Фрідріхсвердерська церква

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Фрідріхсвердерська церква
нім. Friedrichswerdersche Kirche

Дата заснування 1824
Основна юрисдикція  Німеччина[1]
Офіційний сайт smb.spk-berlin.de/fwk
Вхід до церкви
Сходи
Склепіння

Фрідріхсвердерська церква — неоготична церква в історичному кварталі Фрідріхсвердер. Це перша та найвизначніша споруда в стилі німецької неоготики у Берліні.

Збудована за проєктом архітектора Карла Фрідріха Шинкеля. Її спорудження тривало з 1824 по 1831 роки. Прообразом цегляної однонавної будівлі стали неоготичні каплиці при англійських коледжах. Замовником будівництва був кронпринц Фрідріх Вільгельм. Особливістю Фрідріхверде, в той час містечка під Берліном, були вузькі та криві вулички які надавали йому середньовічного колориту, що вплинуло на побажання замовника щодо стилістики. Хоча в цілому це неоготична споруда, але в чіткому кубічному поділі корпусу і фасаду проглядає класицизм.

Під час Другої світової війни церква була зруйнована і пролежала в руїнах до 1982 року коли почалася реставрація завершена у 1987. Зараз в церкві розташований відділ Національної галереї. Тут виставлено скульптури прусського класицизму, найціннішими зразками якого є роботи Йогана Готфріда Шадова та Крістіана Данієля Рауха. Також в церкві розташована виставка присвячена життю та творчості її архітектора.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. archINFORM — 1994.

Література[ред. | ред. код]

  • Martina Abri: Die Friedrich-Werdersche Kirche zu Berlin. Gebr. Mann, Berlin 1992, ISBN 3-7861-1612-1 (Die Bauwerke und Kunstdenkmäler von Berlin Beiheft 22), Zugleich: Berlin, Techn. Univ., Diss., 1990.
  • Bernhard Maaz (Hrsg.): Friedrichswerdersche Kirche. Schinkels Werk, Wirkung und Welt. Staatliche Museen zu Berlin, Preußischer Kulturbesitz. G-und-H-Verlag, Berlin 2001, ISBN 3-931768-62-7.
  • Brigitte Schmitz, Steffen Werner (Hrsg.): Schinkelmuseum, Friedrichswerdersche Kirche. 3. bearbeitete Auflage. Staatliche Museen zu Berlin, Nationalgalerie, Berlin 1989.

Джерела[ред. | ред. код]