Район Німеччини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Повіти Німеччини

Райо́н, або Пові́т (нім. Kreis, «округ»; нім. Landkreis, «земельний округ») — адміністративно-територіальна одиниця повітового рівня в Німеччині. Повітове об'єднання громад відповідно до німецького громадського права. У Північному Рейні-Вестфалії та Шлезвіг-Гольштейні називаються Kreis; у всіх інших частинах країни — Landkreis (земельний повіт). Принципи територіального управління діють після принципів комунального самоврядування.

Опис[ред. | ред. код]

Усі ландкрайси Німеччини поділяють себе на кілька підпорядкованих громад (нім. Gemeinde). Кількість громад на один район дуже різна і становить від 6 громад в ландкрайсі Аммерланд (нім. Ammerland) (Нижня Саксонія) до 235 громад у ландкрайсі Бітбурґ-Прюм (нім. Bitburg-Prüm) (Рейнланд-Пфальц). При цьому не всі громади мають власне самоврядування. Для виконання управлінських функцій багато з них об'єдналося в «управлінські громади» (нім. Verwaltungsgemeinschaften). Вони мають різні визначення, властивості та компетенцію, залежно від федеральної землі. Особливим в Німеччині є регіон Ганновер. У ньому об'єднаний старий район Ганновер (нім. Landkreis Hannover) і місто Ганновер. При цьому Ганновер зберіг багато прав як місто окружного підпорядкування.

Переклад[ред. | ред. код]

У XVIII — на початку XX століття німецьке Kreis традиційно перекладали українською як «повіт» (рос. уезд, пол. powiat). Після радянської адміністративної реформи в Україні 1923 року, коли повіти замінили районами, слово Kreis в радянській українській літературі стали частіше перекладати асоціативно як «район». З кінця XX століття слово «повіт» частіше використовується в краєзнавчій літературі. Посольство Німеччини в Україні використовує застарілу радянську[джерело?] манеру перекладу Kreis як «район»[1].

Історія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 24 травня 2007. Процитовано 11 травня 2007. 

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Dotzauer, W. Die deutschen Reichskreise (1383—1806). Geschichte und Aktenedition. Stuttgart: Franz Steiner, 1998.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Район Німеччини