Портал:Друга світова війна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розділ Вікіпедії: Українські національно-визвольні змагання 20 століття
Проєкт  |  Портал
ДРУГА СВІТОВА ВІЙНА

Друга світова війна — найбільший збройний конфлікт в історії людства. У війні брала участь 61 країна та понад 80 % населення земної кулі. Людські втрати склали близько 57 млн.


Дніпро́вська пові́тряно-деса́нтна опера́ція — масштабна повітряно-десантна операція часів Другої світової війни, яка була проведена радянськими військами протягом 25 вересня — 28 листопада 1943 року на території Черкаської та Київської областей УРСР. Головним завданням операції було захоплення та утримання повітряним десантом важливого рубежу на території Правобережної України поблизу Дніпровського закруту, в районі Великого Букрина — так званого Букринського плацдарму, з метою сприяння зосередженню на ньому необхідної для продовження наступу кількості радянських військ та не допущення прориву військ Вермахту до захоплених загальновійськовими з'єднаннями плацдармів.

Детальніше …


Рома́н Йо́сипович Шухе́вич (*30 червня 1907 р., Львів — †5 березня 1950 р., с. Білогорща під Львовом) — член галицького крайового проводу ОУН(б), потім (з осені 1943 р.) — генерал-хорунжий, головнокомандувач УПА, голова Секретаріату УГВР.

Весною 1941 року Провід ОУН домовився з німецьким командуванням про вишкіл військову частину Дружини Українських Націоналістів, які мали воювати на території України проти більшовицьких окупантів за відновлення державності. Р. Шухевич погодився очолити ДУН з розрахунком, що у майбутньому Легіон зможе стати базою для формування української армії.

З січня 1943 р. в житті Романа Шухевича почався новий етап діяльності як Провідника й Командира національно-визвольної боротьби проти німецьких і російських окупантів.

Загинув у бою. Посмертно Герой України.

Детальніше …

редагувати Війська

Усташі (хорв. Ustaše — повставші) — хорватська фашистська, терористична організація у 1920—1940-их роках. Створена в січні 1929 р. лідером Хорватської партії права А. Павелічем. Мала багато східних рис із італійською фашистською партією і мала бази в Італії та Угорщині. Основною метою організації була незалежність від Югославії.

Після захоплення в 1941 р. Югославії військами Вермахту усташі за підтримки німців створили на території Хорватії, Боснії і Герцеговини маріонеткову «Незалежну державу Хорватія» на чолі з Павелічем. Усташі були причетні до масових вбивств жителів Югославії. Після визволення Югославії в 1945 р. багато членів організації усташів були страчені.

Детальніше …


Зені́тна гарма́та — артилерійська гармата, призначена для стрільби по повітряним цілям. Застосовується також для поразки наземних і надводних цілей. Зенітні гармати класифікуються по калібру (малого — від 20 до 60 мм, середнього — 60-100 мм, великого — понад 100 мм) і конструктивним особливостям (автоматичні та напівавтоматичні).

3енітні гармати з'явилися на початку Першої світової війни у Німеччині, Франції і Італії. У Росії перші 76-мм протилітакові гармати були виготовлені у 1915. По ходу розвитку авіації удосконалювалася і зенітна артилерія. 3енітні гармати різних калібрів створювалися в рухомому (буксирувані або змонтовані на автомобілях) і рідше у стаціонарному варіанті.

Детальніше …

редагувати Нагороди

Значо́к парашути́ста Німе́ччини (нім. Fallschirmspringerabzeichen та нім. Fallschirmschützenabzeichen)  — військова нагорода, нагрудний знак бундесвера, який присвоюється військовослужбовцям Збройних сил Німеччини за здійснення стрибків з парашутом. Призначений для носіння на військової формі одягу.

В націстської Німеччині перший значок для заохочення парашутистів (нім. Fallschirmschützenabzeichen) був заснований Германом Герінгом 5 листопада 1936. Значки були вручені усім солдатам, хто успішно пройшов повний курс повітряно-десантної підготовки та виконав необхідну кількість стрибків з парашутом.

На значку відображений орел, що атакує та тримає в кігтях свастику в обрамуванні посрібленого вінка. Значок носився на лівому боці грудей.

Видача винагороди була припинена після перепідпорядкування парашутних підрозділів сухопутних військ військово-повітряним силам Німеччини. Значок парашутистів люфтваффе виглядав так само, як і знак парашутистів сухопутних військ, проте в його верхній частині був відсутній імперський орел зі свастикою в кігтях. У авіаційному варіанті знаку свастика включена в основну композицію — її несе атакуючий орел.

Детальніше …

редагувати Категорії



редагувати 19 березня у Другій світовій війні

редагувати Цікаві факти

редагувати Необхідні статті

Кольмарська операціяБитва за Середземне море (1940—1943)Англо-Іракська війнаТаїландська операціяОборона ГонконгаФіліппінська операція (1941–1942)Гуамська операціяТиморська операціяНовогвінейська операціяОборона СингапураБитва за Індійський океанБитва в Кораловому моріАлеутська операціяФіліппінська операція (1944—1945)Битва за острови Рюкю
Ви також можете допомогти проєкту, заливши червоні посилання.

Статті на поліпшення

Ви можете допомогти проєкту, виправивши або дописавши статті.

Корисні шаблони:

редагувати Нові статті



Що таке Портали? | Список порталів | Нові портали
Довідка · Пісочниця · Кнайпа · Портали · Проєкти · Запити · Портал спільноти