Пол Побережний

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пол Говард Побережний
Paul Howard Poberezny
Народився 14 вересня 1921(1921-09-14)
округ Лівенворт, Канзас
Помер 22 серпня 2013(2013-08-22) (91 рік)
Ошкош, Вісконсин,
·рак
Поховання Ошкош, Вісконсин
Громадянство США
Національність американець українського походження
Місце проживання Ошкош, Вісконсин
Діяльність Ентузіаст та промоутер аматорського літакобудування[en]
Відомий завдяки Засновник Асоціації експериментальних літальних засобів[en]
У шлюбі з Одрі Побережна
(англ. Audrey Poberezny)
Діти Бонні Побережна
(англ. Bonnie Poberezny) та
Том Побережний
(англ. Tom Poberezny)
Нагороди У 1999 введений до Національної авіаційної зали слави[en][1]

Пол Говард Побережний був американським авіатором, авіаконструктором та ентузіастом і промоутером аматорського літакобудування[en]. Він заснував Асоціацію експериментальних літальних засобів[en] (англ. Experimental Aircraft Association — EAA), штаб-квартира якої розташована у місті Ошкош, що у штаті Вісконсин.[2]

Пола Побережного вважають першим серед особистостей, які сформували основні та загальні засади аматорського авіабудування. Завдяки своїй роботі в «EAA» він отримав репутацію людини, що надихала мільйони людей долучатися до аматорської авіації.[3][4][5]

Біографія[ред. | ред. код]

Пол народився 14 вересня 1921 у сільській місцевості округу Лівенворт, що у Канзасі. З дитинства мріяв про польоти і вже у віці 15 років полетів на власноручно відремонтованому одномісному планері виробництва Waco Aircraft Company. Планер на ремонт отримав від свого шкільного вчителя історії, який керував планерним клубом «Крила» (англ. Wings), і який оплатив вартість усіх необхідних для ремонту витратних матеріалів.[6]

Свій перший літак побудував у 1938, купивши комплект складових частин до літака виробництва компанії «Taylorcraft Aviation». Цей саморобний літак отримав назву «Маленький Пуп-Дек» (англ. Little Poop Deck) — від нікнейму Пола.[7] Підготовку і практичні навички пілота отримав і вдосконалював у Льотному клубі Мілвокі. У віці 17 років Пол став співвласником легкого біплана виробництва компанії American Eagle Aircraft Corporation. 13 травня 1939 здійснив свій перший самостійний політ. У цьому ж році була і перша вимушена посадка після відказу двигуна.[7]

Із своєю майбутньою дружиною Одрі познайомився ще у шкільному віці і це було кохання з першого погляду, яке Пол проніс через усе життя. Побралися 28 травня 1944. У шлюбі мали двох дітей. Син Том народився 3 жовтня 1946. Донька Бонні народилася 13 липня 1954.[7]

Військова кар'єра розпочалася для Пола під час ІІ світової війни у званні «рядовий» на посаді пілота-інструктора планера. Загалом він прослужив 30 років у Повітряних силах США на різних посадах, починаючи від помічника пілота і, закінчуючи командирськими посадами. Брав участь у ІІ світовій та у Корейській війнах.[7] В Кореї літав на C-47.

Після звільнення з військової служби повернувся до Одрі і Тома та у 1953-му заснував «Асоціацію експериментальних літальних засобів» (EAA).

Асоціація експериментальних літальних засобів[ред. | ред. код]

Пол за кермом «Red One» на Авіашоу у Ошкоші в 2010

Побережний заснував EAA в підвалі власного дому в селі Хейлс Корнерс (штат Вісконсин) у 1953-му. Перші збори членів асоціації відбулися 26 січня 1953.[7] Спочатку це була організація переважно будівників саморобних літаків, але згодом, діяльність поступово поширювалася на практично усі аспекти авіації загального призначення на міжнародному рівні. У 2014 році організація мала близько 180 000 членів у більш, ніж 100 країнах світу.[8]

EAA організовує і проводить щорічні літні авіашоу ентузіастів-авіаторів, відомі як «Авіашоу EAA у Ошкоші», у яких також беруть участь і авіавиробники зі світовими іменами, військово-повітряні сили США та NASA.

Перше шоу відбулося у 1953-му, і проходило на аеродромі аеропорту ім. Лоренса Тіммермана у Мілвокі. Із 1970-го і донині авіашоу проходять на аеродромі регіонального аеропорту округу Віннебаґо ім. Стіва Вітмена у Ошкоші.

На авіашоу в різні роки побували такі відомі літаки як «невидимка» Lockheed SR-71 Blackbird, «небесні вантажівки» Super Guppy та Airbus Beluga, фантастичний Вояджер, побудований Бертом Рутаном, «гроза комарів» і не тільки — Raptor, конвертоплан Bell Boeing V-22 Osprey та ін. Авіашоу EAA збирають до 500 000 глядачів і учасників, до 10 000 літаків, і є найбільшими аматорськими авіашоу у світі.

Поряд із регіональним аеропортом ім. Стіва Вітмена розташований музей Асоціації експериментальних літальних засобів[9] (англ. Experimental Aircraft Association — EAA), який базується на двох майданчиках, що на північ та на схід від аеропорту. Колекція музею нараховує близько 150 експериментальних літальних апаратів, спроектованих, побудованих і випробуваних аматорами і фанатами авіації та фахівцями асоціації. Асоціація також має власний «піонерський аеродром», де проводяться випробування, тренування та навчання.

Досягнення[ред. | ред. код]

Досвід пілота[ред. | ред. код]

Саморобний біплан Acro Sport II, сконструйований Полом Побережним
Pober Jr Ace

Протягом життя Побережний пілотував більше, ніж 500 типів повітряних суден, у тому числі, військові літаки, та більше, ніж 170 саморобних.[10][11] Загалом налітав більше 30 000 годин.

Досвід авіаконструктора та авіабудівника[ред. | ред. код]

За роки діяльності Пол модифікував, сконструював, побудував та випробував ряд повітряних суден. До найбільш знакових відносяться:

Публікації[ред. | ред. код]

У 1995 Побережнй написав серію статей для журналу Mechanix Illustrated, у яких детально описав, як придбати складові частини літаків, зібрати їх та побудувати літак у домашніх умовах. У статтях були розміщені фотографії, які наочно ілюстрували процес побудови Полом саморобного літака Baby Ace. Статті здобули популярність не тільки у США, а і по усьому світу.

1 січня 1996 року у видавництві «Red One Publishing, LLC» вийшла книга Бонні Побережної та її чоловіка Чака Парналла «Побережний: Історія розпочинається…», у якій описано життєвий шлях батька, починаючи від перших кроків у авіації, і включаючи заснування та становлення створеної ним асоціації ЕАА.

Основні нагороди, відзнаки, премії[ред. | ред. код]

Діяльність Пола Побережного принесла йому світову славу і визнання як найбільш видатної особистості у галузі аматорського літакобудування. Його праця, здобутки і досягнення були відмічені багатьма нагородами, преміями та відзнаками. Із основними з них можна ознайомитися у його біографії, складеній ЕАА.[12] Деякі із знакових премій та відзнак наведені нижче:

  • Перша премія Білла Мітчела за досягнення в галузі авіації — 1956;
  • Премія Національної асоціації пілотів «Пілот року» за видатний внесок в авіацію як Голови експериментальної асоціації повітряних суден — 1966;
  • Премія Асоціації повітряних сил Вісконсина (англ. "Wisconsin Air Force Association") — 1966;
  • Ступінь почесного доктора наук від Сент-Луїського університету — 1991;
  • Почесно введено до Зали Слави національної авіації в Дейтоні, штат Огайо — 1999 та ін.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 51 Heroes-Aviation(англ.) (укр. 51 герой авіації.)
  2. Paul Poberezny EEA Founder (англ.)] (укр. Пол Побережний — засновник EEA.)
  3. How to Build an Airplane(англ.) (укр. Як побудувати літак.)
  4. Paul Poberezny's Tree Great Accomplishments.(англ.) [Архівовано 21 серпня 2014 у Wayback Machine.] (укр. Три основні досягнення Пола Побережного.)
  5. Paul Poberezny and Maturing EAA.(англ.) (укр. Пол Побережний і становлення EAA.)
  6. Poberezny Steps Down. Air Progress: 40. August 1989. (англ.)
  7. а б в г д Poberezny, Paul Howard, Entrepreneur [Архівовано 2016-08-20 у Wayback Machine.] (англ.)
  8. eaa.org Сайт EAA (англ.)
  9. Музей EAA (англ.)
  10. Don Berliner (Winter 1971). Flying more than 100 different homebuilts. Air Trails. (англ.)
  11. [1] [Архівовано 9 лютого 2014 у Wayback Machine.] EAA, Tribute to Paul Poberezny, accessed 23 August 2013 (англ.)
  12. Official EAA biography (англ.) (укр. Офіційна біографія від EAA)

Джерела[ред. | ред. код]