Плоска Осокорівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Плоска Осокорівка
Витік на південний схід від смт Славгорода
Гирло Дніпро (Дніпровське водосховище)
Басейн басейн Дніпра
Країни: Україна Україна
Дніпропетровська область
Запорізька область
Регіон Запорізька область
Дніпропетровська область
Довжина 26 км
Площа басейну: 426 км²
Притоки: Осокорівка (права)

Пло́ска Осоко́рівка — річка в Україні, на межі Запорізької та Дніпропетровської областей. Ліва притока Дніпра (басейн Чорного моря).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина річки 26 км, площа басейну 426 км². Долина V-подібна, завширшки до 3 км, завглибшки до 50 м. Заплава завширшки до 100 м (у пригирловій частині заплава затоплена водами Дніпровського водосховища). Річище слабовиявлене, у верхів'ях пересихає. Похил річки 3,3 м/км. Споруджено кілька ставків.

Від села Тернівка планується використовувати річку для судноплавства[1].

Розташування[ред. | ред. код]

Плоска Осокорівка бере початок на південний схід від смт Славгорода. Тече на захід (частково — на північний захід). Впадає у Дніпро (у Дніпровське водосховище) на захід від села Воронового.

Основна притока: Осокорівка (права).

Господарське використання[ред. | ред. код]

Навесні 2019 року на 1821 метрі річки від села Тернівка і вниз за течією планується провести днопоглиблювальні роботи, пов'язані з будівництвом у ньому перевантажувального терміналу та зведенням причалу компанії «Нібулон». Під час днопоглиблювальних робіт з дна річки планується вилучити 286 тис. м³ ґрунту.[1]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Євген Гура (6 лютого 2019). В Запорізькій області зводять потужний зерновий термінал. Національний промисловий портал. Процитовано 3 травня 2019.

Джерела[ред. | ред. код]