Пам'ятник принцу Альбрехту Прусському

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пам'ятник принцу Альбрехту Прусському на тлі будівлі Музею Брехана

Пам'ятник принцу Альбрехту Прусському — бронзовий пам'ятник, встановлений в берлінському районі Шарлоттенбург в 1901 році в честь принца Альбрехта Прусського, брата короля Пруссії Фрідріха IV і імператора Німеччини Вільгельма I і генерала кавалерії, учасника Франко-прусської війни.

Принц Альбрехт зображений в сюртуку з шаблею, розкритою генеральської шинелі на хутрі, високих чоботях і кашкеті, його погляд спрямований у далечінь. У лівій руці принц тримає рукавички, в правій — кавалерійську батіг. Так, на думку авторів, принц Альбрехт виглядав у 1870 році. На барельєфах постаменту зображені батальні сцени Франко-прусської війни. Пам'ятник виконаний за проектом скульпторів Євгена Бермеля і Конрада Фрайберга. Учень Бегаса Бермель виконав статую, а однополчанин принца Альбрехта Фрайберг створив барельєфи постаменту. Пам'ятник принцу Альбрехту встановлений на бульварі Шлосштрассе на перетині з вулицею Шпандауэр-Дамм в безпосередній близькості від історичних будівель шлютеровских казарм, в яких в даний час розміщуються Збори Шарфа — Герстенберга, Музей Берггрюна і Музей Брехана. Урочиста церемонія відкриття пам'ятника відбулася 14 жовтня 1901 року в присутності кайзера Вільгельма II.

Література[ред. | ред. код]

  • Peter Bloch, Sibylle Einholz, Jutta von Simson (Hrsg.): Ethos & Pathos — Die Berliner Bildhauerschule 1786-1914, Band Ausstellungskatalog. Berlin 1990, ISBN 3-7861-1597-4, S. 47 ff, 420.
  • Uta Lehnert: Der Kaiser und die Siegesallee. Réclame Royale. Dietrich Reimer Verlag, Berlin 1998, ISBN 3-496-01189-0.
  • Eugen Boermel. In Ulrich Thieme, Felix Becker: Allgemeines Lexikon der Bildenden Künstler von der Antike bis zur Gegenwart. Band 4, Wilhelm Engelmann, Leipzig 1910, S. f 204.

Посилання[ред. | ред. код]