Педро Армендаріс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Педро Армендаріс
ісп. Pedro Armendáriz
Ім'я при народженні ісп. Pedro Gregorio Armendáriz Hastings
Народився 9 травня 1912(1912-05-09)[4][5][…]
Мехіко, Мексика[4]
Помер 18 червня 1963(1963-06-18)[1][2][…] (51 рік)
, Лос-Анджелес, США
·вогнепальне поранення
Поховання Panteón Jardínd
Країна  Мексика
Діяльність актор, кіноактор, телеактор
Alma mater California Polytechnic State Universityd
Знання мов іспанська[6] і англійська[6]
Роки активності 19351963
Жанр вестерн
Діти Педро Армендаріс молодшийd
IMDb ID 0000784

Педро Армендаріс (ісп. Pedro Armendáriz, уроджений Педро Грегоріо Армендаріс Хастінгс (ісп. Pedro Gregorio Armendáriz Hastings; 9 травня 1912 — 18 червня 1963) — мексиканський актор.

Біографія[ред. | ред. код]

Педро Армендаріс народився в Мехіко в родині мексиканця і американки. Коли він був ще дитиною, сім'я переїхала до Техасу, де пройшло його дитинство. Освіту Армендаріс отримав в Каліфорнійському політехнічному університеті, який закінчив за спеціальністю «інженерна справа». Після випуску повернувся до Мексики, де деякий час працював на залізниці, а також як гід і журналіст для журналу «México Real».

У кіно Армендаріс потрапив зовсім випадково, після того, як його, читає монолог з Гамлета американським туристам, зауважив режисер Мігель Сакаріас. Його кінодебют відбувся в 1935 році в Мексиці, і в подальшому Армендаріс багато знімався у себе на батьківщині, а також у Франції, Італії та Великій Британії. Актор двічі ставав лауреатом національної мексиканської премії «Аріель» за ролі у фільмах «Перлина» (1947) і «Шаль ​​Соледад» (1952). В кінці 1940-х Армендаріс з'явився в Голлівуді, де став одним з улюблених акторів Джона Форда.

У 1954 році Армендаріс знімався у Говарда Хьюза у фільмі «Завойовник», зйомки якого проходили в штаті Юта, в безпосередній близькості від полігону, де влада США проводили випробування ядерної зброї. У підсумку в наступні роки у 91 з 220 членів групи був діагностований рак, і для 46 з них це захворювання стало причиною смерті. Подібної долі не уникнув і Армендаріс, у якого виявили рак стегна. У той час актор знімався в другому фільмі про Джеймса Бонда «З Росії з любов'ю». Коли на знімальному майданчику стало відомо про його смертельний діагноз, всі сцени за участю актора була завершені за декілька днів. Незважаючи на це, кілька фінальних сцен так і не вдалося зняти, і тоді дублером Армендаріс виступив режисер картини Теренс Янг. [1] 18 червня 1963 року народження, не в силах виносити біль, Педро Армендаріс наклав на себе руки пострілом в серце з пістолета, який він непомітно проніс із собою до лікарні. [2] [3]

Його син Педро Армендаріс мл. (1940—2011) також став актором, знявшись в 1989 році в шістнадцятому фільмі про Джеймса Бонда «Ліцензія на вбивство».

Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]