Мартін Кубелік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мартін Кубелік
Основна інформація
Дата народження 18 вересня 1946(1946-09-18)[1][2] (77 років)
Місце народження Прага, Чехословаччина[2]
Громадянство Чехія
Професії архітектор, історик, architectural historian, археолог, етнолог, викладач університету
Батько Рафаель Кубелік
Мати Ludmila Bertlovád

Мартін Кубелік (чеськ. Martin Kubelík; нар. 18 вересня 1946, Прага) — чеський архітектор, історик архітектури, археолог і етнолог. Син чеського диригента Рафаеля Кубеліка.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився у Празі 18 вересня 1946 року у родині видатного чеського диригента та музичного композитора Рафаеля Кубеліка. Після комуністичного перевороту в 1948 році сім'я емігрувала. Мартін Кубелік вивчав архітектуру в Кембриджському університеті. Пізніше продовжив навчання в Рейніш-Вестфальскій Технчній академії в Аахені, де вивчав історію архітектури. Згодом здобув стипендію Centro Tedesco di Studi Veneziani в Венеції, що дозволило йому фінансувати дослідження історичного розвитку італійських вілл регіону Венето. Інша стипендія була надана «Bibliotheca Hertziana» в Римі, Інститутом суспільства Макса Планка, яка зосереджується на історії мистецтва. Ця стипендія була використана для вивчення найсучасніших археологічних методів, зокрема дендрохронології та використання термолюмінесценції.

Протягом багатьох років він співпрацював з Музеєм науково-дослідної лабораторії «Ратген» Прусської державної культурної спадщини в Берліні і читав лекції в університетах Європи та США. Також був доцентом Корнельського університету в Ітаці (США), а потім як професор технічного університету Відня і був керівником Інституту архітектури (Institut für Baukunst und Bauaufnahmen).

Після падіння комуністичного режиму Мартін Кубелік повернувся до Чехословаччини, де читав лекції на факультеті ядерної та фізичної інженерії Чеського технічного університету в Празі, де згодом заснував лабораторію кількісних методів дослідження пам'яток.

Дружиною Мартіна Кубеліка є архітектор та фотограф Каміла Кубелікова. У них є син і дочка.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Czech National Authority Database
  2. а б The Fine Art Archive — 2003.