Портрет Венні Солдан-Бруфельдт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Портрет Венні Солдан-Бруфельдт
Porträtt av Venny Soldan-Brofeldt

Автор Ханна Хірш (Паулі)
Час створення 1886/1887
Розміри 125 × 134 см
Місцезнаходження Гетеборзький художній музей (Гетеборг)

«Портрет Венні Солдан-Бруфельдт» — картина Ханни Паулі[en], написана 1887-го року. У 1911 році придбана Гетеборзьким художнім музеєм, де вона i зберігається.

Аналіз[ред. | ред. код]

Ханна Хірш (Паулі) намалювала портрет своєї фінської подруги та колеги художниці Венні Солдан (офіційне ім'я Вендла Ірені). Двоє художниць, яким було 23-24 роки, жили разом у Франції, мали спільну студію на бульварі Монпарнас у Парижі та навчалися в Академії Колароссі. Ханна Хірш починала вивчення мистецтва у Стокгольмі, в технічному училищі та жіночому відділенні Королівської Академії витончених мистецтв, а потім продовжила у Франції. У 1885 році Ханна отримала від Академії Золоту медаль і стипендію за картину «Під лампою».[1] Вчилася з 1885 по 1887 рік у майстерні Паскаля Данье-Бювера (Pascal Dagnan-Bouveret) і Рафаеля Коллена (Raphael Collin).

Портрет, виконаний в реалістичній традиції, зображував художницю в невимушеній позі, сидячи на підлозі студії, відпочиваючи під час роботи. Картина викликала запеклі суперечки. Портрет виявився нетрадиційним для жанру того часу, оскільки зображував жінку — художницю під час роботи, та ще й не в належному буржуазному вбранні.

Портрет мав бути представленим на Паризькому салоні у 1887 році. Але Ханна Хірш закохалася, повернулася до Швеції та вийшла заміж у жовтні 1887. Венні Солдан одружилася 1891-го. Подруги підтримували дружбу та листування.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]