Маслаков Анатолій Леонідович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маслаков Анатолій Леонідович
рос. Маслаков, Анатолий Леонидович
Народився 15 липня 1955(1955-07-15)
с. Ганнозачатівка, Криничанський район, Дніпропетровська область, Україна
Помер 5 січня 2015(2015-01-05) (59 років)
Карпати, Україна
·зупинка серця
Громадянство Україна Україна
Національність Українець
Діяльність педагог, викладач фізичної культури
Alma mater Центральноукраїнський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка
Вчене звання Вчитель-методист
Нагороди Нагрудний знак МОН України «Василь Сухомлинський»

Маслаков Анатолій Леонідович (рос. Маслаков, Анатолий Леонидович; 15 липня 1955 — 5 січня 2015) — український спеціаліст вищої категорії, вчитель-методист, відмінник освіти України, нагороджений нагрудними знаками «Василь Сухомлинський» та «А. С. Макаренко», державною нагородою — орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (посмертно).[1]

Біографія[ред. | ред. код]

Народився Маслаков Анатолій Леонідович 15 липня 1955 року у селі Ганнозачатівка, Криничанського району, Дніпропетровської області. Після закінчення школи навчався у Кіровоградському педагогічному інституті, де отримав спеціальність «Викладач фізичної культури». Розпочав свою трудову діяльність у 1976 році учителем фізичної культури у Промінській восьмирічній школі Солонянського району, у 1977 році повернувся до рідної Криничанщини, а з 1982 року почав працювати учителем фізичної культури та керівником туристичного гуртка у Світлогірській середній загальноосвітній школі.

У 1982 при Світлогірській середній загальноосвітній школі Криничанського району, Дніпропетровської області створив спортивно-туристський клуб «Едельвейс».[2]

За свій трудовий шлях Маслаков А. Л. здійснив 130 походів по рідному краю, в яких взяли участь 1910 учнів; провів 72 багатоденних, ступеневих, категорійних походів по Криму та Карпатах, в яких брали участь 1265 учнів та 65 учителів школи та інших шкіл району; підготував спортсменів-розрядників — 1188 осіб.

Анатолій Леонідович проводив кропітку роботу щодо популяризації туризму у школі та районі. За останні роки до туристичних походів були залучені учні з 9 шкіл Криничанського району.

Маслаков А. Л. був координатором спортивної та туристсько-краєзнавчої роботи в Криничанському районі. Завдяки його організаторським здібностям, професіоналізму фізична культура — легка атлетика, футбол, баскетбол, гандбол, спортивний туризм — набула великого розмаху і вивела Криничанський район в лідери серед сільських районів області.

Неодноразово, враховуючи досвід роботи Маслакова А. Л., на базі Світлогірської СЗШ для працівників управлінь, відділів, департаментів освіти області, відповідальних за спортивно-масову роботу, вчителів фізичної культури проводилися науково-методичні семінари-практикуми щодо виховання підростаючого покоління на традиціях українського народу засобами фізичної культури та туризму, пропаганди здорового способу життя.

Маслаков А. Л. власним прикладом виховував в учнів почуття патріотизму, відданості своїй справі, любові до людей, до Батьківщини. Він учасник Революції гідності, волонтер АТО на Сході України, депутат сільської та районної ради. Забезпечував і підтримку та допомогу пораненим бійцям у шпиталях міста Дніпропетровська, добре знали його і бійці з 25 та 93 повітряно-десантної бригади.

5 січня 2015 року на 60-му році життя під час чергового походу Карпатськими горами зупинилося серце туриста, наставника, патріота України, активіста громадського руху, волонтера, який віддав своє життя справі виховання молодого покоління та своїй країні.[3]

Його ім'я занесене до музейної експозиції КЗ «ДДЮЦМС» ДОР «Алея туристичної слави Дніпропетровщини».

За ініціативою Дніпропетровського дитячо-юнацького центру міжнародного співробітництва, починаючи з 2015 року фінальні змагання зі спортивного туризму в рамках Олімпіади серед учнів загальноосвітніх закладів Дніпропетровської області, присвячуються пам'яті Маслакова А. Л.

В грудні 2015 року створено фільм «Всім серцем любіть Україну свою», присвячений життю і пам'яті Маслакова А. Л., який рекомендовано вчителям Дніпропетровщини для використання в навчально-виховному процесі.

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Криничанський район / Новини / МАСЛАКОВ АНАТОЛІЙ ЛЕОНІДОВИЧ. Архів оригіналу за 30 червня 2020. Процитовано 30 червня 2020.
  2. Пам’ятаємо… - 13 Лютого 2015 - СТК «Едельвейс». Архів оригіналу за 30 червня 2020. Процитовано 30 червня 2020.
  3. ВЗІРЕЦЬ ПОРЯДНОСТІ І ДОБРОТИ - 12 Лютого 2015 - Офіційний сайт Світлогірської школи. Архів оригіналу за 3 липня 2020. Процитовано 30 червня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]