Пітер Герардус ван Оверстратен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пітер Герардус ван Оверстратен
нід. Pieter Gerardus van Overstraten
Пітер Герардус ван Оверстратен
Пітер Герардус ван Оверстратен
Портрет Пітера Герардуса ван Оверстратена
Прапор
Прапор
33-й Генерал-губернатор Голландської Ост-Індії
16 серпня 1796 — 22 серпня 1801
Попередник: Віллем Арнольд Альтінг
Наступник: Йоханнес Сіберг
 
Народження: 9 лютого 1755(1755-02-09)
Берген-оп-Зом, Голландська республіка
Смерть: 22 серпня 1801(1801-08-22) (46 років)
Батавія, Голландська Ост-Індія
Країна: Голландська республіка

Пітер Герардус ван Оверстратен (нід. Pieter Gerardus van Overstraten; 9 лютого 1755 — 22 серпня 1801) — тридцять третій генерал-губернатор Голландської Ост-Індії. Він був останнім губернатором, призначеним Голландською Ост-Індійською компанією, яка була розпущена в 1799 році. Однак, оскільки голландський уряд взяв на себе управління територіями компанії в Ост-Індії, він залишився на посаді генерал-губернатора і став першим генерал-губернатором, призначеним урядом.

Біографія[ред. | ред. код]

В 1780 році, знаходячись в Нідерландах, ван Оверстратен був призначений надзвичайним членом Ради Юстиції в Батавії. В наступному році він прибув в колонії, де в 1783 році став дійсним членом Ради Юстиції, а в наступному році- фіскальним адвокатом (нід. advocaat-fiscaal). Після стрімкої кар'єри в суддівській системі, ван Оверстратен перейшов в уряд Голландської Ост-Індії в 1784 році, спочатку в якості другого секретаря, а в 1786 році- першого секретаря. В 1789 році він був призначений надзвичайним членом Ради Індій.

В 1791 році ван Оверстратен був призначений директором і губернатором північно-східного узбережжя Яви. На цій посаді він, зокрема, посприяв становленню Хаменгкубувоно II султаном Джок'якарти. Пізніше ван Оверстратен написав мемуари для свого наступника, в яких виклав свій досвід управління північно-східним яванським узбережжям і внутрішніми князівствами.

16 серпня 1796 року Пітер Герардус ван Оверстратен був призначений генерал-губернатором. Віллем Альтінг передав Пітеру посаду лише 17 лютого наступного року, одна підтверждення з Європи надійшло лише 22 січня 1799 року. В цьому ж році був розпущений Верховний уряд Індії, проте ван Оверстратен залишися генерал-губернатором на службі у Батавської республіки. Він залишався на посаді до смерті 22 серпня 1801 року.

Під час керівництва ван Оверстратена Голландська Ост-Індія переживала не кращі часи. Голландська Ост-Індійська компанія була розпущена, Тернате окупувала Британія, Батавія була блокована британським флотом, були зруйновані численні голландські укріплення.

Джерела[ред. | ред. код]