Мазепа (симфонічна поема)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Симфонічна поема «Мазепа»
англ. Mazeppa
Композитор Ференц Ліст
Жанр Симфонічна поема
Рік створення 1851–54
Перша постановка 16 квітня 1854
Місце першої постановки театр Веймара
Інформація у Вікіданих

«Мазепа», S. 100, — симфонічна поема, написана Ференцом Лістом у 1851—1854 роках. Вона шоста в циклі тринадцяти симфонічних поем, написаних за часів його перебування у Веймарі.[1] Літературним першоджерелом твору стала однойменна поема Віктора Гюго з циклу «Les Orientales» («Східні мотиви»), в якій оповідається про молоді роки українського гетьмана Івана Мазепу[2], який спокусив шляхетну польську пані і був прив'язаний голий до дикого коня, який віз його в Україну. Там його звільнили козаки і згодом обрали гетьманом.

Написанню симфонічної поеми передував цикл «трансендентних» фортепіанних етюдів («Etudes d'execution transcendante»), в якому один з етюдів містить заголовок «Мазепа», а також, як епіграф, завершальні слова вірша: «…Падеш… ось край… ще раз зібрав ти свої сили, Встаєш, Ти — Володар!» (в перекладі М. Рудницького). Переробка етюду в симфонічну поему належить до 1850 року. Інтерес композитора до образу Мазепи, імовірно, викликаний революційними 1848—1849 року в Угорщині, та корелюється з героїчним образом трансільванського князя Ференца ІІ Ракоци, якому Ф.Ліст в ті ж роки присвятив Угорську рапсодію для фортепіано No 15 («Ракоци-марш»)[3].

Симфонічна поема написана у двочастинній формі з кодою. Дослідники вказують на використані композитором звукові ефекти, які «натуралістично передають поетичні гіперболи поеми Гюго: з якою шаленою швидкістю мчить кінь, удари його заліз-них копит, гомін тисячі хижих птахів, стогін та несамовиті крики самого Мазепи тощо»[3][4].

Основна і побічна теми поеми "Мазепа"

Прем'єра відбулася в театрі Веймара 16 квітня 1854 року.

Примітки[ред. | ред. код]

Примітки
Бібліографія
  • Searle, Humphrey (1970). The Orchestral Works. У Alan Walker (ред.). Franz Liszt: The Man and His Music. New York: Taplinger Publishing Company. ISBN 0-8008-2990-5.
  • Tranchefort, François-René (1998). Guia da Música Sinfónica (Portuguese) (вид. 1st). Lisbon: Gradiva. ISBN 972-662-640-4.
  • Єськова М. Образ І. Мазепи в поемах В. Гюго та Ф. Ліста [Архівовано 8 квітня 2022 у Wayback Machine.] / Марія Єськова // Київське музикознавство, 2014 — с.8-18
  • Морєва, Є. (2022). Концепт художнього образу Мазепи у створенні європейського та імперсько-російського міфів в музичному мистецтві. Fine Art and Culture Studies, 2, 40–47<
  • Fry J. D. Liszt's Mazeppa: the history and development of a symphonic poem. Doctor of Musical Arts. Ohio, 1988. 86 p.

Посилання[ред. | ред. код]