: how Larry Fink became king of Wall St. Financial Times. 7 жовтня 2021. Процитовано 6 квітня 2023.
  40. Copeland, Rob (22 вересня 2014). Financial Elite's Offspring Start Their Own Hedge Funds. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 15 січня 2019.
  41. A Second-Generation Fink Rises in Finance. The New York Times Company. 8 вересня 2008. Процитовано 28 січня 2010.
  42. Lindsey Rae, Gjording (23 січня 2018). Larry Fink calls on CEOs to realize their companies' social responsibility. DW.com. Процитовано 3 листопада 2019.
  43. iShares U.S. Aerospace & Defense ETF. BlackRock.com. 2019. Архів оригіналу за 3 листопада 2019. Процитовано 3 листопада 2019.
  44. English, Carleton (20 вересня 2018). Larry Fink blitzed by war protesters at conference. New York Post. Процитовано 3 листопада 2019.
  45. BlackRock's Larry Fink tells fellow CEOs that businesses are not 'climate police'. Washington Post (амер.). ISSN 0190-8286. Процитовано 8 травня 2022.
  46. Azhar, Saeed (6 грудня 2021). BlackRock, Saudi asset manager Hassana sign deal for Aramco's gas pipelines. Reuters (англ.). Процитовано 29 липня 2023.
  47. Larry Fink's Annual 2022 Letter to CEOs. BlackRock (англ.). Процитовано 8 травня 2022.
  48. Brush, Silla (18 січня 2022). BlackRock CEO Says Nothing 'Woke' About Stakeholder Capitalism - BNN Bloomberg. BNN. Процитовано 29 липня 2023.
  49. The dirty dozen: meet America's top climate villains. the Guardian (англ.). 27 жовтня 2021. Процитовано 19 жовтня 2022.
  50. Golden Plate Awardees of the American Academy of Achievement. www.achievement.org. American Academy of Achievement.
  51. 2007. Academy of Achievement. Процитовано 18 січня 2022.
  52. Appeal of Conscience Foundation to Honor Laurence D. Fink, Chairman and Chief Executive Officer of BlackRock, with 2015 Appeal of Conscience Award (Пресреліз). Cision PR Newswire.
  53. Americas Society 35th Annual Spring Party Honoring Miguel Alemán Velasco and Laurence D. Fink. Americas Society / Council of the Americas.
  54. BlackRock chairman Laurence Fink receives UCLA Medal. UCLA Newsroom.
  55. Museum of American Finance to Honor Laurence D. Fink and Dr. Janet Yellen at 2019 Gala. Museum of American Finance.

Посилання[ред. | ред. код]