Микільська церква (Вінниця)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Микільська церква
49°13′34″ пн. ш. 28°28′12″ сх. д. / 49.22611° пн. ш. 28.47000° сх. д. / 49.22611; 28.47000Координати: 49°13′34″ пн. ш. 28°28′12″ сх. д. / 49.22611° пн. ш. 28.47000° сх. д. / 49.22611; 28.47000
Тип споруди церква
Розташування Україна УкраїнаВінниця
Засновник Антон Постельник
Початок будівництва 11 квітня 1746
Будівельна система подільська архітектурна школа
Стиль українське бароко
Належність УПЦ (МП)
Єпархія Вінницька єпархія УПЦ МП
Адреса вул. Синьоводська, 12
Присвячення Миколай Чудотворець
Микільська церква (Вінниця). Карта розташування: Україна
Микільська церква (Вінниця)
Микільська церква (Вінниця) (Україна)
Мапа
CMNS: Микільська церква у Вікісховищі

Микільська церква (Микольська церква або Миколаївська церква) — найдавніша та єдина церква міста української архітектури. Церква представляє типову тризрубну трибанну українську церкву подільської архітектурної школи доби бароко.

За люстрацією 1554 року у Вінниці знаходилося 5 православних церков: Покровська, Спаська, Козьмо-Демянська, Воскресенська, Микольська. Крім того на Великих Хуторах була Юрівська церква та на Малих Хуторах — Іванобогословська. До нашого часу збереглася лише дерев'яна Микольська. Микольська церква розташована в передмісті — Старій Вінниці.

Архітектура церкви[ред. | ред. код]

Церква тризрубна, трибанна, «з опасанням» (відкритою галереєю), на кам'яному підмурку, поставлена з дубових брусів. Церква розташована, як і усі українські церкви в напрямку з заходу на схід. Усі три церковні зруби в плані восьмигранні. До західного зрубу прибудований прямокутний притвор. Бабинець всередині поєднаний з центральною частиною за допомогою широкої арки. Підлога центрального зрубу вища за підлогу в бабинці. Церковні бані всередині церкви зведені за формою шатра, а ззовні мають заокруглення. Кожний зруб представляє самостійну вежу, яка має три яруси. Церква обшальована поздовжніми дошками, пофарбованими ззовні та всередині в блакитний колір.

Дзвіниця[ред. | ред. код]

Дзвіниця побудована як і в типових церквах українського типу, окремо від церкви. Дзвіниця в плані чотирикутна, покрита пірамідальним чотиригранним дахом. Перший ярус дзвіниці кам'яний, укріплений контрфорсами.

Література[ред. | ред. код]

  • Павлуцкий Г. Г. Деревянные и каменные храмы. Профессора Университета Св. Владимира Г. Г. Павлуцкого. — Древности Украины, вып. I. – Киев: Издание Императорского Московского Археологического общества. — Тип. С. В. Кульженко. — Пушкинская ул., соб. дом, N 4-й, 1905. — 124 с. — С. 72-84. (рос.)