Метт Джеффріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Метт Джеффріс
Народився 12 серпня 1921(1921-08-12)[1]
Лебанон, Пенсільванія, США
Помер 21 липня 2003(2003-07-21)[1] (81 рік)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
·інфаркт міокарда
Країна  США
Діяльність художник-постановник
Учасник Друга світова війна
IMDb ID 0420142

Волтер Метью Джеффріс (англ. Walter Matthew Jefferies; 12 серпня 1921 — 21 липня 2003)[2][3] — американський художник авіації та механіки, сценограф і письменник. Він найбільш відомий своєю роботою над оригінальним телевізійним серіалом Зоряний шлях, де він розробив багато декорацій і реквізиту, включно з оригінальним зоряним кораблем Ентерпрайз, а також мостом і лікарняним відділенням.

Раннє життя[ред. | ред. код]

Джеффріс народився в Лівані, штат Пенсільванія[2]. У нього було три брати: Джон, Річард і Філіп, останні двоє з яких стали художниками-постановниками.[3] Їхній батько був головним інженером на електростанції у Вірджинії. Молодший брат Метта Джон працював з ним головним креслярем.

Під час Другої світової війни він служив у Європі, служив у бомбардувальниках B-17, B-24, B-25 і чотири роки був інженером-льотчиком[4].

Зоряний шлях (Star Trek)[ред. | ред. код]

Окрім створення інтер'єру та екстер'єру «Ентерпрайзу», Джеффріс відповідав за дизайн реквізиту (включаючи фазери), наборів, клінгонського логотипу та бойового крейсера D-7. Через роки його концептуальні ескізи були переглянуті і використані для проектування космічного корабля «Ентерпрайз», корабля олімпійського класу «Пастер», класу «Дедал» і кораблів вулканців у Федерації. Джеффріс працював з інженерами NASA над проєктуванням «Ентерпрайза» та використовуваної ним технології.

Всупереч поширеній думці, Джеффріс не створював оригінального дизайну човника "Зоряного шляху»: хоча Джеффріс подав власну концепцію, вона була надто складною, щоб її можна було побудувати з урахуванням тогочасних валютних та бюджетних обмежень шоу. Натомість було використано набагато простіший дизайн Джина Вінфілда, а Джеффріс розробив лише його інтер'єр[5].

Джеффріс мав дуже прагматичну етику проектування: міркуючи, що двигуни зорельота будуть надзвичайно потужними і потенційно небезпечними, він розташував їх далеко від решти корабля, з додатковою перевагою модульної конструкції, щоб їх можна було швидко катапультувати в аварійній ситуації. Вирішивши, що все, що може піти не так, станеться, він розташував усі робочі елементи корабля всередині для легкого доступу, усуваючи необхідність виходити у відкритий космос у разі зовнішнього ремонту. Панелі мосту отримали ергономічний дизайн для комфорту та простоти використання. Він був проти ідеї PADD, а також проти гусячої шиї, яка з'явилася в першому пілотному варіанті. Більше того, йому не подобалася ідея великого машинного відділення, оскільки, на його думку, всім кораблем можна було б керувати з однієї панелі на містку. Пізніше робота Джеффрі на містку «Ентерпрайз» вплинула на дизайн головного центру зв'язку ВМС США на військово-морській базі Сан-Дієго[6].

Коли Джеффріс перегляlfв «Зоряний шлях: кінофільм», він заснув. Він ніколи не дивився наступні втілення «Зоряного шляху», зазначивши, що вони перетворили його містjr у морському стилі на «вестибюль Hilton»[7].

У всесвіті Зоряного шляху на його честь названі труби Джеффріса та капітан Джеффріс, конструктор зорельотів класу NX[8]. За словами Джеффріса, «Ентерпрайз» був 17-м зорельотом Зоряного флоту за проектом і першим у серії, тому корабель мав номер «1701». Ця історія задокументована в одному з його етюдів.

У червні 2003 року Джеффріс був почесним гостем на презентації документального фільму про нього, підготовленого для спеціального видання DVD Зоряний шлях: Покоління. Джеффріс помер наступного місяця в Лос-Анджелесі від застійної серцевої недостатності[3].

Додаткова діяльність[ред. | ред. код]

Метт був членом Асоціації авіаційних космічних письменників і одним із перших членів Американського авіаційного історичного товариства. Він мав хобі: реставрував і літав на старовинних літаках. Він володів літаком Waco YOC і протягом багатьох років зберігав його в аеропорту Санта-Паула, штат Каліфорнія. Його YOC, NC17740, c/n 4279, побудований у 1935 році, зараз належить Аеронавігаційному історичному товариству Вірджинії та був виставлений у Музеї авіації Вірджинії, Річмонд, штат Вірджинія[9].

Особисте життя[ред. | ред. код]

Джеффріс помер 21 липня 2003 року в Лос-Анджелесі від застійної серцевої недостатності. У нього залишилися дружина Мері Енн Джеффріс і брати Джон і Річард. Його брат Філіп помер у 1987 році[3].

Фільмографія (як художник-оформлювач)[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Internet Speculative Fiction Database — 1995.
  2. а б Jefferies, Walter "Matt". StarTrek.com. Процитовано 21 листопада 2014.
  3. а б в г Walter 'Matt' Jefferies (obituary). Variety.com. 23 липня 2013.
  4. The 'All American' and WWII. www.mattjefferies.com. Процитовано 18 серпня 2018.
  5. FSD: Starship Concept Art - Designing the Galileo Shuttlecraft. Starshipdatalink.net. Архів оригіналу за 1 грудня 2005. Процитовано 3 жовтня 2009.
  6. Combat Information Center. Архів оригіналу за 26 липня 2021. Процитовано 26 липня 2021. (...) Місток класичного корабля "Ентерпрайз" із Зоряного шляху спроектував Метт Джефріс. У другому приголомшливому прикладі науково-фантастичних інновацій він вплинув на дизайн головного центру зв'язку ВМС США в NAS Сан-Дієго. На кораблях ВМС США дизайн містка зовсім не схожий на місток зорельота "Ентерпрайз", але Центр бойової інформації на військовому кораблі має певну схожість (головним чином, капітанське крісло в центрі кімнати). Знову ж таки, звернімося до "Великої таємниці Гайнлайна: наукова фантастика, інновації та військово-морські технології" Едварда М. Висоцького-молодшого (...) Місток зорельота "Ентерпрайз", спроектований Меттом Джефрісом. Це комбінація містка (штурманського/навігаційного) і командної рубки (CIC). Капітан/Оцінювач знаходиться в командному обертовому кріслі в центрі. Всі станції розташовані таким чином, що капітан може зазирнути за полиці кожного оператора і вивчити їхні дисплеї. Спереду знаходиться великий екран".
  7. BBC Online - Cult - Star Trek - Matt Jefferies - A Hilton in space. BBC.co.uk. Процитовано 3 жовтня 2009.
  8. «Home», Star Trek: Enterprise, Season 4, Episode 3, Airdate: October 22, 2004.
  9. Aircraft Data N17740, 1935 Waco YOC C/N 4279.

Подальше читання[ред. | ред. код]

  • Jefferies, Richard L (15 лютого 2008). Beyond the Clouds: The Lifetime Trek of Walter "Matt" Jefferies, Artist and Visionary. Brown Books. с. 328 pages. ISBN 978-1-933285-98-6.

Посилання[ред. | ред. код]