Обговорення:Шухевич Роман Осипович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Статистика відвідуваності сторінки «Шухевич Роман Осипович»

Untitled[ред. код]

Що це за картка?

Ось цей - {{Картка:Особа}} шаблон, але якийсь покалічений --Tomahiv 10:11, 14 червня 2007 (UTC)[відповісти]
Воно працює якось дивно, після перезавантаження картку показало, а до того лише опис картки. Станіслав
Замінив на шаблон {{Військовик}} --Tomahiv 06:40, 26 серпня 2007 (UTC)[відповісти]

Яка суть розділу "інше"? Здається там частково повторюються факти, викладені у попередніх розділах частково додані нові, що стосуються діяльності в ОУН та УПА, але їм теж слід знайти місце у попередніх розділах --А1 09:51, 14 жовтня 2007 (UTC)[відповісти]

Власне цей розділ не потрібен, його варто розформувати і негайно. Якщо маєте таке бажання, зробіть це --Tomahiv 11:18, 15 жовтня 2007 (UTC)[відповісти]

Генерал Чупринка. 30 червня виповнюється від дня народження Романа Шухевича «генерала Чупринки»//«Високий замок», 27 червня 1997, с. 4. інтерв'ю з Петром Дужим.

— Пане Петре, ви добре знали генерала Чупринку, часто зустрічались з ним? І читачам цікаво саме від вас почути розповідь про нього, як про живу людину, а не ікону чи легенду. Який він був, хто і що формувало його характер, світогляд, уподобання?
— Почну з того, що тривалий час була плутанина щодо самої дати і місця народження Романа Шухевича. Комусь, і можна здогадатись кому, дуже залежало на тому, щоб документи про його народження, шкільні свідоцтва і таке інше ніколи не потрапили на очі дослідникам життя Шухевича. Можливо навіть, що"ці документи були призначені до знищення. І тому, коли йшлося про дату народження Шухевича, називались різні дати — 7 липня, 17 липня, якийсь день у травні. Оскільки батько Шухевича працював суддею у містечку Кдаковці біля Яворова, то вважалося, що Роман там і народився. І пам'ятник там навіТР наставили. І тільки нещодавно в архівах — Обласному і центральному історичному — було знайдено документи («Високий Замок» писав про це), які остаточно з'ясували, що Шухевич народився 30 червня і не у Краковці, а у Львові, в будинку на вулиці Довбуша, 2. Стало відомо, що його охрестили його у Львові, в Успенській церкві на вулиці Руській, 26 липня.
Яким він був? Відомо, що цю видатну постать; намагались представити у викривленому світі. Наприклад, представляли його як отаманчика, відчайдушного, бойовитого, відважного, але трохи, може, простакуватого, навіть, от скажімо, таким, яким був Махно. Ну то був гуляйпільський батько, який начитався книжок про анархізм, створив свій великий загін, мобільний, з тачанками, і потім, то переходив до більшовиків, то відходив від них, коротше кажучи, вів таке авантюристичне, життя. Отаким отаманчиком і намагалися представити Романа Шухевича.
Насправді ж в українському національно-революційному русі Роман Шухевич належав до трійці його найвизначніших осіб, він стоїть поруч із полковником Євгеном Коновальцем, командиром корпусу Січових Стрільців у Києві в 1918—1919 роках, головним комендантом Української військової організації, а згодом з 1929 року — головою проводу ОУН, із Степаном Бандерою.
Коли говорять про Шухевича, а він був генерал-хорунжим (звання його відповідає радянському генерал-майору), у звичайної непосвяченої людини створюється враження, що це типовий військовик. А військовики, знаєте, це люди, освіта яких спрямована в одному, військовому напрямку. Шухевич же був політиком, його політичні якості перевершували усі інші.
За освітою він — інженер, закінчив Львівську політехніку. Але водночас студіював у Вищому музичному інституті імені М. Лисенка, був прекрасним піаністом. Поєднання це дуже цікаве. Це була людина, яка виділялася серед інших.
— Очевидно, підвалини такої багатогранності у цій людині закладались поколіннями?
— Звичайно. Шухевич походить з дуже славної родини, яка була українським національним бастіоном щонайменше протягом півтораста років. Його прадід Осип Шухевич був священиком. Відомо, що священик хрестить, сповідає, вінчає, хоронить людей, відправляє літургію. А як можна назвати людину, яка ще й до того перекладає Вергілія, класиків німецької літератури українською мовою? Осип Шухевич був на п'ять років молодший від Маркіяна Шашкевича і був його близьким приятелем. Про його високу перекладацьку, літературну творчість свідчить те, що вже після його смерті редактором його творів був сам Іван Франко.
У прадіда Романа Шухевича було багато дітей. Найстарший син був адвокатом, середній, Володимир — етнографом світової слави. Володимир і був дідом Романа Шухевича. Крім того, родина Шухевичів була пов'язана з найславнішими львівськими родинами — Окуневських, Любовичів, Старосольських, Левицьких. Це були ті родини, з яких виходили пізніше відомі громадські діячі, лікарі, священики, юристи, педагоги. Оце середовище і формувало світогляд Романа Шухевича.
— А звідки, від кого походить його захоплення музикою?
— Я якраз це дослідив. Мені вдалося встановити, що молодша сестра його батька — Дарія була професором музики, власне піаністкою. Це від неї, мабуть, була така настанова: «Нехай Ромчик іде і здобуває ще музичну освіту».
— А потяг до війська звідки?
— Також від родини. Його дядько доктор Степан Шухевич, відомий літератор і прекрасний юрист, мав військове звання. Ще в юнацькі роки у Романа Шухевича сформувалася думка, що народові потрібна держава, потрібна для розквіту, для самого його існування, а фізичною опорою кожної держави є збройні сили. Він вчився у польській офіцерській військовій школі. Безсумнівно, що на обрання ним військової професії значно вплинула зустріч з комендантом УВО, полковником Євгеном Коновальцем, що відбулася у Львові 1921 року, коли останній приїхав сюди з-за кордону. Роману Шухевичу тоді було 14 років, а через чотири роки він сам став членом Української військової організації. У 1929 році, коли у Відні було засновано Організацію українських націоналістів, Роман Шухевич автоматично стає її членом.
— Коли, пане Петре, ви зустрічались з Романом Шухевичем? За яких обставин?
— Найчастіше це було у 1943—1945 роках. У 1943 році, 22 листопада, у селі Будеражі, між Дубном і Острогом на Рівненщині відбулася перша міжнародна конференція поневолених народів Сходу Європи та Азії.
Мушу вам сказати, що на Волині, а потім і в Галичині, близько 20 відсотків УПА становили представники різних націй: грузини, азербайджанці, узбеки, латиші, білоруси, навіть росіян було кілька. Ми брали участь у цій конференції. Але Шухевич не виступав на ній як Шухевич. Він усе сміявся: «Ми йдемо з тобою на ту конференцію як кореспонденти». Що можу сказати про Шухевича? За три роки довготривалих контактів з ним я ні разу не чув, щоб він підвищив на когось голос. Військовикам, це, знаєте, не притаманне. Не було в нього жодного і лихослів'я. Він був людиною виваженою дуже життєрадісною міг і анекдот розповісти. Досконало знав свою рідну мову, також польську, німецьку, старогрецьку, старолатинську, церковно-слов'янську.
— Чим він захоплювався?
— Я вже говорив, що він любив музику. Був дуже добре ознайомлений із світовою класичною музикою, світовою художньою літературою, з історичними творами. І, крім того, був прекрасним шахістом. Навіть в умовах підпілля, щоб відпочити, відволіктись, часом пропонував: «Давай заграєм у шахи».
— А що його вирізняло як військового командира?
— У нього була чудова риса — він дбав за рядового стрільця. Пам'ятаю, він говорив: «Для мене найдорожче — життя, але й для рядового стрільця життя — найдорожче. Так, це нас якоюсь мірою рівняє». Його вважали батьком, за ним йшли у вогонь.
— На початку розмови ви підкреслили, що політичні якості Романа Шухевича перевищували усі інші. Як це позначилось на його діяльності, коли він очолив УПА?
— Чому Шухевич у першу чергу політик? Він не тільки організатор, не тільки військовик, він прекрасний прогнозист. Українська Повстанська Армія не мала своєї матеріальної бази, базою був народ, люди, які їй допомагали, а зброя була та, яку здобували у ворога. Шухевич передбачив, скільки може тривати опір у таких умовах, які будуть етапи у цій боротьбі і визначив, у які форми вона виливатиметься. І залежно від цього визначали і стратегію, і тактику цієї боротьби.
— Що ви знали про особисте життя Романа Шухевича?
— Він одружився досить молодим, ще будучи студентом, з Наталією Березинською — дочкою священика з Оглядова, що біля Радехова. Був дуже добрим сім'янином. Його брат Юрій Шухевич, оперний співак, якого у 1941 році розстріляли більшовики у в'язниці на вулиці Лонцького. Роман Шухевич мав сестру Наталію, яка ще живе. В нього було двоє дітей — син Юрій і донька Марія.
— Чи зустрічався він з ними в умовах підпілля?
— Так, хоча і не часто. А їх згодом чекали арешти, дружину — концтабір, дітей — дитячий будинок, вимоги зректись батька, осудити його. Пізніше Юрій провів майже тридцять років у концтаборах, звідки повернувся сліпим.
— Пане Петре, ви, напевно, буваєте в Білогорщі, там, де на своїй останній конспіративній квартирі Роман Шухевич, будучи важко пораненим, вистрелив собі у скроню, щоб не датись ворогам живим. — Що ви відчуваєте у ці хвилини?
— Я згадую слова, які сказав Степан Бандера: «Душа жадібно шукає за всім, що могло б заперечити правдивість страшної звістки чи бодай поставити її під сумнів».
Інтерв'ю взяла Джемма Домбровська.

Текстівка[ред. код]

Необхідно виробити структуру статті, розділи, попереміщати фрагменти, написати все понові з урахуванням статті-обговорення. Гадаю, особисті дані мають бути угорі, а далі — чітка побудова борцівства та все решту. Очевидно, необхідно освітлити стрічку «Нескорений» тощо.-- 16:24, 5 січня 2008 (UTC)[відповісти]

Фото Шухевича[ред. код]

Змінив фото Романа Шухевича, бо той файл який стояв у заголовку статті нікуди не годиться. По-перше він там якийсь страшний, а по-друге зі спогадів особистого зв'язкового Шухевича Любомира Полюги, командир ніколи не носив форми з тризубами та еполетами. Я поставив фото 30-х років, на якому Шухевич такий самий, яким його згадують сучасники: життєрадісний і підприємливий.

По батькові[ред. код]

У тексті батько називається то Осип, то Йосип. У президентському указі про нагородження написано Осипович. Чи є доступні АД щодо цього моменту? --Friend 19:52, 13 березня 2010 (UTC)[відповісти]

Ви правильно зробили що захистили статтю.Тільки ім'я в картці переставте на Роман Йосипович Шухевич.Тобто що починалося на ім'я,а не на прізвище

Герой України[ред. код]

Тут позначено що він нагороджений Орденом Золота Зірка,а насправді він нагороджений Орденом Держави

Слушно. Дуже дякуємо. Зображення замінено. --Friend 11:24, 19 березня 2010 (UTC)[відповісти]
Шухевич не є героєм України, оскільки це рішення скасовано судом. Навіть не думайте говорити про легітимне чи нелегітимне рішення і посилатися на висловлювання нардепів чи юристів - вони, як і ви, не мають на це права. Тому в перших рядках і на картці слід прибрати це звання - Автор 23:07, 12 грудня 2010 (UTC)[відповісти]
Якщо суд прийме рішення, що 2+2 = 5, то це не означає, що треба цьому хиюному рішенню коритися.--Ffederal 21:08, 7 травня 2011 (UTC)[відповісти]
суд справедливе рішення виніс, і його ще не відмінили, тобто постанова є чинною на сьогоднішній день. навіть в діючому статуті <<Статут звання Герой України>> вказано: "Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України."--195.138.217.178 10:25, 25 листопада 2014 (UTC)[відповісти]
Берест помер 1970 року. --Friend 10:51, 25 листопада 2014 (UTC)[відповісти]
Відповідно закону про державні нагороди позбавити звання може лише Президент, отже таке рішення суду нікчемне. Суд зобов'язав президента скасувати, але той не скасував.--Анатолій (обг.) 13:27, 25 листопада 2014 (UTC)[відповісти]
вельмишановний колєґо і товаришу, рекомендую Вам притлумити неприязнь до УПА і не оперувати рішеннями "судів"
я вам не колега та не товариш, і рекомендую вам не рекомендувати кожному другому виконувати те, що вам заманеться. кожна людина має свою точку зору та можливість її висловити. якщо в діючему статуті чітко написано: "Звання Герой України не присвоюється за заслуги, які мали місце в минулому і не пов'язані зі становленням та розвитком незалежної України.", то чому має бути виключення??--195.138.217.178 16:42, 5 грудня 2014 (UTC)[відповісти]
Тому що статут був затверджений указом Президента. А іншим указом, виданим пізніше, Президент на часткову зміну попереднього указу надав звання Героя. Президент дав - Президент взяв. Президент може змінювати свої попередні укази. Отакое. --Reader85 (обговорення) 16:45, 5 грудня 2014 (UTC)[відповісти]
вельминешановний колєґа, тут не місце для гавгання. в дуючому статуті про озлобленість нічого не написано. --Л. Панасюк (обговорення) 17:06, 5 грудня 2014 (UTC)[відповісти]

Нахтіґаль[ред. код]

Приберіть в картці те що він був головнокомандувачем Нахтіґалю.Це його дискредитує!!!

... Правда не може дискредитувати. дискредитують сором'язливі замовчування. Замовчуючи, ви визнаєте негласно радянську позицію з питання коллаборціонізму. Визнаючи, ви говорите світу, що у українців все ж таки своя, відмінна від радянської правда на цьому весіллі. Ліпше згадати, але тут же підкреслити особливий статус Нахтігалю в структурі Вермахту. зверніть увагу, як це описують самі німці у своїй Вікі:
"Die Legion Ukrainischer Nationalisten (ukrain. Легіон Українських Націоналістів) war ein militärischer Verband national-ukrainischer Freiwilliger im Zweiten Weltkrieg, der von der deutschen Wehrmacht für den Krieg gegen die Sowjetunion aufgestellt wurde. Die Legion bestand aus den Bataillonen „Nachtigall“ (ukrain. Батальйон Соловéй) und „Roland“ (ukrain. Батальйон Роланд), wurde jedoch nach kurzer Zeit bereits im Herbst 1941 wieder aufgelöst." --Алексей Чабин 00:09, 15 квітня 2010 (UTC)[відповісти]


Я переклав, бо ви не усвідомлюєте, що українська вікі і писати тут російською не можна!--Shiver2005 10:55, 1 липня 2010 (UTC)[відповісти]

А що власне поганого у Нахтігалю?

Термін головнокомандувач властивий вищим генеральским посадам (армія, група армій чи фронт), для частин та підрозділів доцільнише використовувати термін "командир";

201 батальон було німцями "розпущено", а не "розв'язано"

Картка:Військовик[ред. код]

Чому картка:військовик не така,як в англійській та інших вікіпедіях?--NOSFERATU 19:41, 6 квітня 2010 (UTC)[відповісти]

Чи првильно застосовувати термін "гарматник" (про службу у польському війську), здається у нашій мові є "гармаш"(та воно й природніше)?

Публікація в УП[ред. код]

В «Українській правді» опублікована авторська колонка Сергія Грабовського [1], в якій слушно зауважено, що у статті про Романа Шухевича як мінімум у випадку з «Нахтігаль» у наведеному поряд джерелі інформація надана не як історичний факт, а як приклад фальсифікації з радянської міфології. -- Notik 07:52, 14 квітня 2010 (UTC)[відповісти]

Убийство Б. Перацкого[ред. код]

В польской вике перацкий не называется организатором пацификации 1930 года. наоборот, утверждается что он "Opowiadał się także za porozumieniem z umiarkowanymi grupami ukraińskimi, z pominięciem kierownictw radykalnych, nacjonalistycznych organizacji. Powołał m.in. Komitet ds. Narodowościowych (w 1934). Prowadził zdecydowaną politykę, ale potępiał rasizm i terroryzm[1]."

полагаю, если украинцы больше поляков понимают в б. перацком, это нужно подкрепить ссылкой на документ. поляки (хоть и на панегирик) ссылку дают. — Це написав, але не підписав, користувач Алексей Чабин (обговореннявнесок).

Звичайно, посилання на АД варто додати, але (з Ваших же слів) поляки не є гарним прикладом, бо різні "панегірики" не є авторитетним джерелом за визначенням і практика переконливо доводить, що НЕавторитетне джерело НЕ краще за відсутність джерела (хоча б тому, що створює видимість наявності джерел).
По суті змісту Вашого зауваження: "перацкий не называется организатором пацификации" не означає, що він ним не був (+ див. вище щодо панегіриків), крім того "пацифікація" і подавалася як спрямована проти "неправильних" українців у протиставленні до правильних (umiarkowanymi тощо). --pavlosh ҉ 17:49, 14 квітня 2010 (UTC)[відповісти]
вывод слабый: правильный вывод -- подтвердить, что сутью пацификации было именно "масове нищення українських культурних і господарських установ та прилюдні катування українського населення". я сослался на статью о перацком, чтобы отметить несовместимость характеристики позиции перацкого с характеристикой пацификации. или подтвердите АД, или снимайте характеристику пацификации, как грубо нарушающую требование нейтральности, особенно в части прилюдних катувань українського населення.
еще раз подчеркиваю -- я говорю о характеристике пацификации, как нарушающей требование нейтральности. личность перацкого была лишь моим доводом. есть масса ссылок, что пацификация была направлена против культурной инфраструктуры, но не самого украинского населения... т.е. геноцид, но культурный, а не физический. в приведенном контексте катування воспринимаются явно буквально.--Алексей Чабин 23:57, 14 квітня 2010 (UTC)[відповісти]
Я не вважаю за доцільне заглиблюватись у дискусію, щоб не опинитися в нетрях оригінальних досліджень, тим більше, що дискусія про суть пацифікації повинна мати інше, належне місце (або, якщо більш доцільно, то тут).
З іншого боку, відомі Вам джерела ("есть масса ссылок, что пацификация была направлена против культурной инфраструктуры, но не самого украинского населения") можуть відображати лише одну з точок зору на ті події. А нейтральність, про важливість якої Ви справедливо зазначаєте, це не є відображення однієї "правильної" точки зору. Віповідно може бути більше, ніж одна "характеристика пацификации" і загальна нейтральність буде досягатись зіставленням різних характеристик.
Сподіваюся також на те, що Ви з розумінням поставитесядо коментерів, що я додав до вмісту Вашої "власної" сторінки обговорення. --pavlosh ҉ 18:27, 16 квітня 2010 (UTC)[відповісти]

"Капітанство" Шухевича[ред. код]

Шановні. Я не спец по Шухевичу, але зі знайомим ви вирішили вияснити правду про його звання в Нахтігалі. ось оце "Капітан українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941—1942)" на мою думку невірне вже тому, що в 1942 році Нахтігаля вже не існувало (якщо я неправий то поправте мене). Потім, після " Капітан українського військового підрозділу «Нахтігаль» в складі іноземних легіонів Вермахту (1941—1942)" йде посилання на книгу "Роман Шухевич у документах радянських органів державної безпеки (1940—1950) — К.: ПП Сергійчук М. І., 2007. — Т.1. ISBN 978—966-2911-12-1(2) Т.2 — ISBN 978—966-2911-13-8 " Я скачав цю книгу ( http://chtyvo.org.ua/authors/Serhiichuk/Roman_Shukhevych_u_dokumentakh_t2.djvu ) Про капітанство там каже тільки мати Шухевича, зі слів жінки Шухевича (стро.24, док.№ 83) Більше згадок про капітана я в ній не знайшов. Буду вельми вдячний, якщо хтось прояснить ситуацію. Дякую!

== Pociemu niciewo nie napisano ob rozkazah ludoubijstwa Poliakow i JEwrieriew wydanyh SZuhewiczu ??? ==

П.Дужий про Махна[ред. код]

Вважаю, що тут не місце зневажливо і голослівно писати про Українців, які боролися за волю українського народу. Це стосується фраз, які дані в інтерв'ю П.Дужого про Нестора Махна, і які опубліковані тут в аспекті обговорення безумовно значущої постаті Тараса Чупринки, як борця за Соборну і Незалежну Україну.

Рятував євреїв?[ред. код]

"За даними Гестапо представники ОУН і УПА неодноразово допомагали переховуватися євреям і виготовляли для них документи, зокрема тим, хто надавав підтримку або співпрацював з ОУН і УПА." Такі заяви варто було б підкріпити посиланнями на оті "дані Гестапо".

Елементарно.
http://www.karpada.narod.ru/oun-upa01.html
Комуністи занадто багато брехали брешуть і будуть брехати про УПА та Шухевича, так як самі є дійсними фашистами вбившими голодоморами, війнами, репресіями ітп мільйони невинних людей, за що, до речі справедливо прирівнянні ООН до гетлерівців. --Petriot333 21:54, 12 липня 2011 (UTC)[відповісти]
(образа вилучена)

гетлерiвцiв??? Прирiвняло ОБСЕ, а не ООН. ОБСЕ - органiзацiя, яка була основана для протистояння комунiстам, тому що боялась комунiстiв до усрачки. Вiлiя Алекнайте-Абрамiкене, Ющенко та Саакашвiлi забули, що репрессiї були створенi Сталiним - хай Грузiя за нього вiдповiдає, а не комунiсты взагалом.— Це написав, але не підписав, користувач 178.176.187.61 (обговорення).

За Сталіна повинні відповідати усі, хто до нього хоча б трохи причетний. Грузія уже відповіла - демонтувала останній йому памятник. Тепер черга Росії і комуністів.--NOSFERATU (обговорення) 08:59, 4 лютого 2015 (UTC)[відповісти]

Розміри статті[ред. код]

Хлопці, а чи не забагато тексту для однієї статті? В форматі інтерент-енциклопедії не читається. Може трохи скоротити, шось винести у окремі статті і т.п.

Насправді тексту ще й замало, а якщо вам забагато то не читайте--zmi (обговорення) 14:09, 19 травня 2013 (UTC)[відповісти]

Сотрудничество Шухевича с нацистами[ред. код]

Портал IzRus сообщал ранее о приезде в Израиль делегации Украины во главе с Васюнником. Киевские гости встречались с руководством музея «Яд ва-Шем» и получили от израильтян две папки документов о сотрудничестве лидеров украинских националистов с гитлеровцами. Вернувшись из Израиля, один из членов делегации историк Владимир Вьятрович провёл пресс-конференцию в штаб-квартире Службы безопасности Украины (СБУ). Вьятрович заявил, что полученные из музея документы о причастности украинского батальона «Нахтигаль» к убийству евреев – фальшивка КГБ.

Именно эти заявления и вызвали резкий протест со стороны руководства музея «Яд ва-Шем». Шалев отметил в своём письме, что израильские историки «были удивлены и разочарованы» выводами и теми «очевидными и оскорбительными неточностями», которые прозвучали на пресс-конференции в СБУ.

«Академические исследования, проведенные и опубликованные в мире, свидетельствуют о поддержке, а также интенсивном и широком сотрудничестве «Нахтигаля» и его командира Романа Шухевича с немецкими нацистами, оккупировавшими Польшу и Украину», - говорится в письме к украинскому вице-премьеру. Шалев также подтвердил готовность «Яд ва-Шем» предоставить Украине полную подборку всех материалов о Шухевиче и батальоне «Нахтигаль». Для этого потребуются время и серьёзная поисковая работа в огромном архиве музея.

Таким образом, точку в этом деле ставить ещё рано. Победные реляции советника главы СБУ Вьятровича об отсутствии у Израиля доказательств против Шухевича могут оказаться преждевременными. Если «Яд ва-Шем» действительно соберет в своем архиве компромат на Шухевича, то это может стать серьёзным ударом по репутации президента Ющенко, который осенью 2007 года присвоил Шухевичу звание «Героя Украины».

http://izrus.co.il/article.php?article=151

Закид давній, вже давно гуляє. Жодних авторитетних доказів, жодних скарг від держави Ізраїль до України. Тому будь ласка, не мутіть воду І читайте. --Goo3 (обговорення) 16:29, 29 травня 2016 (UTC)[відповісти]
Прочитал. С первых же строк создается впечатление, что это пропагандистский текст в худших вариантах - "В шакальем вое...", "престарелая постсоветская мразь" и т.д. и т.п., слова написанные КАПСОМ, ссылки на живой журнал и статьи в интернете без ссылок на серьезные исторические исследование и документы - создается впечатление, что статью писал возмущенный школьник, у которого кипят гормоны. На авторитетный источник, ИМХО, не тянет. Почему я написал здесь - решил сравнить русскую и украинскую википедию- статьи про Шухевича. И если в русской куча ссылок на украинские источники, то в украинской - практически только украинские источники - напоминает ситуацию, когда чиновники проверяют жалобу, написанную на них же самих ))) Поскольку одним из правил вики является нейтральность, мне кажется необходимо включить в статью ссылки и на критикующие источники - иначе напоминает советские статьи о добром дедушке Ленине. А по поводу письма от Яд ва-Шем - можно им написать и официальные ответ ( писали они или нет это письмо украинскому вице-премьеру) прицепить к статье.
будь-ласка, зніміть шапку-вушанку і представтеся, --Л. Панасюк (обговорення) 15:40, 31 травня 2016 (UTC)[відповісти]
Не понятно к чему Вы тут упоминаете предметы одежды, сформулируйте Ваш вопрос или претензии точнее. Если Вы про то, что я не поставил ~ ~ ~ ~ в конце - то это просто забыл. С уважением, Сергей. 2.132.242.56 17:05, 9 червня 2016 (UTC)[відповісти]

большевиками[ред. код]

Мабуть варто замінити на "більшовиками" в "Після окупації Західної України большевиками ...".