Пхаса

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пхаса
5-й правитель Сілли
80 — 112
Попередник: Тхархе
Наступник: Чима
 
Народження: 1 століття
Кьонджу, Північна провінція Кьонсан
Смерть: 112
Батько: Юрі
Шлюб: Phu nhân Saseongd
Діти: Чима

Пхаса (кор. 파사, 婆娑, Pasa, P'asa; пом. 112) — корейський правитель, п'ятий володар (ісагим) держави Сілла періоду Трьох держав.

Походження[ред. | ред. код]

Самгук Сагі називає його сином Тхархе та його дружини, персіянки. Більшість сучасних істориків схиляються до того, що він був сином вана Юрі.

Правління[ред. | ред. код]

87 року Пхаса збудував перший сілланський замок за межами Кьонджу.

94 року до меж Сілли вторглись війська конфедерації Кая, але ван відрядив тисячний загін кінноти й відбив напад. Коли за два роки Кая завдала нового удару, Пхаса особисто очолив 5-тисячне військо та знову здобув перемогу. Згодом до Сілли прибув посланець із Кая з дарунками.

101 року було зведено царську фортецю Вулсон. Рештки тієї фортеці збереглись дотепер у центральній частині Кьонджу. Наступного року Сілла взяла під контроль раніше незалежні Сілдікґок, Еумджіпол (північна частина сучасного Кьонджу) та Апдок. За шість років Пхаса завоював держави Біджі, Дабол (сучасний Пхохан) і Чопхал (сучасний Чханвон).

85 року до меж Сілли вторглась Пекче, а 105 Пхаса уклав мир із ваном Кіру.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Самгук Сагі
  • ИСТОРИЧЕСКИЕ ЗАПИСИ ТРЕХ ГОСУДАРСТВ КНИГА ПЕРВАЯ ЛЕТОПИСИ СИЛЛА. ЧАСТЬ 1 (рос.) . Архів оригіналу за 10 листопада 2018. Процитовано 18 травня 2020.