Ризький напрямок Московської залізниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ризький напрямок МЗ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ризький напрямок Московської залізниці
Логотип
Зображення
Офіційна назва англ. Rizhskoye line
Країна  Росія
Адміністративна одиниця Московська область
Москва
Ширина колії російська колія
Початкова чи кінцева точка Moscow Rizhskaya stationd і Шаховська (станція)
Дорожня карта
Тип електрифікації 3 кВ постійного струмуd
CMNS: Ризький напрямок Московської залізниці у Вікісховищі


Ризький напрямок МЗ
Країна Росія
Статус діюча
Роки роботи з 1901
Підпорядкування Російські залізниці
Експлуатаційна довжина залізниці 155 км
Ширина колії 1 520 мм
Тип електрифікації постійний струм 3 кВ
Електропоїзд ЕП2Д на пл. Покровське-Стрешнєво

Ризький напрямок Московської залізниці — залізничні лінії на захід від Москви. Головний хід починається на станції Москва-Ризька і прокладено через міста Красногорськ, Дєдовськ, Істра і Волоколамськ до станції Шаховська. Довжина головного ходу 155 км. На захід від станції Шаховська є межа між Московською і Жовтневою залізницями. Історична назва — Московсько-Віндавська залізниця[1][2].

Ризьким напрямком курсують приміські електропоїзди, що сполучають захід Московської області з Москвою і з півднем області, а також поїзди далекого прямування до Риги, Великих Лук. Це найменший за обсягом приміського руху залізничний напрямок з Москви. Головний пасажирський термінал — Москва-Ризька.

Опис[ред. | ред. код]

Адміністративно Ризький напрямок є Московсько-Ризької дистанцією колії і входить до складу Московсько-Смоленського відділення МЗ (центр — Москва-Пасажирська-Смоленська).

Всі пункти зупинки обладнані високими пасажирськими платформами, розрахованими на приймання дванадцативагонних електропотягів. Також, на станціях Волоколамськ та Шаховська є низькі платформи, призначені для посадки в поїзди далекого прямування та приміські поїзди сполученням ВолоколамськРжев-Балтійський. На станції Маніхіна-1 низька платформа побудована для обслуговування електропоїздів ВМО.

Трафік[ред. | ред. код]

Пасажирський трафік[ред. | ред. код]

Щодня напрямком курсують 2 пари поїздів далекого прямування — до Риги та Великих Лук (крім вівторка та суботи з Москви, понеділка, суботи в Москву).

Напрямком щодня прямує 72—73 пари приміських електропоїздів з плечем обороту від Серпухова до Шахівської. На станції Маніхіно-1 існує пересадка на електропоїзди Великого кільця МЗ до станцій Поварово-2, Кубинка-1 (і далі на Бекасово-1, Сандарово). Ризький напрямок обслуговують електропотяги моторвагонних депо Нахабіно та Перерва (Москва — Новоєрусалимська). При цьому можлива також пішохідна пересадка на пл. 165 км Великого кільця.

Також 1 раз на добу (влітку 2 рази, від ст. Шаховська) курсує приміський поїзд Ржев-Балтійський — Шаховська — Ржев-Балтійський

Вантажний трафік[ред. | ред. код]

Вантажні поїзди прямують на захід, в основному від станцій Маніхіно-1 (з Великого кільця МЗ), ПідмосковнаМалого кільця МЗ і навантажувальних терміналів) і від вантажного терміналу станції Москва-Ризька.

Схема лінії[ред. | ред. код]

Головний хід двоколійний до ст. Волоколамськ, далі до ст. Шаховська одноколійна лінія. Схрещення поїздів на цій ділянці можливо на станції Благовіщенське. Роз'їзд Бухолово ліквідовано, має статус зупинкового пункту. Далі від Шаховської прокладено одноколійну неелектрифіковану дільницю на Ржев і далі, обслуговує Жовтнева залізниця (межа залізниць на захід від ст. Шаховська).

Колійний розвиток станції Покровське-Стрешнєво знято, станція стала зупинним пунктом.

Станції Москва-Ризька, Нахабіно, Дєдовськ, Новоєрусалимська, Рум'янцево , Волоколамськ та Шаховська є кінцевими пунктами маршрутів приміських поїздів. Платформа Ленінградська і станції Тушино та Чисмена є кінцевими зупинками в разі скорочення маршрутів електропоїздів.

У різний час станції Маніхіно-1, Холщевики та платформа Матренино були кінцевими для кількох пар електропоїздів.

Між платформою Дмитрівська і станцією Москва-Ризька знаходяться перетин з Олексіївською сполучною лінією та з Савеловським напрямком. Між платформами Ленінградська і Покровсько-Стрешнєво знаходиться перетин з МК МЗ. Біля вузлової станції Маніхіно-1 Ризький напрямок перетинає Велике кільце МЗ, можлива пересадка на електропоїзди кільця на самій станції Маніхіно-1 або пішохідна пересадка від Маніхіно-1 на пл. 165 км Великого кільця.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. rusbibliophile.ru. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 15 серпня 2018.
  2. krasnogorsk.info. Архів оригіналу за 16 серпня 2018. Процитовано 15 серпня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]