Нецко

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Нецко
Нецко
Нецко озеро з водним підйомником
Нецко озеро з водним підйомником
53°51′46″ пн. ш. 22°57′44″ сх. д. / 53.86278° пн. ш. 22.96222° сх. д. / 53.86278; 22.96222
Розташування
Країна  Республіка Польща
Регіон Авґустів
Розташування Польща Польща
Геологічні дані
Тип риннове
Розміри
Площа поверхні 400  км²
Висота 122 м
Глибина середня 10  м
Глибина макс. 25  м
Довжина 5,4  км
Ширина 0,85  км
Берегова лінія 13  км
Об'єм 40561,4  км³
Вода
Басейн
Вливаються Клонаунаці
Витікають Нетта
Країни басейну Польща
Інше
Міста та поселення Августів
Нецко. Карта розташування: Польща
Нецко
Нецко (Польща)
Мапа

CMNS: Нецко у Вікісховищі

Нецко [1]озеро в місті Августів (макрорегіон - Балтійська гряда, мезорегіон – Августівська рівнина), в підляськім воєводстві, августівському повіті, гміні Августів. Збірник води 2 класу.

Нецко належить до типу льодовикових риннових озер. Озеро має досить розвинену берегову лінію, у більшості (70%) покрита лісом, з численними піщаними пляжами.

Розташування[ред. | ред. код]

Нецко з'єднується з озером на півночі Роспуда Августівська (іноді вважається як частина Нецки) і через річку Клонаунаці (Січа Ржечка), з озером Біле. На півночі річка Роспуда впадає в озеро Роспуда, на півдні річка Нетта витікає з Нецки, що потім впадає в Августовський канал. Західна частина озера носить назву Ślepsk, через розташування поблизу житлового масиву з одноіменною назвою. Біля озера також розташовані частини міста Августів: Боркі, Заржечйе, Клоновніца. Озеро знаходиться на території ландшафтного захисту "Пуща і озера Августівські".

Флора і Фауна[ред. | ред. код]

Нецко представляє селовий тип озера. Серед видів риб що живуть в озері є: Щука, Окунь, Плітка, Лящ, Ряпушка, Лин. Також можна знайти наступні види: Вугор європейський, Минь, Краснопірка, Сиг, форель струмкова, Колючка триголкова. Серед птахів тут можна знайти: Лебідя та дику качку. З безхребетних на озері : Раків, слимаків та дрейсени річкові. Флора озера являє собою багато видів рослин, у тому числі: Кушир занурений, Глечики жовті, очерет

Назва[ред. | ред. код]

Назва Нецко походить від ятвязької methis

Колишні назви озера[2]:

  • Meten, 1396
  • Metensehe, 1398
  • Metensee, 1402
  • Methis, 1418
  • Nyeczko, 1515
  • Micko (Мицко), 1559
  • Miecko, 1569
  • Niecko, 1770

Об'єкти та визначні пам'ятки[ред. | ред. код]

Густі міські будівлі Аугустіва примикають до озера лише при відтоці річки Нетта. На південному березі Нецки є численні готелі та туристичні центри, і муніципальний пляж з підйомником водних лиж і концертною мушлею. Через озеро проходть Канал Августівський,яким ходять пороми. По берегу, на ділянці від річки Нетта до річки Клоновніца, проходить набережна з пішохідною зоною та велодоріжкою. У лісі навколо озера можна знайти залишки траншей від часів Другої світової війни.

На Білій горі (поблизу річки Клонауніці) є будівля 1939 р. (нині готель "Гетьман", раніше Туристичний будинок ПТКК) розроблений видатним архітектором Мацеєм Новіцкім.

Озеро Нецко згадувалося в пісні Beata z Albatrosa Януша Ласковського.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Komisja Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych: Hydronimy. Izabella Krauze-Tomczyk, Jerzy Ostrowski (oprac. red). T. 1. Cz. 2: Wody stojące. Warszawa: Główny Urząd Geodezji i Kartografii, 2006, s. 227. ISBN 83-239-9607-5. [dostęp 2010-11-19]. 
  2. Maria Biolik: Namen der stehenden Gewässer im Zuflußgebiet der oberen Narew. S. 161.