Neverland

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Неверленд)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Neverland
Дата створення / заснування 1982[1]
Зображення
Названо на честь Небувалія
Країна  США
Адміністративна одиниця Санта-Барбара
Власник Майкл Джексон
Замовник Майкл Джексон
Архітектурний стиль готика
Дата офіційного відкриття 1982
Адреса 5225 Figueroa Mountain Road, Los Olivos, California, United States
Вигляд з повітря
Зображення входу
Мапа
CMNS: Neverland у Вікісховищі

Координати: 34°44′43″ пн. ш. 120°05′17″ зх. д. / 34.74542111113877496° пн. ш. 120.08826388891777981° зх. д. / 34.74542111113877496; -120.08826388891777981

Ворота Ранчо Neverland

Neverland[2] — маєток (ранчо), є власністю в окрузі Санта-Барбара, Каліфорнія, розташована за адресою 5225 Figueroa Mountain Road, Лос-Олівос, Каліфорнія, на краю національного лісу Лос-Падрес. Приватний будинок, був парком розваг американського артиста Майкла Джексона з 1988 по 2005 рік[3][4][5]. Ранчо знаходиться приблизно в 8 км., на північ від некорпорованого Лос-Олівоса і приблизно 13 км., на північ від міста Санта-Інес.

Спочатку маєток називався Zaca Laderas Ranch, але незабаром після того, як його придбав забудовник Вільям Боун у 1981 році, маєток було перейменовано в Sycamore Valley Ranch[3]. У 1988 році ранчо було продано Майклу Джексону, який перейменував його на честь Неверленду, фантастичного острова в історії про Пітера Пена, хлопчика, який ніколи не дорослішає[3][4]. Вперше Джексон побував на ранчо, коли відвідав Пола Маккартні, який зупинявся там під час зйомок кліпу «Say Say Say» у 1983 році. За словами сестри Джексона Ла Тойї, він висловив бажання колись володіти майном у той час[6].

Джексон покинув територію в 2005 році, незабаром після виправдання звинувачень у розбещенні дітей, і ніколи не повертався; він володів ним до своєї смерті в 2009 році. Після кількох падінь ціни американський бізнесмен-мільярдер Рональд Беркл, близький друг родини Джексона, придбав його у 2020 році за 22 мільйони доларів.

Передумови[ред. | ред. код]

Маєток був спочатку відомий як Zaca Laderas Ranch на момент його придбання забудовником Вільямом Боуном у 1981 році[3]. Боун перейменував маєток у Sycamore Valley Ranch і переїхав туди зі своєю родиною. Боун доручив архітектору Роберту Альтеверсу спроектувати основні будівлі на ранчо, і пара витратила два з половиною роки на дослідження потенційних проектів та ідей. На площі в 1.200 м2 головний будинок був завершений у 1982 році за проектом Altevers[7] з формальними садами, кам'яним мостом і 1,5 га озеро з півтораметровим водоспадом. Пізніше Боун сказав, що, будуючи будинок, він «…бажав висловити все, чого я навчився за 15 років будівництва будинків… Тут я досяг усього того, що хотів у своєму бізнесі, але не зміг»[8]. Він розглядав можливість перетворення нерухомості на заміський клуб, але не зробив цього[9].

Резиденція Майкла Джексона[ред. | ред. код]

Залізнична станція Neverland, станція Кетрін, із квітковим годинником[10]

Джексон придбав маєток у Боуна в березні 1988 року[11] за невідому суму. Деякі джерела вказують на 19,5 мільйонів доларів[12][13], тоді як інші припускають, що це ближче до 30 мільйонів доларів[14][15]. Власність спочатку була придбана трастом з адвокатом Джексона Джоном Бранка та його бухгалтером Маршаллом Гельфандом як довіреними особами з міркувань конфіденційності. Пізніше угода була скасована Джексоном і у квітні 1988 року, він став остаточним власником майна[16]. Це був дім Джексона, а також його приватний парк розваг із численними художніми садовими статуями та контактним зоопарком.

До власності входили три залізниці: одна 3 футів вузька колія під назвою «Neverland Valley Railroad», з паровим локомотивом (Crown 4-4-0 (2B), названим Кетрін на честь його матері, побудований у 1973 році), і двома туристичними вагонами. Інша була 2 футова вузька колія, з копією локомотива CP Huntington виробництва Chance Rides[17]. Був також виготовлений на замовлення приватний електропоїзд, який Джексон придбав для своїх власних дітей, Майкла-молодшого, Паріса та Майкла II. Поїзд був виготовлений у 2001 році німецькою компанією Elektro-Mobiltechnik. Поїзд був встановлений у дворі Неверленду за головним будинком і мав 100 футові колії[18].

Також було колесо огляду, карусель, Zipper, Восьминіг, Піратський корабель, Wave Swinger, Super Slide, американські гірки, бампери та аркада розваг. Головна комірчина також містила таємну сейфову кімнату для безпеки.

Деякі з подій, які відбулися на ранчо, включали весілля Елізабет Тейлор і Ларрі Фортенскі в 1991 році та інтерв'ю Джексона з Опрою Вінфрі в прямому ефірі в 1993 році[19]. У 1995 році Джексон і його тодішня дружина Ліза Марі Преслі-Джексон прийняли дітей з усього світу на триденний Всесвітній дитячий конгрес, серію семінарів і майстер-класів з питань, з якими стикаються діти в усьому світі, в рамках святкування 50-річчя Організації Об'єднаних Націй[20].

Ранчо Neverland було ретельно обшукано поліцейськими у зв'язку зі справою People v. Суд над Джексоном після того, як його звинуватили в кількох пунктах розбещення неповнолітньої в 2003 році. Джексона виправдали за всіма звинуваченнями. Однак Джексон заявив, що більше ніколи не житиме в цьому маєтку, оскільки більше не вважав ранчо домом і не повертався до Неверленду[21]. Сестра Джексона, Ла Тойя, написала про свій досвід перебування на ранчо під час суду над її братом у своїх мемуарах 2012 року «Почати спочатку»[22]. Головний будинок на ранчо Neverland був закритий з метою скорочення витрат, а Джексон жив у Бахрейні за гостинності шейха Абдулли, сина правителя[23].

Ранчо Неверленд відіграло центральну роль у звинуваченнях проти Джексона в сексуальному насильстві над дітьми. Це одне з головних місць, де, за словами обвинувачів Джексона, було місце сексуального насильства. Зв'язок ранчо зі звинуваченнями в сексуальному насильстві був описаний як можлива причина значного зниження вартості[24][25].

Фінансовий стан[ред. | ред. код]

У 2007 році були опубліковані звіти про процедури стягнення майна Neverland Ranch[26][27]. Прес-секретар Джексона сказав, що позика була просто рефінансуванням, і Джексон (пізніше його маєток) залишився мажоритарним акціонером із законним утриманням 87,5 % ранчо[28][29].

Колишні будівлі зоопарку, липень 2009 р

25 лютого 2008 року Джексон отримав повідомлення від довіреної особи Financial Title Company, що якщо він не виплатить 24 525 906,61 доларів до 19 березня, буде оголошено публічний аукціон землі, будівель та інших предметів, таких як атракціони, поїзди та станції[30]. 13 березня 2008 року адвокат Джексона Л. Лонделл Макміллан оголосив, що було досягнуто приватної угоди з приватною інвестиційною групою Fortress Investment про збереження права власності Джексона на ранчо[31]. До угоди Джексон мав тримісячну заборгованість за майно[31]. Деталі угоди Макміллан не розкрив.

12 травня 2008 року аукціон з викупу ранчо був скасований після того, як Colony Capital, інвестиційна компанія, якою керує мільярдер Том Баррак, придбала позику, яка була непогашена. Ціна продажу склала 22,5 мільйона доларів[21][32]. У прес-релізі Джексон заявив: «Я задоволений останніми подіями, пов'язаними з ранчо Неверленд, і я веду дискусії з Колоні та Томом Бараком щодо ранчо та інших питань, які дозволять мені зосередитися на майбутньому»[33].

10 листопада 2008 року Джексон передав право власності компанії Sycamore Valley Ranch Company, LLC, і сусіди повідомили про негайну активність на території власності, включно з розважальними атракціонами, які перевозили по шосе. Джексон все ще володів невідомою часткою власності, оскільки Sycamore Valley Ranch було спільним підприємством Джексона (в особі МакМіллана) та філії Colony Capital[34]. Офіс оцінювача округу Санта-Барбара заявив, що Джексон продав невідому частину своїх прав власності за 35 мільйонів доларів. Однак у наступних новинах повідомлялося, що Colony Capital інвестував у нерухомість лише 22,5 мільйона доларів[35]. У будь-якому випадку, достовірні джерела свідчать, що Colony є мажоритарним власником[36][37][38].

Кайл Форсайт, керівник проекту Colony, описав будівлі маєтку в стилі Тюдорів і луки, схожі на савану, як «англійська сільська садиба зустрічається з Кенією». Colony сподівалась продати ранчо, розташоване в окрузі Санта-Барбара, повністю. Його поділ, каже Форсайт, «знищив би його».

Атракціони Zipper, Lolli Swing і Spider були придбані компанією Helm and Sons Amusements, яка також придбала атракціони для Джексона, поки працював приватний парк розваг Neverland[39]. Компанія Butler Amusements з Ферфілда, штат Каліфорнія, придбала шість атракціонів[40]. З моменту їх продажу ці атракціони з'являлися на ярмарках округів і штатів у Каліфорнії, Орегоні та Вашингтоні, іноді з табличками, що описують їх походження з Неверленду[41]. Archway Amusements Corp з Імперіалу, штат Міссурі, придбала 20 метрове колесо огляду, яке спочатку було зроблено на замовлення для Джексона в 1990 році за 215 000 доларів виробником Eli Bridge Company з Джексонвілля, штат Іллінойс.

Деякі атракціони були встановлені стаціонарніше. Дитячі гірки Dragon Wagon працюють на Коні-Айленді, Нью-Йорк[40]. Атракціон «Морський дракон», що гойдається, був придбаний у 2008 році компанією Beech Bend Park у Боулінг-Грін, штат Кентуккі[42]. Бампери були постійно встановлені в CalExpo, на місці Каліфорнійського державного ярмарку[43]. У 2013 році британський спадкоємець мільярдера і бізнесмен Джо Бемфорд планував придбати ранчо, але так і не завершив угоду[44].

Смерть Майкла Джексона[ред. | ред. код]

Шанувальники відвідують імпровізований меморіал, встановлений біля входу на ранчо Neverland незабаром після смерті Джексона.

Після смерті Джексона в пресі 28-29 червня 2009 року стверджувалося, що його сім'я мала намір поховати його на ранчо Неверленд, зрештою перетворивши його на місце паломництва для його шанувальників, подібно до того, як Грейсленд став місцем для шанувальників Елвіс Преслі. Пізніше батько Джексона Джозеф Джексон спростував цю інформацію. Будівельна техніка та садівники увійшли на територію 1 липня, що викликало припущення, що готуються до чогось, пов'язаного зі смертю Джексона, але місцеві чиновники заявили, що поховання там буде дозволено лише за умови, що власники ранчо пройдуть процедуру отримання дозволу від уряду округу та штату перед створенням кладовища на цьому місці. Заповіт Джексона у 2002 році передає весь свій маєток сімейному трасту[45].

2 липня 2009 року ранчо стало місцем для двох появ у ЗМІ. Джермейн Джексон провів Мета Лауера з «The Today Show» на екскурсію головним будинком,[46] і Ларрі Кінг взяв інтерв'ю на території будинку для його шоу[47]. У січні 2013 року співачка Леді Гага оголосила про готовність допомогти дітям Джексона в утриманні ранчо, інвестувавши у власність[48].

Реставрація[ред. | ред. код]

Вид на ранчо Neverland Ranch після видалення карнавальних атракціонів.

Атракціони та тварини зникли до 2009 року[35], замінені медитативним дзен-садом і секцією, прикрашеною Пітером Пеном, улюбленим вигаданим героєм Джексона. 

У травні 2015 року було оголошено, що ранчо Neverland, перейменоване в Sycamore Valley Ranch, буде виставлено на продаж за початковою ціною 100 мільйонів доларів. На той час Colony NorthStar завершила масштабний ремонт власності[38]. Багато людей, включаючи фанів, протестували і не погоджувалися з таким рішенням. Джермейн Джексон, старший брат Майкла, написав відкритого листа Colony NorthStar, у якому висловив свою незгоду з їхнім рішенням[49].

Станом на травень 2016 року 1100 га., Ранчо, яке належить маєтку Джексона та Colony NorthStar[50], було виставлено на продаж компанією Sotheby's International Realty за ціною 100 мільйонів доларів[51]. Ціна включала 1.170,4 м2 особняк у нормандському стилі з шістьма спальнями, озеро з водоспадом площею чотири гектари, будиночок біля басейну, три будинки для гостей, тенісний корт і 510 м2 кінотеатр і сцена[52][53]. Були включені також вокзал і залізничні колії. Як повідомляє Time, власники шукали покупця, який не планував перетворювати ранчо на музей Джексона[54][55].

Через відсутність інтересу ціна ранчо впала до 67 мільйонів доларів до лютого 2017 року[56][57]. На початку 2018 року майно все ще було на ринку за тією ж ціною, що і Coldwell Banker[58][59]. У лютому 2019 року ціну знизили до 31 мільйона доларів[60]. Агент з розміщення списку ранчо сказав, що нічого не змінилося, крім ціни. Споруди та благоустрій досі зберігаються[61].

У грудні 2020 року мільярдер Рон Беркл, колишній друг сім'ї Джексона, придбав нерухомість за 22 мільйони доларів як «можливість земельного банку»[62][63].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.cnbc.com/2017/03/01/michael-jacksons-neverland-ranch-relisted--with-a-big-price-cut.html
  2. Poulsen, B. R. Characterization of pathway engineered strains of filamentous fungi in submerged cultures. ISBN 9085041546. OCLC 1016620715.
  3. а б в г Michael Jackson's Neverland Ranch Frozen in Time. Associated Press. Billboard. 20 червня 2014. Процитовано 14 грудня 2019.
  4. а б Hannah Ellis-Petersen (1 серпня 2014). Michael Jackson Neverland Ranch expected to fetch up to $85m. The Guardian. Процитовано 14 грудня 2019.
  5. Sophie Smith (4 березня 2019). Michael Jackson's Neverland ranch returns to the market amid documentary controversy. The Telegraph. Архів оригіналу за 12 січня 2022. Процитовано 6 березня 2020.
  6. La Toya Jackson; Jeffré Phillips (2012). Starting Over. Simon & Schuster. с. 69. ISBN 978-1-4516-2059-7.
  7. Michael Jackson's Neverland ranch relisted – with a big price cut. CNBC (англ.). March 2017. Процитовано 29 червня 2018.
  8. Neverland. Architectural Digest. 31 жовтня 2009. Архів оригіналу за 4 грудня 2020. Процитовано 27 квітня 2017.
  9. Ryon, Ruth (20 березня 1988). Hot Property: Michael Jackson to Be Home on the Range. Los Angeles Times. Процитовано 29 червня 2018.
  10. Paul Theroux (14 жовтня 2016). Michael Jackson's Iconic Neverland Ranch. Architectural Digest.
  11. Soriano, Cesar G (24 листопада 2003). At Neverland, they believe. USA Today.
  12. Neverland Ranch, former home of Michael Jackson, on the market for $100M. chicagotribune.com (амер.). Процитовано 29 червня 2018.
  13. McMullen, Troy. A $33 Million Price Cut for Michael Jackson's Neverland Ranch. Forbes (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  14. Ryon, Ruth (20 березня 1988). Michael Jackson to Be Home on the Range. Los Angeles Times (амер.). ISSN 0458-3035. Процитовано 29 червня 2018.
  15. Vegas Hosting Big Jackson Family Auction. Fox News. Associated Press. 29 травня 2007. Архів оригіналу за 24 травня 2013. Процитовано 21 лютого 2019.
  16. J. Randy Taraborrelli (2010). Michael Jackson: The Magic, the Madness, the Whole Story. Pan. с. 386. ISBN 978-0-330-51565-8.
  17. Surviving Steam Locomotive Search. steamlocomotive.com. Архів оригіналу за 17 липня 2019. Процитовано 14 січня 2023.
  18. Michael Jackson's Neverland Ranch Train Is Coming to Auction (англ.). 7 червня 2019. Процитовано 7 червня 2019.
  19. Michael Jackson's Neverland remains in limbo years after his death | The Star. thestar.com (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  20. Kleid, Beth (17 квітня 1995). Magic Mountain Pulls Ads: Magic Mountain, at... Los Angeles.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  21. а б Michael Jackson's Neverland Ranch Devalued in Real Estate Market. Rolling Stone. Архів оригіналу за 30 червня 2018. Процитовано 29 червня 2018.
  22. La Toya Jackson; Jeffré Phillips (29 травня 2012). Starting Over. Simon and Schuster. с. 297. ISBN 978-1-4516-2059-7.
  23. Jackson Closes Neverland House. CBS News. 6 липня 2009. Процитовано 31 травня 2015.
  24. music, Guardian (28 лютого 2019). Michael Jackson's Neverland ranch cuts sale price by $69m.
  25. Michael Jackson's Neverland Ranch is Proving Hard to Sell. 28 лютого 2019.
  26. Neverland in Foreclosure?. TMZ.com. 6 листопада 2007. Процитовано 7 листопада 2007.
  27. Foreclosure Detail Report (PDF). Процитовано 7 листопада 2007.
  28. MJ Estate Second Accounting. scribd.com.
  29. Jackson 'will not lose Neverland'. BBC News. 10 листопада 2007. Процитовано 10 листопада 2007.
  30. Neverland Ranch Set for Auction. Forbes. Associated Press. 26 лютого 2008. Архів оригіналу за 17 березня 2008.
  31. а б Michael Jackson 'saves Neverland'. BBC News. 13 березня 2008. Процитовано 13 березня 2008.
  32. Foreclosure auction on Jackson's Neverland Ranch is canceled. CNN. Associated Press. 13 травня 2008. Архів оригіналу за 14 травня 2008. Процитовано 13 травня 2008.
  33. Neverland Ranch foreclosure auction canceled. Associated Press. 12 травня 2008. Архів оригіналу за 18 травня 2008. Процитовано 13 травня 2008.
  34. Adams, Susan (14 квітня 2009). Ten Most Expensive Michael Jackson Collectibles. Forbes. Архів оригіналу за 25 травня 2012.
  35. а б Leitereg, Lauren Beale, Neal J. (30 травня 2015). Former Neverland ranch for sale at $100 million. Los Angeles Times. Процитовано 29 червня 2018.
  36. 4-traders. Colony Capital Inc : Colony Capital Inc share news and information | Nyse: | 4-Traders. www.4-traders.com. Процитовано 29 червня 2018.
  37. Brenoff, Ann (7 січня 2009). Michael Jackson leases Bel-Air mansion for $100,000 a month. Los Angeles Times. Процитовано 29 червня 2018.
  38. а б Carlyle, Erin. Sale Of Michael Jackson's $100 Million Neverland Ranch Would Be Win For Colony Capital. Forbes (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  39. Burciaga, Mathew. Rides from Neverland Ranch to be featured at 2018 Santa Barbara County Fair. Santa Ynez Valley News (англ.). Процитовано 9 березня 2021.
  40. а б Neverland rides deliver thrills in a new setting. Los Angeles Times (амер.). 30 вересня 2009. Процитовано 9 березня 2021.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  41. Doyle, Jim (4 липня 2009). Ride from Jackson's Neverland ranch at fair. SFGATE (амер.). Процитовано 9 березня 2021.
  42. Swietek, Wes. Piece of Jackson's Neverland now in BG. Bowling Green Daily News. Процитовано 9 березня 2021.
  43. California State Fair Preview (амер.). 9 липня 2014. Процитовано 9 березня 2021.
  44. JCB the heir is unable to take over US company in the middle of legal battle with best friend. Astra Herald (амер.). 1 серпня 2022. Процитовано 5 серпня 2022.
  45. Jackson family says the singer's will has surfaced. Yahoo News. Los Angeles. Associated Press. 30 червня 2009. Архів оригіналу за 3 липня 2009. Процитовано 27 травня 2015.
  46. Celizic, Mike (2 липня 2009). Jermaine Jackson: 'I wish it was me'. Процитовано 15 грудня 2017.
  47. https://www.mtv.com/news/7gr5al/michael-jacksons-brother-jermaine-celebrates-king-of-pop-on-larry-king
  48. Lady Gaga wants to restore Michael Jackson's Neverland ranch. NME. London. 16 січня 2013.
  49. Taylor, Candace (28 травня 2015). Michael Jackson's Onetime Neverland Lists for $100 Million. Wall Street Journal. Wall Street Journal. Процитовано 29 травня 2015.
  50. McMullen, Troy. A $33 Million Price Cut for Michael Jackson's Neverland Ranch. Forbes (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  51. 5225 Figueroa Mountain Road, Los Olivos,California,93441 United States. sothebysrealty.com. Архів оригіналу за 12 квітня 2016. Процитовано 6 грудня 2017.
  52. Why Michael Jackson's Neverland Ranch Still Isn't Sold. Bloomberg.com (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  53. Michael Jackson's Famed Neverland Ranch Listed for $67 Million. InStyle.com (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  54. You Can Buy Michael Jackson's Neverland Ranch. Time (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  55. Inside Sycamore Valley Ranch, Formerly Known as Neverland Ranch - Coldwell Banker Global Luxury Blog - Luxury Home & Style. Coldwell Banker Global Luxury Blog - Luxury Home & Style (амер.). 2 травня 2017. Архів оригіналу за 30 червня 2018. Процитовано 29 червня 2018.
  56. Michael Jackson's Neverland Ranch back on market for $67M. USA TODAY (англ.). Процитовано 2 березня 2017.
  57. Michael Jackson's Famed Neverland Ranch Listed for $67 Million. InStyle.com (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  58. Sycamore Valley Ranch Formerly Neverland Ranch | Joyce Rey. Joyce Rey (амер.). Архів оригіналу за 29 червня 2018. Процитовано 29 червня 2018.
  59. On the grounds of Michael Jackson's $100M 'Neverland Ranch'. CTVNews (англ.). Процитовано 29 червня 2018.
  60. Respers France, Lisa (28 лютого 2019). Michael Jackson's Neverland Ranch is back on the market at a reduced price, report says. CNN. Процитовано 28 лютого 2019.
  61. Neverland No Longer, Michael Jackson's Ranch Gets Massive $69M Price Cut. realtor.com. realtor.com. 27 лютого 2019. Процитовано 28 лютого 2019.
  62. Michael Jackson's Neverland Ranch sold for a song ten years after his death. 7News. 24 грудня 2020. Процитовано 25 грудня 2020.
  63. Clarke, Katherine (24 грудня 2020). Once Asking $100 Million, Michael Jackson's Neverland Ranch Sells to Billionaire Ron Burkle for $22 Million. Wall Street Journal (амер.). ISSN 0099-9660. Процитовано 24 грудня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]