Піллкаллер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Піллкаллер
Походження  Пруссія

Піллкаллер (нім. Pillkaller, Pillkaller Machandel) — алкогольний напій з ковбасою або коктейль, з німецької провінції Східна Пруссія. Назва походить від східно-пруського міста Піллькальєн, сьогодні — Добровольськ (Калінінградська область). Можна перекластии як «піллкалленець».

Історія[ред. | ред. код]

Мешканці містечка Піллкаллен мали славу випиваків. «Людина не може випити скільки кінь. Але тільки не піллкалленець» — говорили про них. Саме вони і придумали цей рецепт вживання шнапса з ковбасою. Кілька піллкаллерів з товстими кусками ковбаси могли навіть замінити вечерю.[1] Коктейль з Піллкаллера увійшов у пруський фольклор.[2]

У якості напою по традиції використовувався ялівцевий шнапс, який виробляється у Тапіау (нині город Гвардійськ). У наші дні шнапс Pillkaller Machandel виробляється у Ахаузене, він є відомим аперитивом на півночі Німеччини. На старо-фризькій (давній німецькій) мові ягода ялівець називається «Machandel», звідси і друга назва Pillkaller Machandel. Але підійде і зерновий шнапс (Doppelkorn, Kornbrand, Edelkorn), ялівцевий шнапс Steinhaeger або джин. У якості їжі — лебервурст і гірчиця[1].

Другий відомий коктейль родом з цього міста — «Молоко кобил з Піллкаллера». У келих для шампанського наливалась підігріта анісова горілка (арак), додавався шматочок цукру, зверху накладались сливи, вживали через соломинку.

Вживання[ред. | ред. код]

Існують два способи вживання піллкаллера. Перший:з’їсти шматочок гострої ліверної ковбаси з гірчицею і зразу ж запити шнапсом. Другий: покласти у склянку ліверну ковбасу з гірчицею і випити напій одним ковтком, одночасно з’їдаючи ковбасу.

Примітка[ред. | ред. код]

  1. а б Пиллькаллер. Архів оригіналу за 25 квітня 2020. Процитовано 5 квітня 2020.
  2. Harald Saul. Ostpreußen — Das große Buch der Familienrezepte. Bassermann Verlag, 2017. — 224с.

Література[ред. | ред. код]

  • Hartmut Boockmann: Ostpreußen und Westpreußen. Siedler, Berlin 1992, ISBN 3-88680-212-4, (Deutsche Geschichte im Osten Europas).
  • Richard Dethlefsen: Das schöne Ostpreußen. Piper, München 1916