Портал:Нацистська Німеччина/Вибрані формування/Архів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

2023[ред. код]

1 березня[ред. код]

Емблема дивізії
Емблема дивізії

1-ша парашутно-танкова диві́зія «Герман Герінг» — змішана дивізія, одне з найелітніших з'єднань Збройних сил Третього Рейху, що організаційно входила до складу Люфтваффе. Створене на базі поліцейського батальйону після приходу нацистів до влади у 1933 році, за період свого існування було розгорнуто до танкового корпусу. Дивізія брала активну участь у бойових діях у Північній Африці, на Сицилії, в Італії та на Східному фронті. Поряд з деякими з'єднаннями Вермахту і військ СС, дивізія «Герман Герінг» стала одним з найславетніших військових формувань Третього Рейху.
За кількістю кавалерів Лицарського хреста з'єднання «Герман Герінг» входить до п'ятірки лідерів серед військових формувань сухопутних військ Третього Рейху (хоча дивізія належала повітряним силам гітлерівської Німеччини).::::::::::::::::Докладніше

1 листопада[ред. код]

Емблема 501-го важкого танкового батальйону
Емблема 501-го важкого танкового батальйону

501-й важкий танковий батальйон (нім. schwere Panzerabteilung 501, s PzAbt 501) — важкий танковий батальйон вермахту часів Другої світової війни, що мав на озброєнні важкі танки Tiger I і Tiger II.
501-й важкий танковий батальйон сформований 10 травня 1942 року в Ерфурті шляхом об'єднання важких рот винищувачів танків. 1 грудня 1942 року змішаний танковий підрозділ, що мав у своєму складі Panzer III і Tiger I, вступив у перший бій з танковими підрозділами союзників, знищивши поблизу Тебурба у сутичках дев'ять американських та два британських танки.
12 травня 1943 року рештки 501-го танкового батальйону капітулювали союзникам на півночі Тунісу, завершивши Африканську кампанію.
9 вересня 1943 року у Падерборні сформований 501-й важкий танковий батальйон другого формування. У грудні 1943 року перекинутий на Східний фронт, бився у район Вітебська, у смузі відповідальності групи армій «Центр».
20 грудня 1943 року біля Лосівки танковий батальйон вступив у перший бій, і, ціною втрати власних лише двох, знищив у бою 21 радянський танк та 28 гармат. За наступні п'ять днів боїв німецькі танкісти знищили 81 танк противника, але з 39 «Тигрів» в строю лишилося тільки 16, зокрема два важких танки були захоплені Червоною армією. В затятих боях проти Червоної армії, що наступала в операції “Багратіон”, танковий батальйон вів кровопролитні бої під Оршею й був фактично знищений.
У липні 1944 року в Ордруфі розгорнутий 501-й важкий танковий батальйон третього формування. Брав участь у боях у східній Польщі. 21 грудня 1944 року 501-й важкий танковий батальйон перейменували на 424-й важкий танковий батальйон.::::::::::::::::Докладніше