Пінгвін галапагоський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Галапагоський пінгвін

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Пінгвіноподібні (Sphenisciformes)
Родина: Пінгвінові (Spheniscidae)
Рід: Пінгвін (Spheniscus)
Вид: Пінгвін галапагоський
Spheniscus mendiculus
Sundevall, 1871
Посилання
Вікісховище: Spheniscus mendiculus
Віківиди: Spheniscus mendiculus
ITIS: 174465
МСОП: 22697825
NCBI: 156760

Пінгві́н галапаго́ський[2] (Spheniscus mendiculus) — вид пінгвінів роду Пінгвін (Spheniscus), ендемічний для Галапагоських островів. Це єдиний вид пінгвінів, що мешкає на широті екватора і здатний виживати в таких умовах завдяки холодним течіям Гумбольдта і Кромвеля. Гніздиться переважно на острові Фернандіна та заході острова Ісабела, хоча менші популяції існують і на інших островах архіпелагу. Чисельність популяції оцінюють в 1800 особин.

Галапагоський пінгвін — це вид очкових пінгвінів.

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Дорослі особини галапагоських пінгвінів досягають зросту близько 50 см і ваги близько 2,5 кг. У галапагоських пінгвінів голова і спина чорні, біла смуга йде від горла вгору до голови і доходять до очей, спереду пінгвіни білі. Над дзьобом і кінчик над дзьобом — чорні, під дзьобом і шкіра навколо очей — рожево-жовті.

Поширення[ред. | ред. код]

Галапагоський пінгвін унікальний серед інших пінгвінових тим, що його ареал — не антарктичні і субантарктичні райони, а розташовані всього за декілька десятків кілометрів від екватора Галапагоські острови. Близько 90 % пінгвінів мешкають на островах Фернандіна і Ісабела. У Галапагоських пінгвінів найменший ареал і найменша чисельність серед пінгвінів. Світова популяція налічує менше 1000 пар.

Живлення[ред. | ред. код]

Основний раціон галапагоських пінгвінів — дрібні риби, ракоподібні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Кількість особин галапагоських пінгвінів оцінюється в 1500—2000 дорослих птахів. Температура повітря в місцях проживання коливається в межах +18 — +28°С, води — +22 — +24°С.

Розмноження[ред. | ред. код]

Галапагоські пінгвіни висиджують яйця зазвичай 38-40 днів, поперемінно самець з самкою. У віці 60-65 днів пташенята виходять в море з дорослими особинами. Гніздяться галапагоські пінгвіни поруч з водою.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Spheniscus mendiculus. IUCN Red List of Threatened Species. 2006. Архів оригіналу за 3 грудня 2007. Процитовано 1 серпня 2008. 
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]