Столиця (автомобільне ралі)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ралі Столиця

Країна Україна
Регіон Київська область
Місто Київ
Роки проведення 1999 – 2020
Дорожнє покриття Асфальт, грунт, гравій
Турніри, до яких входило Чемпіонат України: 9 - 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004, 2018, 2019, 2020,

Кубок України: 1 - 2005

Кубок Столиці: 4 - 2006, 2007, 2008, 2009

Найбільше учасників 51 (2004)
Найменше учасників 17 (2007)
Офіційна вебсторінка https://www.kmamk.com/

Ралі «Столиця» – традиційне змагання з автомобільного ралі, яке проводилось в Києві та Київській області області України з 1999 по 2020 роки з перервами. Входило до заліків чемпіонату та Кубку України з ралі, а також до заліку Кубку Столиці. Незмінними організаторами ралі «Столиця» виступали Київський міський автомотоклуб (КМАМК) та Автомобільна федерація України.

Історія[ред. | ред. код]

Першу спробу провести змагання з класичного ралі в столиці незалежної України було зроблено в 1995 та 1996 роках під назвою ралі «Київ». Попри очевидну перспективу такої події, її організатор, Київський регіональний автоклуб «Славутич», в 1997 році відмовився від подальшого проведення гонки. Натомість, цього ж року було утворено Київський міський автомотоклуб, який почав організовувати в Києві спочатку змагання з кільцевих гонок, а потім – і класичне ралі.

Перше ралі «Столиця», проведене в квітні 1999 року як перший етап чемпіонату України, одразу отримало схвальні відгуки від вболівальників, яких приваблював, зокрема, урочистий старт змагання на центральній вулиці Києва – Хрещатику. Зі спортивної ж точки зору гонка запам’яталась численними дискваліфікаціями лідерів і перемогою екіпажу Валентина Марчука та Леоніда Косянчука, яких до початку змагання не відносили до числа фаворитів[1].

Вже в 2001 році ралі «Столиця» отримало міжнародний статус, ставши, крім етапу чемпіонату України, ще й етапом так званого Кубку Президентів. Але найбільш гучним стало змагання 2004 року, в якому взяли участь два британські екіпажі на автомобілях світового класу Ford Focus RS WRC – один з них, Дуглас Холл та Стівен Егглстоун, і виграв змагання[2].

Наприкінці 2004 року в українській ралійній спільноті розгорнулась дискусія на тему «чи потрібні в чемпіонаті України асфальтові ралі», результатом якої стало виключення ралі «Столиця» з календаря цієї серії[3]. Попри це, ще два роки поспіль Київський автомотоклуб проводив змагання в звичному форматі – але тепер вже в статусі етапу Кубку України з спринт-ралі та Кубку Столиці[4].

На початку 2007 року стало очевидно, що асфальтовий формат змагання зрештою вичерпав себе. З 2007 по 2009 роки було організовано ще три ралі «Столиця» на гравійних та грунтових дорогах Київської області, після чого проведення гонки тимчасово припинилось.

Відродження ралі «Столиця» відбулось в 2018 році в так званому «змішаному» форматі – урочиста церемонія відкриття, як і раніше, проводилась на Хрещатику, тоді як змагальні ділянки було прокладено гравійними дорогами Житомирської області поблизу міста Іршанськ[5]. Завдяки такому рішенню гонка знов повернулась до чемпіонату України і три роки поспіль проходила, як один з його етапів.

В 2021 році ралі «Столиця» також було заявлене, як фінальний етап чемпіонату України, але через черговий спалах пандемії COVID-19 організаторами було прийняте рішення відмінити змагання[6]. Починаючи ж з 2022 року через повномасштабне вторгнення Росії проведення всіх змагань з ралі в Україні було тимчасово припинено.

Траса[ред. | ред. код]

Асфальтові спецділянки[ред. | ред. код]

В період з 1999 по 2006 рік ралі «Столиця» проходило виключно на асфальті. Найбільш видовищними були спецділянки, розташовані на території Національного експоцентру України, Національного музею народної архітектури та побуту України в Пирогові, а також доріжки Голосіївського лісу. Крім того, в різні роки були задіяні шляхи загального користування біля Чабани та Бортничі. Також спецділянками іноді використовувались закриті траси автодромів «Чайка» та «Феофанія».

Гравійні спецділянки[ред. | ред. код]

В 2007 році ралі «Столиця» проходило грунтовими дорогами поблизу міста Біла Церква. В наступні два роки для проведення змагання використовували штучну грунтову трасу «Боярський Вал», побудовану в межах міста Боярка[7]. Починаючи з 2018 року змагальні ділянки ралі «Столиця» було прокладено гравійними лісовими дорогами поблизу міста Іршанськ Житомирської області[8].

Переможці[ред. | ред. код]

Рік Статус Пілот Штурман Автомобіль
1999 Чемпіонат України з ралі Україна Валентин Марчук Україна Леонід Косянчук Mazda 323
2000 Чемпіонат України з ралі Україна Олександр Салюк-старший Україна Сергій Томчані Ford Escort RS Cosworth
2001 Чемпіонат України з ралі Україна Володимир Петренко Україна Ігор Полутов Mitsubishi Lancer Evo VI
2002 Чемпіонат України з ралі Україна Андрій Александров Україна Іван Герман Subaru Impreza GT
2003 Чемпіонат України з ралі Україна Олександр Салюк-старший Україна Леонід Косянчук Mitsubishi Lancer Evo VII
2004 Чемпіонат України з ралі Велика Британія Дуглас Холл Велика Британія Стівен Егглстоун Ford Focus RS WRC
2005 Кубок України з ралі-спринту Україна Олександр Салюк-старший Україна Леонід Косянчук Mitsubishi Lancer Evo VII
2006 Кубок Столиці Україна Олександр Салюк-молодший Україна Олександр Горбік Mitsubishi Lancer Evo VII
2007 Кубок Столиці Україна Іван Бойченко Україна Олександр Ягольницький Mitsubishi Galant VR-4
2008 Кубок Столиці Україна Володимир Петренко Україна Дмитро Яровенко Mitsubishi Lancer Evo IX
2009 Кубок Столиці Україна Іван Бойченко Україна Олександр Ягольницький Mitsubishi Lancer Evo VIII
2018 Чемпіонат України з ралі Україна Борис Ганджа Україна Євген Сокур Mitsubishi Lancer Evo IX
2019 Чемпіонат України з ралі Україна Антон Корзун Україна Павло Кононов Mitsubishi Lancer Evo IX
2020 Чемпіонат України з ралі Україна Валерій Горбань Естонія Сергій Ларенс MINI JCW WRC

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • На ралі «Столиця» 2000 року відбувся дебют в українському ралі автомобіля Subaru Impreza GT, яким керував екіпаж Андрія Александрова та Геннадія Панфілова. Екіпаж брав участь у змаганні автомобілем безпеки[9].
  • На ралі «Столиця» 2002 року відбувся дебют гоночної команди MacCoffee Rally Team, яка згодом стала рекордсменом за кількістю перемог в командному заліку чемпіонату України[10].
  • На ралі «Столиця» 2004 року відбувся перший і останній старт в українському ралі автомобілів Ford Focus RS WRC, якими керували британські екіпажі Холл/Егглстоун та Тінклер/Кларк.
  • Крім того, обидва Салюки, старший та молодший, утримують рекорди, як найстарший та наймолодший переможці ралі «Столиця». Салюк-старший виграв це ралі в 2005 році у віці 50 років та 6 місяців, Салюк-молодший переміг в 2006 році у віці 27 років та 9 місяців.
  • Рекордсменом серед автомобільних брендів, які вигравали ралі «Столиця», є марка Mitsubishi, на рахунку якої 9 перемог в цьому змаганні. Крім того, в різні роки ралі «Столиця» вигравали автомобілі Ford, Mazda, MINI та Subaru.
  • Найбільше учасників (51 екіпаж) стартувало в ралі «Столиця» 2004 року, найменше (17 екіпажів) – в ралі «Столиця» 2007 року.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]