Луї Мажорель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луї Мажорель
фр. Louis-Jean-Sylvestre Majorelle
При народженні фр. Louis Jean Sylvestre Majorelle
Народження 26 вересня 1859(1859-09-26)
Туль
Смерть 15 січня 1926(1926-01-15) (66 років)
  Нансі
Поховання Цвинтар Превільd
Країна  Франція
Навчання Національна вища школа красних мистецтв
Діяльність художник, дизайнер, кераміст, скляр
Напрямок модерн
Вчитель Aimé Milletd
Батько Auguste Majorelled
У шлюбі з Marie Léonie Jane Kretzd
Діти Jacques Majorelled
Брати, сестри Jules Majorelled
Роботи в колекції Музей мистецтв Нельсона-Аткінсаd, Міннеаполіський інститут мистецтваd, Національна галерея Вікторії, Національний музей Швеції, Design Museum Gentd, Національний музей образотворчого мистецтва Квебекуd[1], Клівлендський музей мистецтв, Музей образотворчих мистецтв Нансі, Abelló Museumd, National Museum Paleis het Lood[2], musée de l'École de Nancyd і Музей сучасного мистецтва (Нью-Йорк)
Нагороди
Кавалер ордена Почесного легіону

CMNS: Луї Мажорель у Вікісховищі

Луї-Жан-Сильвестр Мажорель, відомий як Луї Мажорель (фр. Louis Majorelle; 26 вересня 1859, Туль15 січня 1926, Нансі) — французький художник, дизайнер, кераміст і проектувальник меблів. Представник стилю модерн.

Життєпис[ред. | ред. код]

Луї Мажорель народився в 26 вересня 1859. Його батько Огюст Мажорель(18251879) був майстром-меблярем і керамістом. Відомий тим, що виготовляв меблі у стилі XVIII століття.

У 1861 переїхав разом з сім'єю з Туля в Нансі[3]. Луї вивчав живопис у Школі витончених мистецтв Нансі у Теодора Луї Девільї. Впродовж двох років працював у цій же школі, а в 1877 переїхав у Париж. Після смерті батька в 1879 Луї Мажорель перервав навчання і повернувся в Нансі для керівництва сімейної фабрикою, що виготовляла меблі і фаянсовий посуд.

З 1890 під впливом Еміля Галле і Анрі ван де Вельде Мажорель звернувся до «нового стилю», передусім у виготовленні меблів обтічних форм з плавно вигнутими лініями («лінії Обріста»), які були прозвані критиками «удар бича». Після «Міжнародної виставки сучасних декоративних і промислових мистецтв» у 1925 в Парижі, що ознаменувала народження стилю ар-деко, Луї Мажорель звернувся до прямих ліній і строгих геометричних форм. Як і Галле він застосовував рельєфну різьбу, техніку маркетрі з тонуванням і гравіруванням, інкрустацію перламутром і золотою фольгою.

Окрім проектування меблів Мажорель багато займався керамікою, використовуючи люстрові і сольові глазурі, розпис; проектував інтер'єри і вітражі. Його мистецтво стало важливою частиною художніх досягнень Школи Нансі[4].

7 квітня 1885 Мажорель одружився з Марі Джейн Леоні — донькою директора муніципальних театрів в Нансі. У 1886 народився їх син, Жак Мажорель, який згодом також став художником[5].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://collections.mnbaq.org/fr/artiste/600004469
  2. Bovenblad met bruin marmeren afdekplaat, behorend bij ladenkast of chiffonnière, genre Louis XV op vier cabriolepoten — 1875.
  3. Neues allgemeines Künstler-Lexicon; oder Nachrichten von dem Leben und den Werken der Maler, Bildhauer, Baumeister, Kupferstecher etc. Bearb. von Dr. G. K. Nagler. München, E.A. Fleischmann, 1835-52
  4. Власов В. Г.. Стили в искусстве. В 3-х т. — СПб.: Кольна. Т. 3. — Словарь имен, 1997. — С.5
  5. The Grove Encyclopedia of Decorative Arts: Oxford University Press, USA. — In 2 Vol. — 2006. — Vo2. 1. — Р. 73