Мацишин Марія Володимирівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мацишин Марія Володимирівна
Загальна інформація
Народження 10 лютого 1930(1930-02-10)
м. Самбір, тепер Львівська область
Смерть 1 липня 1951(1951-07-01) (21 рік)
Рожнятівський район, Станіславська область, Українська РСР, СРСР
Військова служба
Вид ЗС  УПА
Нагороди та відзнаки
Срібний Хрест Заслуги

Марі́я Володи́мирівна Маци́шин (псевдо «Оксана», 10 лютого 1930, м. Самбір тепер Львівська область1 липня 1951, Рожнятівський район, Івано-Франківська область) — українська підпільниця, учасниця визвольних змагань (ОУН, УПА), лицарка Срібного Хреста Заслуги.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народилася 10 лютого 1930 року в місті Самбір. Батько, Мацишин Володимир, був м'ясарем. Мати — Мацишин Людвіга — рано загинула від нещасного випадку (вбило електричним струмом). Марія була старшою з п'яти дітей, виростала з Богданом, Надією, Михайлом та Романом.

Літом 1944 року батько емігрував до Польщі. Діти залишилися у Самборі на вихованні у дідуся та бабусі.

Протягом 1944—1946 років навчалася у 8-9 класах. Одночасно належала до підпільної ланки розвідниць (мережа СБ ОУН). У січні–лютому 1946-го під час «Великої блокади» та підготовки до радянських виборів часто наліплювала в Новому Самборі противиборчі листівки й плакати. Одного вечора при тій діяльності її затримав енкавеесник. Марія врятувалася від арешту тим, що хутко заліпила міліціянту клеєм лице; тоді була змушена перейти в підпілля.

Усю її родину комуністи в жовтні 1947 року вивезли у Сибір (тільки через роки вони змогли повернутися на українські землі, а родину у 90-х роках було реабілітовано).

Протягом 1946—1948 років Марія Мацишин, вживаючи псевдо «Оксана», працювала машиністкою в районному осередку СБ (керував Іван Хома-«Богдан»). В тому часі брала участь у кількох атентатах на офіцерів радянських каральних органів і членів комуністичного керівництва району.

Імовірно, літом 1948 року Мацишин перевели на роботу машиністки в технічній ланці окружного осередку пропаганди Дрогобиччини (керував «Владан»). Літом 1950 року «Владан» переходить на Калущину — перебирати функцію окружного провідника ОУН, бере Мацишин із собою як друкарку.

Загинула за невідомих обставин 1 липня 1951 року у Перегінських лісах.

Нагороди[ред. | ред. код]

Жовтнем 1951-го УГВР посмертно відзначила Марію Мацишин орденом «Срібний Хрест Заслуги УПА» — «за особливо активну діяльність у збройному підпіллі ОУН».

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]