Петер Віттіг

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петер Віттіг
нім. Peter Wittig
Петер Віттіг нім. Peter Wittig
Петер Віттіг
нім. Peter Wittig
Надзвичайний і Повноважний Посол ФРН в США
Нині на посаді
На посаді з 2014
Постійний представник ФРН при ООН
2009 — 2014
Народився 11 серпня 1954(1954-08-11) (69 років)
Бонн, ФРН
Відомий як дипломат, правник
Місце роботи Федеральне міністерство закордонних справ Німеччини і Schaeffler Groupd
Громадянство Німеччина Німеччина
Національність німець
Alma mater Університет Оксфорда, Боннський університет, університет Фрайбурга і Кентський університет
Нагороди
кавалерський хрест ордена «За заслуги перед Федеративною Республікою Німеччина»

Петер Віттіг (нім. Peter Wittig; 11 серпня 1954, Бонн, Німеччина) — німецький дипломат. Надзвичайний і Повноважний посол ФРН в США (з 2014).

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1954 році в Бонні. Після школи вивчав історію, політологію та право в Боннському університеті, Кентський університет у Великій Британії і в Оксфордському університеті. У 1982 році він захистив дисертацію на тему "Англійська шлях до соціалізму: фабіанці і їх значення для лейбористської партії і британської політики". У період з 1979 по 1982 роки Віттіг був доцентом Фрайбурзького університету, і писав статті на тему історії ідей і зовнішньої політики.

У 1982 році Віттіг почав роботу на дипломатичній службі ФРН. Першим призначенням після дипломатичних курсів стало посольство ФРН в Іспанії, за цим була робота в постійному представництві Німеччини при ООН і робота особистим помічником міністра закордонних справ Німеччини Клауса Кінкеля.

У 1997 році Віттіг був відправлений послом в Ліван, а в 1999 - на Кіпр. У 2002 році він став заступником директора відділу для ГО міністерства закордонних справ, керівництво якого він пізніше взяв на себе. У 2006 році здійснив разом з міністром закордонних справ Франком Вальтером Штайнмайером візит до Лівану, з метою визначити політику по відношенню до ключових проблем цього регіону.

У 2009 очолив представництво Німеччини при ООН. У липні 2011 року і вересні 2012 головував в Раді Безпеки ООН. Велику увагу приділяв проблемам навколишнього середовища, прав людини і Близького Сходу.

Віттіг здобув популярність в 2009 році, коли за вказівкою уряду утримався при голосуванні в РБ ООН про введення безполітної зони в Лівії. Прийнята тоді в Раді Безпеки резолюція відкрила шлях до військової операції Заходу щодо Лівії.

У 2014 році був призначений послом в США, переїхав з Нью-Йорку до Вашингтону[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Профіль на сайті Посольства. Архів оригіналу за 4 листопада 2014. Процитовано 11 жовтня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Петер Віттіг