Оберєфрейтор

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Оберєфрейтор

(Сухопутні війська/ Люфтваффе /ВМС)

Погон Німецькі військові звання
Введений 1859
Категорія звань рядові
Сухопутні війська/ПС оберєфрейтор
ВМС
НАТО
еквівалент
OR-3
Україна Україна

Оберєфрейтор (нім. Obergefreiter) — військове звання рядового складу в Збройних силах Німеччини (Імперська армія Німеччини, Рейхсвер, Вермахт, Бундесвер) та Швейцарії.


Німеччина[ред. | ред. код]

Пруссія[ред. | ред. код]

У Пруссії звання оберєфрейтора було введено 6 січня 1846 року, але скасовано 21 квітня 1853 року. У прусській пішій артилерії звання (знову) було введено в 1859 році і зазвичай позначало навідника. Таким чином чин замінив найнижчого артилерійського унтер-офіцера бомбардира, введенного в 1730 році. В інших родах військ Німецької армії та в Імперському флоті звання оберєфрейтора не використовувався. Він не був задіяний в німецькому війську до кінця 1919 року, після створення Рейхсверу.

Рейхсвер[ред. | ред. код]

За часів Веймарської республіки, у Збройних силах (Рейхсвер) з 1919 року існували звання єфрейтор, та оберєфрейтор. Звання оберєфрейтора було вище за рангом від єфрейтора, та нижче від унтерофіцера.

З 1927 року, з'являється звання штабсєфрейтора, яке зайняло місце між оберєфрейтором та унтерофіцером.

Знаки розрізнення оберєфрейторів (1919—1935)
1919-1920 1920-1935
Єфрейтор
Оберєфрейтор
Оберєфрейтор

Вермахт (1935—1945)[ред. | ред. код]

В Сухопутних військах (Хеєр) звання оберєфрейтор, було вище ніж ефрейтор, та нижче за штабсєфрейтора.

В Вермахті крім звання оберєфрейтор було звання єфрейтор та штабсєфрейтор. Їх знаками розрізнення була певна кількість шевронів на рукаві та чотирипроменевих зірок.

1935-1945
Оберєфрейтор Оберєфрейтор
(вислуга більше 6 років)

Люфтваффе (1935—1945)[ред. | ред. код]

В військово-повітряних силах (Люфтваффе) звання оберєфрейтор, було вище ніж єфрейтор, та нижче за гауптєфрейтораа (з 1944 року штабсєфрейтора).

В Люфтваффе крім звання оберєфрейтор було звання єфрейтор, гауптєфрейтор та штабсєфрейтора. Знаками розрізнення була певна кількість шевронів та чотирипроменевих зірок на рукаві, а також певна кількість крилець на петлицях.

1935-1945
Оберєфрейтор

Кригсмарине (1935—1945)[ред. | ред. код]

В військово-морських силах (Кригсмарине) і звання матрос-оберєфрейтор, було вище ніж матрос-єфрейтор, та нижче за матроса-гауптєфрейтора.

1935-1945
Матрос
оберєфрейтор

Ваффен-СС (1940—1945)[ред. | ред. код]

Після створення Військ СС відбулася уніфікація СС-вських звань до військових. Військовики СС отримали окрім власне СС-вських звань ще й загальноармійські.

Аналогом оберєфрейтора в Військах СС, був ротенфюрер, який мав за знаки розрізнення дві стрічки на петлиці, а також два шеврони на рукаві (як у армійського оберєфрейтора).

Знаки розрізнення CC-Ротенфюрера Ваффен-СС

Національна народна армія НДР[ред. | ред. код]

В збройних силах Німецької Демократичної Республіки, звання в солдатському класі були присутні звання: солдат, єфрейтор, штабсєфрейтор. Звання оберєфрейтора не використовувалося.

Бундесвер[ред. | ред. код]

Докладніше: Бундесвер

У німецьких арміях  єфрейтори — окрема штатна категорія військовослужбовців, як правило до неї належать надстроковики та молодші фахівці.

Оберєфрейтор — це третій клас в рамках сучасної німецької армії: Сухопутних сил (Хеер), Повітряних сил (Люфтваффе) і флоту (морської піхоти). Звання єфрейтор прирівнюється до OR-3b.

Звання оберєфрейтора розташовується за військовою ієрархією між військовими званнями єфрейтора та гауптєфрейтора.

Знаки розрізнення оберєфрейтора


Молодше звання

єфрейтор

(Німецькі військові звання)
Оберєфрейтор

Старше звання

Гауптєфрейтор

Швейцарія[ред. | ред. код]

Оберєфрейтор (нім. Obergefreiter, скорочено Obgfr) — військове звання в збройних силах Швейцарії, яке було скасовано 1 січня 2019 року. Належало до рангової солдатської групи (OR1a — OR3). Оберєфрейтор був за старше рангом від єфрейтора, та молодше від капрала. Було найвищим званням в своєму класі (OR3).

Так як у Швейцарії чотири мови, то назва «оберєфрейтор» позначається лише німецькою мовою, французькою, італійською та ретороманською звання має іншу назву (фр. Appointé-chef, італ. Appuntato capo, романш. Primappuntà).

Знаки розрізнення оберєфрейтора
Погон Маск. костюм

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]