Огастес Чарльз Ньюмен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Огастес Чарльз Ньюмен
Augustus Newman
Народження 19 серпня 1904(1904-08-19)
Велика Британія Чігвелл, Ессекс
Смерть 26 квітня 1972(1972-04-26) (67 років)
Велика Британія Сендвіч, Кент
Країна Велика Британія Велика Британія
Приналежність Британська армія Британська армія
Рід військ піхота
Освіта Bancrofts Schoold
Роки служби 19251959
Звання підполковник
Формування Ессекський піхотний полк, окрема рота No. 3
Командування No. 2 Commando, 21-й полк СПС
Війни / битви Друга світова війна
* Рейд на Сен-Назер
Нагороди
Хрест Вікторії
Хрест Вікторії
Орден Британської імперії (військовий)
Орден Британської імперії (військовий)
Зірка Франції та Німеччини
Зірка Франції та Німеччини
Медаль оборони (Велика Британія)
Медаль оборони (Велика Британія)
Медаль війни 1939—1945
Медаль війни 1939—1945
Кавалер ордена Почесного легіону
Кавалер ордена Почесного легіону
Відзнака Територій
Воєнний хрест 1939—1945
Відзначений у наказі (1)

Огастес Чарльз Ньюмен (англ. Augustus Charles Newman; нар. 19 серпня 1904, Чігвелл — пом. 26 квітня 1972, Сендвіч) — британський офіцер, підполковник британської армії часів Другої світової війни. Кавалер Хреста Вікторії, удостоєний найвищої відзнаки за проявлений героїзм та мужність при проведенні операції «Колісниця».

Огастес Чарльз Ньюмен здобув освіту в школі Бенкрофта в Ессексі. Закінчивши школу, він розпочав трудову діяльність у фірмі підрядників цивільного будівництва та громадських робіт. У 1925 році був направлений до Територіальної армії за сумісництвом, дослужившись до звання майора до 1939 року.

Докладніше: Рейд на Сен-Назер

28 березня 1942 року під час рейду спеціальних сил союзників на французький порт Сен-Назер, підполковник Ессексського полку британської армії Ньюман керував військовими силами у складі 2-го загону командос. Офіцер був одним із перших, хто висадився на ворожий берег, очолюючи своїх підлеглих і керуючи операцією, попри небезпечну обстановку під час висадки десанту. Під його натхненним керівництвом війська воювали чудово й стримували значно переважаючих ворогів, доки підривники не виконали свою роботу. Після цього Ньюмен спробував пробитися на відкриту місцевість, і лише коли всі боєприпаси були вичерпані, він та його люди були розгромлені та потрапили в німецький полон, де Ньюмен перебував до кінця війни. За мужний вчинок та вміле керівництво підпорядокованими силами при проведенні спеціальної операції підполковник Огастес Ньюмен був нагороджений Хрестом Вікторії (VC), найвищою нагородою Британської імперії за мужність на полі бою.

Після війни Ньюмен продовжив службу в лавах Спеціальної повітряної служби. 1 жовтня 1959 року отримав звання майора Корпусу штабних інженерів і залізничників британської армії. В подальшому був заступником лорда-лейтенанта Ессекса. В даний час його Хрест Вікторії зберігається в Імперському воєнному музеї Лондона, в галереї Лорда Ешкрофта.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]