Моравська зірка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моравська зірка — об'ємна модель
Моравська зірка — об'ємна модель

Моравська (гернгутська) зірка (нім. Herrnhuter Stern, англ. Moravian star) — популярна різдвяна прикраса в країнах Заходу, симетрична об'ємна багатопроменева зірка, що символізує Вифлеємську зірку. Моравські зірки відомі з першої половини XIX століття й отримали свою назву від релігійної громади моравських братів, чи гернгутерів, в якій вперше було виготовлено таку прикрасу.

Історія[ред. | ред. код]

Перша моравська зірка була виготовлена в 30-ті роки XIX століття в школі для хлопчиків в Ніскі (Саксонія), знаходиться у віданні моравської церкви. Відомо, що зірка, що мала 110 променів, була виготовлена до 50-річчя школи, і легенда приписує її створення вчителю математики, який з її допомогою намагався ілюструвати геометричні принципи для своїх учнів. Зірка мала вигляд багатогранника, до кожної грані якого була приклеєна піраміда[1]. Наступне свідоцтво про моравську зірку в Німеччині датується 1887 роком, коли вона з'явилася в інтернаті для хлопчиків в Будишині (також в Саксонії). Зібравші її учителя вивісили її в школі в дні Адвента[1] (є також вказівки, що вже в 1842 році моравські зірки прикрашали різдвяну ялинку в Вільямсбург, штат Вірджинія[2]). У 90-ті роки XIX століття було вперше налагоджено комерційне виробництво і продаж моравських зірок. Першим виробником став власник книгарні в Гернгуті Гендрік Пітер Вербеке, який розробив дизайн 25-променевої зірки, що став традиційним, а в 1925 році запатентував порожнисту модель[3]. Перші зірки висвітлювалися зсередини лампами на рапаковій олії, яку пізніше змінив гас, а ще пізніше — електричні лампи[1].

До початку XX століття тендітні паперові зірки були витіснені більш міцними виробами із сталевих листів і рейок, або з паперу на металевому каркасі. З'явилися розбірні моделі, які переживали період від Різдва до Різдва в складеному вигляді. Прикраса спочатку поширювалася в громадах моравських братів і з 1925 року вивішувалося на Адвент в їх церквах, але потім вийшла за межі цієї групи населення, отримавши свою сучасну назву.

Коли Перша світова війна перервала виробництво оригінальних гернгутських зірок, їх стала поставляти американським гернгутерам майстерня в Уїнстон-Сейлемі (Північна Кароліна) — місті, заснованому парафіянами моравської церкви. Широкій американській публіці моравська зірка стала відома після того, як в 1924 році письменниця Вініфрід Кіркланд розповіла про свій візит в Вінстон-Сейлем під час зимових свят у книзі «Зірка ще сяє»[4]. В 1968 році було знову налагоджено виробництво моравських зірок у самому Гернгуті, звідки по всьому світу розійшлося близько півтора мільйона примірників[1].

Культурне значення[ред. | ред. код]

Моравська зірка в процесі складання
Моравські зірки в Дрездені

Моравські зірки зберігають своє значення як символ моравської релігійної громади. Зірки традиційно вивішують у першу неділю Адвенту і знімають після 6 січня — дати свята Богоявлення в західних християнських конгрегаціях[2]. У Вінстон-Сейлемі десятиметрова алюмінієва моравська зірка вагою в півтори тонни — мабуть, одна з найбільших за всю історію їх існування, — прикрашає північну вежу медичного центру місцевого університету[en][5].

Нині власником прав на назву і форму є фірма Herrnhuter Sterne GmbH в Німеччині[6], заснована в 1991 році під егідою моравської церкви[3]. Однак традиція виготовлення саморобних зірок досі жива в школах-інтернатах, де вона є одним з популярних серед дітей занять напередодні Різдва[1].

Хоча число променів моравської зірки може становити від 16 до 110, зірка класичного дизайну оснащена 25 променями, 17 з яких в перетині утворюють чотирикутник, а інші вісім — трикутник. Випускаються червоні і жовті зірки, а також зірки традиційних різдвяних кольорів[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Der Herrnhuter Stern. Jadu. de. Архів оригіналу за 8 вересня 2015. Процитовано 18 грудня 2013.
  2. а б Amy Leiser. (December 2008). History of the Moravian Star. Архів оригіналу за 19 грудня 2013. Процитовано 18 грудня 2013. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |Publisher= (можливо, |publisher=?) (довідка)
  3. а б Manufaktur. Die Herrnhuter Sterne GmbH. Архів оригіналу за 19 грудня 2013. Процитовано 18 грудня 2013.
  4. Bishop AW Schattschneider (10 листопада 1966). The Moravian Star. Архів ID = 116 оригіналу за 5 листопада 2013. Процитовано 18 грудня 2013.
  5. Bonnie Davis. (30 листопада 2009). Архівована копія. Архів оригіналу за 19 грудня 2013. Процитовано 18 грудня 2013. {{cite web}}: Проігноровано невідомий параметр |Publisher= (можливо, |publisher=?) (довідка); Проігноровано невідомий параметр |Title= (можливо, |title=?) (довідка)Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. Trefferlisteneintrag 1 / 0, Auskunft zu einer Gemeinschaftsmarke. Nummer der Marke: 007328479. Deutsches Patent- und Markenamt. Процитовано 18 грудня 2013.
  7. Products. Die Herrnhuter Sterne GmbH. Архів оригіналу за 28 грудня 2012. Процитовано 18 грудня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]