Мікроміцети

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мікроміцет Spinellus fusiger на макроміцеті Mycena haematopus

Мікроміце́ти (англ. micromycetes) або мікрогриби́ (англ. microfungi) — гриби (еукаріотичні організми), які мають мікроскопічні спороутворювальні структури, як-от пліснява, борошниста роса, іржа[1]. Вони характеризуються трубчастим верхівковим ростом та мають клітинні стінки, що складаються з хітину, полімеру N-ацетилглюкозаміну. Мікроміцети — парафілетична група, яка відрізняється від макроміцетів лише відсутністю великого багатоклітинного плодового тіла. Вони повсюдно поширені у всіх наземних, прісноводних та морських середовищах і ростуть на рослинах, комахах, волосі, шкірі, в рубці жуйних, ґрунті та воді. Велика частина грибкового тіла складається з мікроскопічних ниток, що називаються гіфами, які пронизують субстрат, на якому вони ростуть. Міцелій мікроміцетів продукує спори, які переносяться повітрям, поширюючи у такий спосіб мікроміцета.

Багато видів мікроміцетів є нешкідливими, існують, наприклад, як ґрунтові сапротрофи, які здебільшого не помічаються людьми. Багато тисяч видів мікроміцетів зустрічаються в лишайниках, утворюючи симбіотичні взаємовідносини з водоростями. Інші мікроміцети, як-от представники родів Penicillium, Aspergillus та Neurospora, були вперше виявлені як пліснява, що спричиняє псування фруктів та хліба.

Деякі види мають комерційну цінність. Види роду Penicillium застосовуються у виробництві блакитних сирів та використовуються як джерело антибіотику пеніциліну, відкритого Александером Флемінгом у 1928 році, заразом Fusarium venenatum використовується у виробництві мікопротеїнових харчових продуктів.

Шкідливі мікроміцети[ред. | ред. код]

Мікроміцети можуть бути шкідливими та спричиняти хвороби рослин, тварин і людини з різним ступенем тяжкості та економічним впливом. Наприклад, мікоз стопи спричиняється видами мікроміцетів з роду Trichophyton. Мікроміцети також можуть викликати хвороби сільськогосподарських культур та дерев.

Різноманіття[ред. | ред. код]

Вважається, що в США існує приблизно 13 000 видів мікроміцетів на рослинах або рослинних продуктах. З огляду на кількість видів, згаданих у літературі, та представлених у колекціях, кількість відомих у США мікроміцетів оцінюється у 29 000 видів. У районах світу, де гриби добре вивчені, співвідношення судинних рослин до грибів становить приблизно 6 до 1[2]. Це свідчить про те, що в США може існувати близько 120 000 видів грибів[3] та 1,5 млн у всьому світі.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Cannon, Paul F.; Sutton, Brian C. (2004). Microfungi on Wood and Plant Debris. Biodiversity of Fungi. Elsevier. с. 217—239. doi:10.1016/b978-012509551-8/50014-3. ISBN 978-0-12-509551-8. Архів оригіналу за 12 червня 2018. Процитовано 20 жовтня 2021.
  2. Hawksworth, D.L. (1991) The fungal dimension of biodiversity: magnitude, significance and conservation. Mycological Research 95, 641-655
  3. Number of species of microfungi in the United States. biology.usgs.gov. Архів оригіналу за 27 вересня 2006. Процитовано 29 березня 2007.