Мінол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мінол (вимовляється майн-ол) — вибухова речовина військового призначення, розроблена Адміралтейством Британії на початку Другої світової війни, щоб зменшити витрату тринітротолуолу (тротилу) та гексогену, які були тоді в дефіциті. Алюміній, що входить до складу мінола значно подовжує вибуховий імпульс, що робить його ідеальним для використання в підводній зброї (наприклад, в морських мінах, для яких він був розроблений, а також  глибинних бомбах та торпедах), де боєприпаси з тривалим вибуховим імпульсом більш руйнівні, ніж речовини з високою бризантністю.

Мінол не може використовуватися в ствольній зброї (наприклад, в артилерійських снарядах), тому що є ризик детонації при прискоренні понад 250 g.

Як правило, використовувалися чотири різні формули мінола. Всі відсотки вказані за вагою[1]:

З 1950-х років, міноли поступово були замінені на більш сучасні полімерні композиції, завдяки своїй підвищеній вибуховій потужності та стабільним характеристикам зберігання. В даний час мінол зустрічається в застарілих і не розірваних боєприпасах, випущених до 1960-х років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Military Explosives [Архівовано 10 липня 2018 у Wayback Machine.]. Department of the Army technical manual. United States Dept. of the Army, 1989

Див. також [ред. | ред. код]