Масована відплата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Страх перед неминучістю відплати зіграв вирішальну роль у запобіганні ядерної війни між США та СРСР

Масована відплата (англ. massive retaliation) — поняття ядерної стратегії, що припускає масований удар у відповідь, що перевершує руйнівною потужністю перший.

Суть[ред. | ред. код]

Суть стратегії масованої відплати зводиться до того, що держава, в разі агресії проти неї, залишає за собою право непропорційного застосування сили щодо агресора. Подібна стратегія працює за принципом взаємно-гарантованого знищення з тією лише різницею, що у відповідь ядерний удар відбудеться навіть у разі нападу з використанням звичайних озброєнь або місцевого прикордонного конфлікту.

Використання терміну[ред. | ред. код]

Термін «масована відплата» уперше згаданий американським дипломатом Джоном Даллесом 12 січня 1954. У своїй промові Даллес сказав, що за будь-якою військовою провокацією проти будь-якого із союзників США відбудеться негайний ядерний удар проти агресора чи провокатора.[1] Найяскравішим прикладом такого потенційного місцевого конфлікту, який спричинив би масовану відплату США проти СРСР, була Берлінська криза 1961. Цю ж стратегію радянське керівництво планувало застосувати відносно самих Сполучених Штатів у разі їх спроби військового вирішення Карибської кризи.

Таким чином, на противагу стратегії масованої відплати з'явилася концепція гнучкого реагування, що передбачає дозоване застосування сили у відповідь на агресію.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Massive Retaliation (англ.). Процитовано 14 листопада 2022.

Джерела[ред. | ред. код]