Рахматулліна Зугура Яганурівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рахматулліна Зугура Яганурівна
башк. Зөһрә Йыһанур ҡыҙы Рәхмәтуллина
 
Народження: 26 серпня 1961(1961-08-26) (62 роки)
Іглінський район, Башкирська АРСР, РРФСР, СРСР
Країна: Росія
Освіта: Башкирський державний університет
Ступінь: доктор філософських наук
Партія: Єдина Росія
Нагороди:
медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Зугура Яганурівна Рахматуллінанар.. 26 серпня 1961, х. Нижні Лемези, Башкирська АРСР, Російська РФСР) — доктор філософських наук, професор; міністр освіти Республіки Башкортостан (2004—2006); депутатка Державної думи Російської Федерації VI скликання (2011—2016); депутатка Державної Думи Російської Федерації VII скликання (з 2016).

Життєпис[ред. | ред. код]

Зугура Рахматулліна народилась 1961 року. У 1985 році була призначена лаборантом, а за рік — старшим лаборантом, згодом — інженер відділу Башкирського державного університету імені 40-річчя Жовтня у місті Уфа.

З 1986 по 1991 роки вона навчання в аспірантурі Башкирського державного університету імені 40-річчя Жовтня

Потім перейшла на викладацьку діяльність. Пройшла шлях від асистента кафедри, старшого викладача до доцента кафедри Башкирського державного університету імені 40-річчя Жовтня

У 1996—1999 роках Зугура Рахматулліна навчалась у докторантурі Башкирського державного університету імені 40-річчя Жовтня

З 2000 року знову працювала викладачем своєї альма-матер: доцент, виконувач обов'язків завідувача, завідувач кафедри, професор кафедри етики, естетики та культурології Башкирського державного університету

У 2004 році була призначена міністром освіти Республіки Башкортостан. У 2006 році знову повернулась до викладацької діяльності: професор, завідувач кафедри етики, естетики та культурології Башкирського державного університету

У 2010 році Зугура Рахматулліна знову повернулась до республіканської влади — на рік обійняла посаду заступника Прем'єр-міністра Уряду Республіки Башкортостан.

На парламентських виборах у грудні 2011 року Зугура Рахматулліна була обрана депутатом Державної Думи VI скликання Федеральних Зборів РФ. У парламенті була обрана заступницею голови комітету Державної Думи з культури.

Обиралася депутатом від виборчого об'єднання Всеросійська політична партія «Єдина Росія»

У 2016 році Зугура Рахматулліна була переобрана депутатом Державної Думи VII скликання Федеральних Зборів РФ. Нині вона працює у складі комітету у справах національностей.

Зугура Рахматулліна обиралася по одномандатному виборчому округу — Бєлорєцький № 5

Член політичної партії Єдина Росія.

У травні 2017 року Зугура Рахматулліна взяла участь у Першому з'їзді Асамблеї народів Євразії, де серед іншого піднімались питання миру. А для цього, на її думку, необхідно прагнути до поглиблення взаєморозуміння між народами Євразії. Люди повинні через культуру подивитися на представників інших національностей, зрозуміти, чим вони живуть, які цінності для них важливі.

Потрібно розуміти, що ніколи ще країни світу, особливо в Євразії, не знаходились настільки близько до прірви військового конфлікту, який, якщо вибухне, позначиться на всіх, принесе нещастя кожному народу цього регіону, — сказала у прес-центрі «Парламентской газеты» Росії Зугура Рахматулліна у червні 2017 року[1].

Родина[ред. | ред. код]

Зугура Рахматулліна заміжня, має дочку.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

Дійсний член Російської академії природничих наук.

Авторка понад 400 друкованих праць, включаючи монографії та навчальні посібники з проблем філософії культури і виховання.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Медаль ордена «За заслуги перед Вітчизною» II ступеня (26 серпня 2016 року) — за активну законотворчої діяльності і багаторічну роботу[2]
  • Почесне звання «Заслужена діячка науки Республіки Башкортостан» (2006)
  • Почесні грамоти Міністерства освіти і науки Російської Федерації (2009), державних Зборів — Курултаю Республіки Башкортостан (2011)
  • Подяку Уряду Російської Федерації (2013).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Участники I съезда Ассамблеи народов Евразии: Умирать и воевать никто не стремится [Архівовано 26 березня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  2. Указ Президента Російської Федерації від 26 серпня 2016 року № 432 «Про нагородження державними нагородами Російської Федерації». Архів оригіналу за 27 березня 2019. Процитовано 26 березня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]