Лівр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Лівр
Зображення
Країна  Франція
Замінений на французький франк
Час/дата початку 781
Час/дата закінчення 17 серпня 1795
Королівський асігнат на 500 ліврів, 1790

Лівр (фр. livre, від лат. libra — фунт) — історична грошова одиниця Франції, що перебувала в обігу з 781-го до 1795, коли її замінив франк. Запроваджена Карлом Великим. Її вартість дорівнювалаа вартості срібла з вагою один фунт. Лівр поділявся на 20 су, а кожне су на 12 деньє. Система поділу лівра була схожою на поділ англійської грошової одиниці — старого фунта стерлінгів на 20 шилінгів та 12 пенсів.

Лівр також є старовинною французькою мірою ваги, що дорівнює приблизно 0,5 кг.[1]

Історичні дані[ред. | ред. код]

Перший лівр мав назву каролінський лівр (фр. livre carolienne), спочатку карбувалися тільки деньє. В різних регіонах країни використовувалися різні за вагою та вартістю ліври: наприклад, на території контрольованій королями Франції карбувався паризький лівр (фр. livre parisis), а у тоді ще незалежному Анжу турський лівр (фр. livre tournois). У 1203 р. після приєднання Анжу турський і паризький ліври певний час співіснували в обігу разом і мали співвідношення 4 паризьких = 5 турських ліврів. Паризький лівр містив більшу кількість деньє — 15, однак з часом вийшов з обігу. Турський лівр залишався грошовою одиницею Франції до Французької революції, коли лівр був замінений на франк.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Словник української мови: в 11 тт. / АН УРСР. Інститут мовознавства; за ред. І. К. Білодіда. — К.: Наукова думка, 1970—1980. — Т. 4. — С. 508.

Джерела[ред. | ред. код]