Єпархія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єпархія
Посада керівника організації eparchd
CMNS: Єпархія у Вікісховищі
«Вістник Станиславівської Епархії», 1938
Єпархія
Посада керівника організації eparchd
CMNS: Єпархія у Вікісховищі

Єпа́рхія, або влади́цтво — у східному християнстві (православних, греко-католицьких церквах тощо) церковно-адміністративна одиниця на чолі з архієреєм. Якщо єпархію очолює єпископ, її ще називають єпископством, якщо архієпископ — архієпископством, митрополит — митрополією, патріарх — патріархією.

В Україні перші єпархії з'явилися в ІІІ столітті, в часи Готського королівстваГотська і Скіфська єпархії. Голови цих єпархій брали участь у Нікейському соборі.

До 1917 р. в Наддніпрянській Україні було 10 православних єпархій: київська, чернігівська, полтавська, харківська, катеринославська, таврійська (осідок єпископа в Сімферополі), херсонськаОдесі), подільськаКам'янці), волинськаЖитомирі) і холмська.

У Галичині були три греко-католицькі єпархії — Львівська, Перемишльська та Станиславівська. Крім цього - Мукачівська греко-католицька єпархія (на теренах теперішнього Закарпаття), від якої утворилось декілька, одна з яких Пряшівська, інші в Північній Америці.

Православні єпархії ділилися на благочиння, а греко-католицькі — на деканати. Єпархії видавали єпархіальні вісники, в яких друкувалися єпархіальна хроніка та розпорядження єпарха.

У Північний Америці є дві архієпархії-митрополії УГКЦ, кожна зі своїм єпархом та єпархіями:

У римо-католицькій церкві, еквівалентом єпархії є дієцезія — територіальна одиниця, керована єпископом-ординарієм. Дієцезія входить до складу архідієцезії чи підпорядковується безпосередньо Ватиканові.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]