Люфенгпітек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Люфенгпітек

Біологічна класифікація
Царство: Тварини
Тип: Хордові
Клас: Ссавці
Ряд: Примати
Родина: Гомініди
Підродина: Понгіни (Pongini)
Рід: Люфенгпітек
Посилання
Вікісховище: Lufengpithecus
EOL: 10642663
Fossilworks: 89270

Люфенгпітек (лат. Lufengpithecus) — рід вимерлих у міоцені азійських людиноподібних мавп, споріднених із сівапітеком та орангутаном. Входить до підтриби Сівапітецина (Sivapithecina), триби Понгіни (Pongini), підродини Гомініни (Homininae) у родині Гомініди (Hominidae). До знахідки виду Хорапітек пиріай, люфенгпітек вважався головним претендентом на роль предка орангутана. Відомі три види: Lufengpithecus lufengensis (Xu et al., 1978), Lufengpithecusi keiyuanensis (Woo, 1957), Lufengpithecusi hudienensis (Zhang et al., 1987). Класифікація за McKenna, Goodman і молекулярним даними.

Характеристики[ред. | ред. код]

У той час як люфенгпітек зазвичай вважається більшістю західних оглядачів примітивним представником понгін, китайські вчені відзначили ряд особливостей, які найбільше нагадують представника гомінін. Вони включають в себе широкі міжочні лобні пазухи, і ряд стоматологічних подібностей. Крім того, краніальні і посткраніальні рештки вказують, що він, можливо, мав адаптації для значного ступеню прямоходіння.

Можливо споріднений з ними вид із Таїланду недавно був визначений як новий рід і вид Khoratpithecus chiangmuanensis. Цей вид відомий тільки за своїми зубами. Маючи вік у 10 млн років, він може бути предком пізніших Pongo. У 2004 році була знайдена нижня щелепа і зуби Khoratpithecus piriyai, що датується від 9 до 7 млн років тому. Вони були описані як потенційний предок орангутанга.

6 вересня 2013 — команда дослідників виявила череп викопної мавпи у Shuitangba, міоценовому місцезнаходженняі у провінції Юньнань, Китай. Череп викопної мавпи Lufengpithecus досліджений членом команди Ніною Яблонскі (заслужений професор антропології в Університеті штату Пенсильванія).

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Henry M. McHenry: Function, Phylogeny, and Fossils: Miocene Hominoid Evolution and Adaptations.
  • Goodman, M., Czelusniak, J., Page, S. & Meireles: Where DNA Sequences Place Homo sapiens in a Phylogenetic Classification of Primates.
  • McKenna, Bell: Classification of Mammal: Above the Species Level.

Посилання[ред. | ред. код]