Микола (Бичок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микола (Бичок)
Герб
Герб
3-й Єпископ Мельбурнський
з 12 липня 2021
Обрання: 15 січня 2020
Інтронізація: 12 липня 2021
Церква: УГКЦ
Попередник: Петро Стасюк
 
Діяльність: католицький священник, католицький диякон, католицький єпископ
Народження: 13 лютого 1980(1980-02-13) (44 роки)
Тернопіль, Українська РСР, СРСР
Священство: 3 травня 2005
Єп. хіротонія: 7 червня 2020

CMNS: Микола у Вікісховищі

Микола Бичок (нар. 13 лютого 1980, м. Тернопіль) — єпископ Української Греко-Католицької Церкви, з 15 січня 2020 року єпископ Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла УГКЦ. Належить до Згромадження редемптористів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Микола Бичок народився 13 лютого 1980 року в Тернополі. У липні 1997 року вступив до Згромадження Найсвятішого Ізбавителя. Навчався в Україні та Польщі, здобув ліценціят з душпастирського богослов'я. 17 серпня 2003 року склав довічні обіти, а 3 травня 2005 року отримав ієрейські свячення.

Отець Микола здійснював душпастирські служіння в храмі Матері Божої Неустанної помочі в Прокоп'євську (РФ), був настоятелем монастиря Отців Редемптористів та парафії в Івано-Франківську, провінційним економом.

Від 2015 року служив на парафії святого Івана Хрестителя в Ньюарку, США, Філадельфійської архиєпархії УГКЦ.

Єпископ[ред. | ред. код]

15 січня 2020 року Папа Франциск призначив отця Миколу Бичка єпископом Мельбурнської єпархії святих апостолів Петра й Павла УГКЦ[1].

Єпископська хіротонія відбулася 7 червня 2020 року в архикатедральному соборі святого Юра у Львові. Головним святителем був предстоятель УГКЦ Верховний архієпископ Святослав Шевчук, а співсвятителями — владика Ігор Возьняк, архієпископ і митрополит Львівський, та владика Петро Лоза, єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії[2].

Варто зазначити, що єпископська хіротонія відбувалася в умовах пандемії коронавірусу, про що також підкреслив наприкінці Глава Української Греко-Католицької Церкви: «Дух Святий нам хоче сказати сьогодні: не бійтеся, пандемія раніше чи пізніше закінчиться. Смерть, розпука, хвороба ніколи не мають останнього слова в житті людини. Ми знаємо і переконані, що кордони знову відкриються і новий Христовий апостол прибуде до свого єпископського осідку. А до всіх нас сьогодні звертається Господь Бог: живіть духовним життям, справжнім духовним життям, не шукайте його деінде, бо нічого духовного і святого без Духа Святого, якого носить у собі Христова Церква, людині не подасться»[3].

У зв'язку з жорсткими карантинними обмеженнями, введеними урядом Австралії, владика Миколай Бичок не зміг прибути до місця свого служіння відразу, а потрапив лише через рік, у травні 2021 року[3].

12 липня 2021 року у катедральному соборі Святих Петра і Павла в Мельбурні відбулася інтронізація третього правлячого архиєрея єпархії Святих апостолів Петра і Павла УГКЦ в Австралії, Новій Зеландії та Океанії владики Миколи Бичка. Архиєрейську Божественну Літургію до моменту інтронізації нового єпископа очолював владика Петро Стасюк, єпископ-емерит Мельбурнської єпархії УГКЦ. Чин інтронізації владики Миколи Бичка звершив високопреосвященніший владика Пітер Коменсолі, архиєпископ Мельбурнської дієцезії Римо-Католицької Церкви[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Rinunce e nomine. press.vatican.va. Архів оригіналу за 15 січня 2020. Процитовано 15 січня 2020.
  2. Нині у Соборі св. Юра звершили Архиєрейську хіротонію Владики Миколи Бичка. ФОТО. Духовна Велич Львова (укр.). 7 червня 2020. Архів оригіналу за 8 червня 2020. Процитовано 8 червня 2020.
  3. а б в У Мельбурні відбулася інтронізація єпископа УГКЦ Миколи Бичка. Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви (укр.). Процитовано 15 лютого 2023.

Посилання[ред. | ред. код]